Gyakori panasz (és néha nem is alaptalan) a nők szájából, hogy a mai modern férfiakból egyszerűen kiveszett a lovagiasság. Akár a romantikus regények és filmek sármos Mr Tökéletesére, akár szüleink (nagyszüleink) beszámolóira gondolunk, az emberben egyre inkább felülkerekedik az érzés, miszerint az udvariasság és az illem kiveszett a XXI. századból, legalábbis, ami a pasikat illeti.

 lovagiassag multe 01

 

Kép: dokujo.com

 

De mi ennek az oka?

 

A kérdés igazából picit igazságtalan, hiszen első körben azt kellene megvizsgálni, igaz-e ez egyáltalán?
Nincs két egyforma ember, így nincs két egyforma férfi sem. Ebből kiindulva merész lenne kijelenteni, hogy mára kihalt a romantikus férfi; azt azonban el kell ismerni, hogy ritkábban lehet összefutni vele. Mondhatni, nagyobb szerencse kell hozzá. És most jöjjenek a fenti kérdésre a válaszok:

 

1. Rohanó világ

 

Bár a technológia fejlődésének hála minden sokkal gyorsabb, mégis egyre kevesebb az idő bármire is. Mivel ma már nem kell hosszasan mosni egy dézsában órákon át, elég „csak” bepakolni a mosógépbe a ruhát, megszoktuk, hogy sok mindent el tudunk intézni, és sokkal több mindent be is sűrítünk a napunkba. Jól hangzik egy gyertyafényes vacsora, de néha már arra is alig van idő, hogy beugorjon egy gyorsétterembe és tíz perc alatt bekapjon valamit. Az udvarlási fázisban talán még elő is fordul, a kapcsolat elején még csak-csak, de később...

 

Sokaknál látom sajnos, hogy a nagy rohanás közepette elfelejtenek beszélgetni, pedig ez fontos lenne. Randizni még sok éves házasságban is fontos, még ha ennek nincs is nagy divatja.

 

lovagiassag multe 02

 

2. A „Mr Tökéletes” alakja

 

Évszázadok óta születnek női lelkeknek szánt művek. Régen a Büszkeség és Balítélet vagy a Jane Eyre késztette a hölgyolvasókat a kispárna telesírására, ma ezt az Alkonyat és a Szürke 50 árnyalata.
Mindegy, melyik kor romantikus történetéhez nyúlunk, megfigyelhető a férfi főhős tökéletessége. Nem számít, Mr. Darcynak vagy Mr. Greynek, vagy egyszerűen Edwardnak hívják, ő A Férfi.

 

Külsőre vonzó, de nem ez a fontos. Határozott és magabiztos. Gazdag. Bárkit megkaphatna, mégis csak A Nőre hajt. Érte viszont kész BÁRMIT feláldozni. Remek vele már az első csók, később pedig az első szex is (hiszen a főhősnő még szűz volt előtte, de szerencsére cseppet se fáj), de persze nem hibátlan. Mr. Tökéletesnek pont annyi hibája van, ami vonzó módon valóságossá teszi. Erőszakos, de nem nagyon, csak pont annyira, hogy a nő remegő térdekkel végül behódoljon az isteni Adonisznak…

 

Elméletem szerint a romantikus könyvek és filmek ugyanazt célozzák meg a nőknél, mint amit a pornó a pasiknál. Egy tökéletes, nem reális ábrándkép, ami jónak tűnik, első körben vágyunk is rá, de ha reálisan nézünk, nem lenne jó, ha megtörténne velünk. Mr, Tökéletes mellett a valódi nő zavaróan tökéletlennek érezné magát, ahogy annak is csak a fantáziában van a helye, hogy a csinos nő természetben adjon borravalót a pizzafutárnak.

 

lovagiassag multe 03

 

De miért lennének okai ezek a romantikus könyvek és filmek a lovagiasság visszaszorulásának?

 

Ahogy a nők utálják a pornót, a férfiak is utálják a romantikus filmeket. (És ahogy nők között is van, aki nézi vagy szereti a pornót, férfiak között is van, aki szereti és nézi ezeket, max. titkolja.) De legalábbis ez a társadalmi „elvárás”. Utálatos hát minden, amit abban látnak (ha sikerül elrángatni a hímegyedet egy ilyen filmre…)

 

A félreértés elkerülése végett: e cikk szerzője nem ítéli el, sőt, még csak nem is utálja ezeket a romantikus dolgokat (nem, az Alkonyatot vagy a Szürkét sem).

 

3. A túlzott feminizmus

 

Itt a hangsúly a túlzott részen van. Pár évtizede még tüntetni kellett a nőknek, hogy szavazati jogot kapjanak, dolgozhassanak. Bár napjainkban is hallani olyan nézetet, miszerint „a nő helye a konyhában van”, valójában ez már kevéssé elfogadott álláspont. Még persze rengeteg a tennivaló, gondolhatunk itt a nemek eltérő bérezésére a munkahelyen, vagy arra, mennyivel kevesebb a vezető beosztásba dolgozó nő, stb. Tény: a feminizmus fontos. Másik tény: túlzásba lehet vinni. Mire gondolok?

 

– Vihetem a táskád/szatyrod/hátizsákod/stb?

– Nem kell, elbírom.

Senki egy pillanatig sem gondolta, hogy a szebbik nem képviselője ne bírná el amit  alapvetően ő hozott eddig. Egyszerűen ezt kívánja meg az illem.

Más példa:

– Már sötétedik, hazakísérjelek?

– Nem kell, hazatalálok.

 

lovagiassag multe 04

 

Ez a párbeszéd indokolt, ha a nő úgy érzi, a férfi ráhajt, és ő nem akar tőle semmit, nem akar félreérthető jeleket adni. Sajnos azonban elhangzik olyankor is, egyszerűen udvarias akart lenni a pasi, és nincs mellé sem nyílt sem hátsó szándék.

 

És még számtalan példa van. A modern nő már gond nélkül lecsavarja a befőttesüveg tetejét, kicseréli a villanykörtét, anélkül is remekül ki tud szállni az autóból, hogy bárki ajtót nyitna neki, sőt, akár megszereli ő maga is az autót. Ezzel nincs baj, viszont ha egy férfi úgy érzi, hogy az erőfeszítéseit nem koronázza eredmény, gyorsan leszokik róla.

 

Hölgyeim, mint férfi kérem: adjanak egy kis teret annak, hogy gondoskodhassanak önökről, akkor is, ha valójában nincs szükségük rá. Ettől nem lesznek kevésbé egyenlők, viszont a férfiak is látják majd, hogy van igényük a lovagiasságra.

 

4. Nem elvárás

 

Ahogy fentebb írtam, még van mit dolgozni a nemek közötti egyenlőségen. Sajnos még napjainkban is vannak olyan társaságok, ahol férfi dominancia zsarnokság van. Ilyen közegben pedig sajnos sok nő elfelejti (vagy nem is tud róla), hogy bizony megilletik bizonyos előjogok, mint az udvariasság és a kedvesség. (Egy normális társadalomban persze ennek alapvetőnek kéne lennie, de tudjuk, hogy ilyen téren nem feltétlenül normális a társadalmunk.)

 

Nem kell messzire menni, kevésbé szélsőséges, de általános példája ennek, hogy ha egy férfi sok nővel van együtt, igazi csődör; míg ha egy nő van együtt sok pasija, akkor rögtön ribanc. De az is érdekes és általános, hogy bizonyos kor felett természetesnek veszi mindenki, ha egy pasi pocakot ereszt, miközben ha (sokszor szülés után!) egy nő hízik el, akkor rögtön elhanyagolt.

 

lovagiassag multe 05

 

Tehát a társadalmunk férfi centrikus, amit feloldani csak az erre tudatosan figyelő férfiak lehetnek képesek. Csakhogy sajnos az is valós jelenség, hogy a bunkó, ám de határozott (esetleg jóképű vagy éppen gazdag) pasi mellett mindig van nő. Hiába bunkó, arrogáns, van valami olyan tulajdonsága/kisugárzása, ami miatt hódítani tud.

 

A rendes, de a valamiplusz nélküli pasik könnyen kerülnek át az áttörhetetlen Barát Zónába. Sokakban (főleg kamaszkorban vagy fiatal felnőttként) kialakul az a nézet, hogy a nőknek nem kell már a kedvesség.

 

Összefoglalás:

 

Hölgyeim, férfinak senki sem születik. Férfivá válni kell, vagy mondhatni „meg kell teremteni. Ha a fenti négy pont mintájára egy nő:

 

1. Megköveteli, elvárja, hogy szánjanak időt rá, nem elégszik meg napi pár perccel

2. Nem várja el, hogy a férfi „minden szempontból tökéletes legyen”

3. Elfogadja a talán felesleges, talán butácska, de kétségtelenül lovagias gesztusokat, és félreteszi feminista önérzetét

4. Elvárja, hogy becsüljék és tiszteljék, ne csak kívánják és szeressék

 

 

Akkor fog találni valódi férfit, aki képes lovagként viselkedni. A kereslet kínálatot szül, ne érjétek hát be olyannal „aki végül is megfelel”.

 

Neked is feltűnt már, hogy eltűntek a lovagok? Legalábbis alig akad már férfi, aki valódi férfi akar lenni, hódítani és küzdeni a kedveséért? Aki udvarias, figyelmes és megbecsüléssel fordul a nő irányába? Talán kihaló félben vannak. De miért? Lehetséges, hogy a túlzott feminizmus miatt, hogy annyira önállósodott a női nem, hogy nincs szüksége férfiakra? Vagy egyszerűen lecsengett az a korszak, amiben éltek és be kell érni a mai modern pasikkal? Neked mi a véleményed erről?

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Direkt ilyen bunkó a pasi vagy csak játssza az agyát?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!