Mindenki biztosan tudja, hogy pünkösd a húsét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnepe.

Ha ezt eddig nem, most már biztosan tudod. Na de miről is szól igazából? Az úgynevezett kiáradást ünnepeljük. Várjatok, sokaknak ebben a formában nagyon távolinak tűnhet. A Szentlélek az Atya és a Fiú kölcsönös szeretetének a végpontja, ez lenne a kiáradás. Nekem még így sem teljesen tiszta, az igazság az, hogy Jézus ezen a napon áradt ki tanítványaira. Így kerek a történet.

Vannak bizonyos népszokások pünkösd napján, és az azt követő májusi napokon:

Egyre elterjedtebb, és egyre nagyobb mozgalom a Májusfa iránt. Biztos láthattad közösségi oldalakon, ismerősied díszes, színes májusfáit. A hagyomány szerint a májusi elsejére virradó éjszaka állították fel a fát. Másik jeles alkalma a pünkösd volt. Színes szalagokkal, ételekkel - italokkal diszítették. ( Kolbász, szalonna, kenyér, bor, stb.) A májusfa általában egy udvarlási széndék volt a közeli lányok felé, feleségeknek, rokonoknak egyaránt. Zöldelllő, magas sudár fák voltak erre a legalkalmasabbak, melyet oszlopokhoz rögzítettek. A fa kidöntését, mulatság és táncos - zenés esték követték. Jó móka lehetett, remélem vidéken még találkozhatunk ilyen eseményekkel.

pu1

Nem is gondolnánk, de képzeljétek a Tavaszköszöntés kora hajnalban kezdődik. A hagyomány szerint ház kerítés-lécei közé tűztek zöld ágakat,virágokat, akár bodát, jázmint, tulipánt. Utána jártam mi célt szolgált a díszes kerítés. A babona szerint azért volt erre szükség, hogy nehogy belecsapjon a házba a villám, ez leginkább a lányok házakat érintett. Micsoda legények, körbe szinesítették a kiszemeltük házát.

pu2

A Pünkösdölés az egyik kedvencem. Ezeken a napokon a mennyasszony és a vőlegény lakodalmi menetet jelenítettek meg a közeli városokban. Ez a szokás eslsősorban adománygyűjtésre szolgált. A gyerekek énekelve és táncolva járták a házakat. Ételt és pénzt gyűjtöttek. Egy ilyen eseményen szívesen részt vennék, pár pohár háztáji bor kíséretében. : )

pu3

Kiváló pünkösdi fesztiválok várnak minket:

Matyók és busók a Skanzenben

- Igazi kavalkád vár mindenkit Szentendrén. A Pünkösdi Örökség Fesztiválon, különböző országok tájáról érkező néptáncosok avatnak be minket a pünkösdi hagyományokba.Színes, zenés mulatság követ minden programot. Megismerkedhettek a hagyományos halászat eszközeivel, sőt akár búsóvá is válhattok egy kis időre. Remeke program családok részére is.

 -Szentendrei busok és matyók

Pünkösdölés Ópusztaszeren

-Ópusztaszeren kiderül, hogy ki az "ERŐS EMBÖR, DÓGOS ASSZONY, ÜGYES GYERÖK" - pünkösd alkalmábó vetélkedőt szerveznek a Nemzeti Történeti Emlékpark látogatóinak. A programok szervezésébe bekapcsolódnak a helyi iskolás gyerekei is, akik bemutatják Dél-Alföld hagyományait. Itt a látogatók is kedvükre csatlakozhatnak az ünnepségen. A helyi legények Pünkösd Király címért versenyeznek majd. Szerintem egy remek csajos program lehet.

 -Pünkösdi Király választás Ópusztaszeren

Nyitott Pincék Palkonyán

- Szuper program a szerelmeseknek is. :-) Ha igazán falusi hangulatban szeretnénk eltölteni az ünnepet, akkor itt a helyünk. A villányi borvidék meseszép pincefalujában immár hatodszor rendeznek nyitott pince napokat. A helyi borászok a helyi ételeket is bemutatják nekünk, megkóstolhatjuk a híres borkocsonyákat is.( Vigyazat, ebből keveset fogyasszunk, ha jót akarunk.) Kemencés finomságok, élőzene, különleges meglepetések. Táncos mulatsággal zárják a napokat.

 - Nyitott Pincék napja, Palkonyán

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!