Idén, már a hatodik alkalommal olvadt össze a két legfontosabb divateseményünk a Gomdold Újra Pályázat és a Central Europe Fashion Week. Az ifjú tehetségeket felkutató pályázat eredményhirdetése ismét a Mercedes Benz Fashion Week Central Europe záró eseményeként került megrendezésre. 80 induló közül egy magyar és egy külföldi nyertes került ki.


Maga a verseny 2014-ben vált regionális megmérettetéssé, 2016-ra már Magyarországon kívül Csehországból, Lengyelországból, Szlovákiából, Horvátországból és Szerbiából is fogadtak jelentkezéseket. A pályázat célja a regionális együttműködés erősítése a kreatív iparágak területén, valamint a közép-európai tervezők támogatása, hogy a nemzetközi divatipar látóterébe kerülhessenek.

Épp ezért is zajlott mindez idén is a Design Terminál által szervezett Fashion Weeken, melynek 2015 óta a Mercedes Benz az egyik fő támogatója.

 

Mára a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe sikeresen belépett a nemzetközi divathetek sorába.

Hazánk ezzel vonzóbbá vált a nemzetközi divatszakma számára is, illetve ennek köszönhetően a közép-európai régió tehetségei szélesebb szakmai közönség előtt is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

Az esemény egyre népszerűbb és színvonalasabb, ezúttal a Várkertben, 4 napon keresztül csodálhattuk ifjú, magyar, már befutott tehetségeink és a feltörekvők ruhakölteményeit.
Nézzük kik azok, akik évről évre egyre színvonalasabb kollekciókat terveznek nekünk.

NORA SARMAN

Kiemelkedően nőies és egyedi ruháiról Sármán Nóra is hatalmas lelkesedéssel készült a 2017 tavaszi/ nyári kollekció bemutatására. Az egykori MOME hallgató, mára nemzetközileg is elismert tervező a hazája előtti bemutatkozásokat különösen fontosnak tarja, hiszen kétségkívül nagyon jó érzés, ha valaki a saját közegében is megbecsülést és elismert szerezhet. Az idei évben szó szerint szárnyalt Nóra, ugyanis a fő motívumokat a madarak és madártollak jelentették, mindez gyönyörű hófehér szaténnal, csipkékkel és gyöngyökkel megspékelve. Ha Sármán Nóráról van szó, sokaknak először a lélegzetelállítóan gyönyörű esküvői ruhái jutnak eszükbe. A hétköznapi viseleteken is erősen megjelenik ez a behatás, romantika és nőiesség minden darabban.

Nem is csoda, hiszen, ha valaki esetleg személyesen is ismeri a hölgyet, az tudja angyali természetéből és kedvességéből fakad mindez.

 

bp divathet01Kép forrása: https://www.facebook.com/sarmannora/photos/a.254047741310113.58389.
234094863305401/1133729706675241/?type=3&theater

 

CUKOVY

Ennek ellenpontjaként, a férfias vonalakat is előtérbe helyező CUKOVY idén izgalmas textúrákat és szabásvonalakat házasított össze a legújabb kollekcióiban. A feminin és maszkulin szabásvonalak játékos keveredése, a különböző természetű anyagok keveredésével alkotott szokatlan, de tetszetős designt. A ruhákat alkotó részek is új értelmezést nyertek, meglepő megoldásként dekoltázsként funkcionáló derékvarrásokat és felcserélődő ujj- és nadrágszárakat láthattunk. Mindenképpen merész koncepció, ám mindezt még megfejelték a feltűnő narancssárga szín dominanciával.

Csukovics Brigi, a márka tervezője dekadens irányvonalat célzott meg, sikerült is neki.

 

bp divathet02

Kép forrása: https://www.facebook.com/Cukovy/photos/a.1456213267982643.
1073741826.1450774851859818/1797221350548498/?type=3&theater

 

CELENI

A pedig épp CUKOVY újításával alkotott véletlen kontrasztot, ugyanis az új darabok a régi időket idézték, igazi retro hangulatot varázsolva a kifutóra. A mintatervezést illetően a kerámiacsempék világát használta tervező, egy-egy ultranőies midi szoknyán egy egész „szoclakás” konyhája elevenedd meg. Hangzással ellentétben, nagyon sikkes külcsínt sikerült elérni vele.

Hiába tartunk épp a télbe, a modelleket nézve néhány gondtalan percig egy kellemes vakáción érezhettük magunkat.

 

bp divathet03

Kép forrása: Kaszás Tamás

 

ESTER KUBISZ

Paradoxonból inspirálódott Ester Kubisz is, aki leginkább szögletes, merev vonalakat használ. Kollekcióikban leginkább férfi ruházattal találkozhatunk, de egyre erősödik az unisex vonal is. A színvilág a szintén ellentét, fekete fehér jegyeket viselte.

Ehhez a mozdulatlan, téglatestek uralta világhoz Ester játékosan mozgó rojtokat álmodott meg, melyek remekül ellensúlyozzák a komorságot.

 

bp divathet04

Kép forrása: http://fashionscout.co.uk/ester-kubisz/

 

MATES

A fekete-fehér azonban nem feltétlenül unalmas, ezt hivatott bizonyatni MATES új arculata. A koncepció a hetvenes évek diszkó világából építkezett, a fekete-fehér ezúttal játékos módon, sakktáblaszerűen, neonnal és „diszkófényes” metállal megbolondítva jelent meg.

A hasi-tasi a balatoni nyár érzését keltette, s a bemutató végére, biztos vagyok benne, hogy többek szívébe lopta be magát ez a hasznos és bolondos darab, újra.

 

bp divathet05

Kép forrása: http://www.harpersbazaar.rs/moda/vesti/mladi-dizajneri-osvojili-srca-ljubitelja-mode-u-budimpesti

 

A Gombold újra pályázat nyertesei

A már befutott tervezők mellett a Gombold újra pályázaton induló kezdő, induló tervezők is bemutatkozási lehetőséget kaptak. Évről-évre valamilyen témát ölel fel a kiírás, a szokásostól eltérően, idén, nem a térség kultúrája adta az alapgondolatot, hanem egy égetően aktuális téma a környezetkímélés. S mint olyan, a textilipar számlájára is igen sok, a környezetünket károsító folyamat írható. A tervezők feladata volt tehát, hogy olyan kollekciókat tervezzenek, melynek gyártása, előállítása során alig vagy nem képződik hulladék, illetve olyan technikák kidolgozása, mely során újrafelhasználható anyagok kerülnek a varrógép alá.

Az öko-divat egyre nagyobb teret hódít magának, köszönhetően a hordhatóság felé való orientációnak, mert hát, valljuk be őszintén, senkinek nincs kedve papírzacskóban munkába menni, bármennyire is dizájnos.

 

bp divathet06

Kép forrása: http://psmagazin.hu/wp-content/uploads/2016/10/alma_011-e1476882361776.jpg

 

Rengeteg jó gondolat született a verseny kapcsán, melyből maguk a tervezők is rengeteget tanultak. Végül a nemzetközi díjat Sonja Jocic, a hazait pedig Vetlényi Alma vitte haza. Az ő elmondásuk szerint is a legfontosabb, amit megtanultak, az az volt, hogy a jövőben, munkájuk során is alkalmazható, környezetkímélő technikákat ismerhettek meg.

Sonja a hulladékmentes eljárás mellett olyan darabokat igyekezett tervezni, melyek tartós, klasszikus mivoltuknak köszönhetően sokáig a kedvenceink maradhatnak, tehát nem kell, mindent olyan gyorsan kidobnunk, mert elhasználódik vagy mert kimegy a divatból.

Vetlényi Alma, a MOME jelenleg is textiltervező hallgatója eklektikus, haute couture ruhái elkészítését gondolta újra, s olyan eljárásokat sajátított el, melyek nem szennyezik az élővilágunk. Természetes, lebomló alapanyagok, szabászati hulladék nélküli tervezés, s újrahasznosított kávés zsákok tették győztessé a magyar tervező pályázatát.
Az ifjú tehetségeknek ezúton is gratulálunk, s jövőre ismét találkozunk!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!