Ezt se sűrűn hallja az ember, nem igaz? Pedig bármilyen hihetetlen is legyen, vannak férfiak, akik képesek belátni, hogy hibáztak. Nem mindenki egy tipikus sárdobáló, aki nem meri felvállalni a tetteit és mindenáron másra akarja fogni a történteket. Nem mindenki jön azzal, hogy a feleség a hibás, vagy a munka, az anyagi problémák, a stressz vagy a nő, aki elcsábította a férjet, és még az a kismillió kifogás, amit mindannyian halottunk már. Van egy férj, aki egyszer bocsánatot kért…

 

bocsasd meg hogy rossz ferjed voltam 01

 

Kép: Freepik.com

 

Azután, hogy aláírták a válási papírokat és a bíróság is áldást is adott arra, hogy elválltak, Árpi meghívta az akkor már csak volt feleségét, Annamarit egy kávéra, mert szeretett volna neki valami fontosat mondani. A bíróság közelében kerestek egy kávézót. Persze Annamari végig tartózkodó volt, alig akart Árpihoz szólni. De valahol ez érthető, hogy a nő, akit a kilencéves házasságuk alatti utolsó három évben folyamatosan megcsaltak, és ennyi ideje is hazudtak neki egy kicsit mérges. Bár egy kapcsolathoz két ember kell, ahogy annak szétbombázásához is, érthető, ha Annamarinak nehezére esett egy asztalnál ülnie azzal, aki hétvégéket töltött együtt az aktuális kalandjaival, barátnőivel wellness hotelekben, külföldön, akiket méregdrága étterembe vitt és mindent megkaptak, amit ő sosem.

 

Neki csak az állandóan dolgozó férj maradt, aki sokat túlórázik, utazik, aki azon fáradozik, hogy elegendő pénzük legyen lakásra és családalapításra. Jó éjszakát Annamari, itt a mese vége!

 

Hogy derült ki a három éve tartó sorozatos megcsalás? Nagyon banális módon. Meglátta Annamari egyik barátnője Árpit egy másik nővel és mikor Annamari számon kérte, nem tagadott. Persze már akkor felmerült a kérdés, amit ilyenkor mindenki foglalkoztat: Miért? Hiszen Annamari egy gyönyörű, jóformán modell alkatú, intelligens, önálló harmincas évei elején járó nő. És tessék, még a szép nők sem álnak védelem alatt! Hiába látta el a jó feleség szerepkört, gondoskodott a férjéről, rendszeresen ágyba bújt vele, ez sem garancia. Igen, voltak veszekedéseik, ahogy minden más párnak is, alapvetően jól megértették egymást.

 

bocsasd meg hogy rossz ferjed voltam 02

 

Az első miértre az volt a válasz „nem tudom”. De azóta eltelt pár hét. Mikor Árpi kávézni hívta Annamarit, addigra már megtudta, hogy miért.

 

Megkértem Árpit, mesélje el nagyjából, mit mondott akkor a volt feleségének: „Sajnálom és bocsásd meg, hogy rossz férjed voltam! Tudom, hogy hibát követettem el, hogy mikor először éreztem évekkel ezelőtt, hogy kezd kihűlni a kapcsolatunk, szólnom kellett volna. De nem akartalak megbántani és azt hittem valahogy észreveszed, hogy baj van és teszel ellene. Sajnálom, hogy éveken át hazudtam neked és nem voltam őszinte veled és megcsaltak. Tisztában vagyok azzal, mennyire gyenge jellem vagyok. Talán, ha nem nekik adtam volna mindazt, amit neked kellett volna, másképp alakultak volna a dolgok. Több energiát fektettem a megcsalásba, mintsem abba, hogy helyrehozzam a házasságunkat. Őszinte leszek, kalandokra, élményekre vágytam és tudom, mennyire fáj hallani, de szerettem, hogy azok a lányok mindent megtesznek nekem, amit kérek, amikről tudom, hogy te sosem tetted volna meg. Hülyén hangzik, de mindig is túl jó voltál, mindenben egyet értettél velem, minden valahogy olyan könnyű és megszokott lett és ez megijesztett. Néha úgy éreztem, vége az életemnek és már semmi nem vár rám.”

 

bocsasd meg hogy rossz ferjed voltam 03

 

Emellett még bocsánatot kért tőle azért, amiért néha goromba volt vele, szinte minden egyes esetet felemlegetett, mikor Annamarinak volt igaza vagy mi mindenben kellett volna ráhallgatnia. A végére mindketten zokogtak és Árpi sem szégyellte, hogy sír. Megsiratta az elrontott házasságát, az elveszített feleségét. Sírt, amiért gyáva volt, és amiért így intézte a dolgokat. De sajnos késő bánat, már elváltak, és azt a sok fájdalmat, amit a feleségének okozott, nem lehet meg nem történtté tenni. Ám ez volt a legjobb, amit tehetett, ez a vallomás. Ugyanis ezzel nem csak a saját lelkén könnyített, hanem remélhetőleg elindította a volt feleségét is a gyógyulás útján.

 

Nem azon van a hangsúly, hogy bizonyos tekintetben levette Annamari válláról a terhet, mert nem így történt. Hiszen valahol Annamari is a hibás, bár az ember ritkán számol azzal, hogy „túl jó” és hogy ez unalmassá válhat. Mondjuk ki: az volt a gond, hogy papucsfeleség volt. Igen, jogosan húzod fel most a szemöldöködet, hogy már semmi nem jó? Az sem, ha valaki jó feleség, és mindent megad a férjének? Mégis, honnan a fenéből, kellene tudnia, hogy ez váláshoz vezethet?

 

bocsasd meg hogy rossz ferjed voltam 04

 

Sajnos ez a házasság már elúszott. Talán ha korábban derülnek ki a dolgok és akkor tisztázzák így a kapcsolatukat, még megmenthették volna. De így legalább a jövőjüket mentették meg. Minden elvált házaspárnak szüksége lenne egy ilyen őszinte beszélgetésre ahhoz, hogy gyorsabban és könnyebben tudjanak továbblépni, hogy ne sérülhessenek, ne legyenek bizalmatlanok utána és ne általánosítgassák a nőket és a férfiakat. Így tanulhatnának a hibáikból, ami záloga lehetne akár egy következő és igazán őszinte alapokkal bíró, működőképes házasságnak. Ám erre sokan nem képesek és válás után mindenki a saját irháját menteni, mert féltik az egójukat. Mindenki csak szarral dobálózik és másikat akarja hibáztatni, hogy önmagát ne keljen. Meg utána könnyebb másoknak azt mondani, hogy az a gennyláda a hibás, nem pedig én.

 

Éppen ettől olyan megható ez a vallomás az elvált férfi szájából, aki vállalta tetteit és hibáit, mert bár elváltak, szeretne még ő is boldog lenne és azt kívánja, hogy a volt felesége is legyen az, ahhoz pedig ez kellett, hogy kitisztítsák, majd elkezdjék begyógyítani a sebeket. Bár csak több ilyen férfi lenne!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Ugye tudod, hogy nem vagyok az exed?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!