Mi a különbség a férfiak és a nők között? A nő azt akarja, hogy egy férfi elégítse ki minden szeszélyét. A férfi azt akarja, hogy minden nő elégítse ki egyetlen apró szeszélyét!

Tanulmányok kimutatták, hogy a „beleszeretés" szakaszában a férfiak tesztoszteronszintje csökken, viszont az oxitocinszintjük nő, hogy felgyorsuljon a kötődés. Ettől a férfiak szelídebbek, gyengédebbek, alkalmazkodóbbak lesznek. Ugyanebben a szakaszban a nők tesztoszteronszintje megnő a kezdődő új kapcsolat izgalmától, amely fokozza önbizalmukat. A megnőtt tesztoszteronszint rámenősebbé teszi a nőket: ez adja a párnak azt az illúziót, hogy a férfiak és a nők nemi vágya nem is különbözhet. Mihelyst a maratoni kefélések ideje lejár, ami kb. 3-9 hónap egy új kapcsolatban, visszaáll az alapértelmezés. És sok kapcsolatnak ekkor szakad vége.

Miért őrülnek meg egymásért a szerelmesek?
A szerelem olyan változást idéz elő a viselkedésben, amelyek az elmezavarra hasonlítanak – biokémiai szempontból a szenvedély nagyon emlékeztet a bedrogozott állapotra. A kutatók a szerelmet azokkal a biológiai folyamatokkal hozták kapcsolatba, amelyek az eufóriához, a farkaséhséghez és az addikcióhoz szorosan kapcsolódó dopamin ingerületátvivő hormonok kiválasztását kísérik.

Végigfut rajtam a hideg!

A vegyületek, amelyeket az agy a szerelem korai szakaszában termel, különböző érzéseket és reakciókat keltenek. A szerelmesek kb. 90 %-a állítja, hogy ők is megismerték az álmatlanságot, az étvágytalanságot, az ujjongást, a félszegséget, az eufóriát, a heves szívdobogást, izgultak, kapkodták a levegőt, elgyengült a térdük, izzadt a tenyerük, és dadogtak. Azért reagálunk így, mert félünk a szeretett lény visszautasításától. Kétarcú élmény ez, amelynél kéz a kézben jár a lelkesedés és a félelem. Ebben a korai szakaszban a szerelmesek mindig egymás arcát fürkészik, keresve a viszonzás jeleit.

Nem tudok aludni, nem tudok enni!

Az emberek a kezdet kezdetén valósággal belebetegszenek a szerelembe. Panaszkodnak, hogy nem bírnak enni, rosszul alszanak, és rögeszmésen viselkednek. Ma már tudjuk, hogy ennek a viselkedésnek az alacsony szerotonin- és magas oxitocinszinthez van köze. Ha tehát valaha mondtad, hogy bolondja vagy valakinek, akkor bolond is voltál!

Miért látják másképp a szerelmet a férfiak és a nők?

A nőknél nemcsak, hogy több terület aktiválódik a szerelem kialakulásakor, de ezek egészen másutt is találhatók, mint a férfiaké. Ez magyarázza, hogy a férfiak és a nők miért látják eltérően a szerelmet. Tudósok bebizonyították, hogy a szerelem korai szakaszában egészen eljárásokkal értékelik a felek az ellenkező nemet. A férfiak elsődleges eszköze a látás, amellyel felbecsülik a nőket, mint szexuális lehetőséget, a nőké pedig az emlékezet, amellyel azt értékelik, hogy a férfi alkalmas-e tartós kapcsolatra. Az agyban a nemi vágy másutt található, mint a szerelem, mert a kettő NEM ugyanaz.

A férfiak azért lesznek gyorsabban szerelmesek, mint a nők, mert erősebb bennük a vizuális motiváció. A közvetlen vizuális jelzések azonnal üzenetet küldenek az agynak, amely abban a pillanatban reagál a megfelelő hormonok kiválasztásával. Egyébként ez arra is magyarázatot ad, hogy a férfiaknál miért gyakoribb a „szerelem első látásra". A férfiak tehát elsősorban a szemükkel becsülik fel a nőket. Ha izgalomba jönnek, felhevülnek a hormonoktól, és merevedésük lesz. Ezek a hormonok felülírhatják az ésszerű gondolkodást, ezért a férfiak olyan döntéseket hozhatnak, amik nem válnak éppen előnyükre, ugyanis az erekció parancsol az észnek.

Amikor a férfi vonzerejét kellett értékelni, a nőknél az emlékek felidézéséhez kapcsolódó agytartományok aktiválódtak. Evolúciós szemszögből nézve ez alkalmazkodási stratégia, amelynek az a célja, hogy megjegyezze a férfi viselkedésének összes részletét. Korunk asszonya, aki észben tartja, mit mondott a férfi az előző napon, mit mondott három hete, három hónapja, hogyan viselkedik a gyerekekkel, emberséges-e, kedves-e. Ezek alapján becsüli fel, hogy milyen társ lenne belőle. Míg a nők agya több férfi adataira támaszkodva méri fel, milyen társ lenne egy adott férfiból, a férfiak csak megbámulják a nőket, hosszasan és sokatmondóan. Most már talán érthető, hogy miért nem felejt soha a nő, és miért meregetik a szemüket a férfiak.

És mi történik, ha ejtenek?

Többek között azért olyan szívszorító a friss szerelem, mert fennáll a lehetősége, és mindig félni kell tőle, hogy az érzés nem talál viszonzásra, és az álom hirtelen félbeszakad. Ha valaki túljut a tagadáson, és kiürülnek belőle a dopaminhoz hasonló boldogsághormonok, olyan vegyületek lépnek a helyükre, amelyek gyengíthetik az immunrendszert, depresszióhoz, betegségekhez vezethetnek. Általában egy lezárult kapcsolat minden évére egy hónapot kell számítani, hogy érzelmileg is kivethessük a szervezetünkből a régi partnert, és hormonszintünk visszatérhessen a régi, normális, stresszmentes szintre.

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!