Itt a szakállfonat lányoknak!

A fonás az egyik legősibb technika, melyet az ember alkalmazott. Hosszú utat tett meg napjainkig, de sikere töretlen. Az egyszerű hippi hajtincseken, keresztül a szoborszerű alkotásig, ma már minden divat. De a legújabb trenden, Te is meg fogsz lepődni!

A fonás eredete

A fonás az ember által alkalmazott egyik legrégebbi technika, elsőként fonal készítésére használták, majd ebből fejlődött ki a szövés. Nagyon korán kezdték alkalmazni a hosszú hajon is praktikussági és később kulturális okok miatt is.

A francia fonás elnevezés sokakat megtéveszthet, azt hihetnénk, hogy a fonás hazája Franciaország, ám ez egyáltalán nincs így. Dél-afrikai népcsoportoknál már nagyon korán megjelent ez a jellegzetes hajviselet. Amellett, hogy ezzel a technikával, jól kordában tudták tartani erős, dús szálú hajkoronájuk, még szemet gyönyörködtető mintázatokat is alkottak. A különböző típusú fonások, különböző szociális státuszt, korcsoportot és származást jelöltek. Egészen más formákat készítettek egy hajadon lánynak, mint egy már családos asszonynak. Népi rituálékra és jeles alkalmakra is sajátos hajfonatokat alkottak.

A legkorábbi leletek

Magát francia fonás kifejezést 1871-ben, az Arthur’s Home Magazinban használták elsőként. Mivel semmilyen képpel nem illusztrálták, csak a leírtakból lehetett kikövetkeztetni, hogy ez már az ismert, Afrikából eredő technika. Ez a három szálból fonott copf valóban nagyon régi, még az algériai Taszilin-Ádzser hegységben talált 6000 éves sziklarajzokon is megjelenik. De az ókori görög, kelta és Szung dinasztia (960 – 1279) művészeti ábrázolásában is megjelent ez a motívum.

Tehát, amit ma francia fonásnak nevezünk, az korántsem a franciáknak köszönhető. Ők csak ügyesen használták azt, amit mások kitaláltak. Olyannyira, hogy saját nevet is adtak neki.

evo1

Nemzeti jelentősége

A fonások népcsoportokra, nemzetekre jellemző kinézete később is fennmaradt. Elég, ha csak a néptáncos lányok képe jelenik meg előttünk. Nemcsak a ruhák, azok díszítése, de a fonások technikája is eltér egymástól. Illetve az is megfigyelhető, hogy társadalmi hovatartozástól függően változik a használt mintázat.

Népünknek is több jellegzetes fonási szokása terjedt el, amelyek még tájegységekként is változhatnak. Az ebben videóban a magyar paraszti hajfonás technikáját leshetjük el.

evo2

Népszerűség

A hajfonás több évszázadot átívelő sikere, praktikus tulajdonságának is köszönhető. Nem hiszem, hogy nem akad köztünk olyan hölgy, aki reggel a tükörbe nézve, ne érezte volna úgy, jobb lenne, ha ma el sem indulna otthonról. Kóccsimbókok és szerteálló hajtincsek tarkította frizurából is könnyedén, s viszonylag gyorsan, varázsolhatunk kifogástalan hajviseletet. Másik kimondottan hálás tulajdonsága, hogy felszabadíthatja a nyak és a fej bőrét a hajzuhatag alól, ezzel utat engedve a frissítő levegőnek.

Van azonban az a nyári hőmérséklet, ahol már a levegő is perzsel, de még így is kellemesebb, mint az izzadt bőrhöz tapadó hajszálak. Ezért ideális viselet strandra, vízpartra, de sportoláshoz is.

evo3

Fonás 2016-ban is

Gyermekektől a felnőttekig, mindenki talál kedvére való és stílusához passzoló fonásokból készített frizkót. Ezek lehetnek rendkívül egyszerűek és gyorsak, de több gyakorlást és időt igénylőek is. Más-más lehetőségek közül választhatunk, ha például valamilyen hétköznapokhoz vagy különleges alkalmakhoz illőt keresünk.

Az alkotásoknak csak a fantázia szabhat határt, egészen extrém, hajszobrászati alkotásokkal is találkozhatunk, melyeket inkább egy divat fotó, illetve fodrász verseny kedvéért készítenek, vagy éppen a legújabb Instagram hóbort terjedésének köszönhetően.

Ugyanis nemrégen felütötte a fejét, egy új fonás trend, amit már sok-sok tinilány kiposztolt a falára.

Olvass tovább, az alábbiakban megtudhatod, mi is az a szakállfonás, amit hangzása ellenére lányok művelnek a közösségi fórumokon!

Mielőtt előre szaladnánk, szeretnénk bemutatni néhány trendi, nyárias fonást, melyeket egy kis rutinnal Te is könnyedén elkészíthetsz akár a nyaraláson, akár munkába menet.

1. Fordított fonás, avagy holland fonás

evo4

Sokan nem is tudják, hogy ha a normál fonási technika tükörképét alkalmazzuk, tehát nem egymás fölé, hanem egymás alá pakoljuk a szálakat, akkor is nagyon látványos eredményt érhetünk el. Az elmúlt idők alatt a fonások hátulról előre kerültek, gyakran az arcot keretezik. Rövid hajból is elkészíthető. Akár a frufrunkat is eltüntethetjük így, ami a melegben szintén hasznunkra válik. Hosszú haj esetében remek alternatívája a sima oldalfonásnak. Ha szeretnél dúsabb hatást elérni, akkor ne felejts el, utána „húzkodni” a szálakat, ezzel megnöveled a fonás volumenét.

2. Halszálka fonás

evo5

Sokkal egyszerűbb, mint amilyennek első blikkre gondolnánk. Két fő vastag szálat fonnak körbe a kisebb, párosával leválasztott tincsek. Ajánlatos először egy hajgumival összefogott copfon dolgozni. Ha már kifejlesztetted a technikád kipróbálhatod a hajtőről indítani. Ez esetben is az oldalról indított verziók a legkedveltebbek. Hosszú hajon mutat igazán jól, hiszen így tud érvényesülni a halszálka szerű mintázat.

3. Vízesés fonás

evo6

Abban az esetben, ha az a célunk, hogy kiengedve maradjon a hajunk, akkor remek választás ez a módszer. Hiszen a haj tömegét nem fogja fel, csak mint egy hajpánt, körbeöleli a fejtetőt. Fesztivál szezonban is közkedvelt bohém hatása miatt, hullámos hajon szuperül mutat. Elkészítésnél a francia fonásból kell kiindulni, csak az alsó szálat mindig el kell „ejteni”, így maradhat meg a haj hossza. Mindenféle hosszúságú hajon jól mutat.

4. Fordított tarkó fonás

evo7

Ezzel az apró trükkel a legegyszerűbb S.O.S. frizurát, mindannyiunk jó barátját,a kontyot is feldobhatjuk. Nagy szerencsénk az is, hogy a titkárnő, avagy a nagymama konty most nagyon menő. Nincs más dolgod, mint előrecsapni a hajad és hátul a nyak és haj találkozásának vonalától kezdve elkészíteni egy franciafonást. Ha fejtetőre értél, csavard fel a hajad! S már kész is, a modern balerina konty!

5. A szakállfonás

evo8

evo9

evo10

evo11

A „csúcs”, ahová a fonás jutott nem egy hajviselet, sokkal inkább egy megmosolyogtató érdekesség a nagyvilágból. Nem is olyan régen egy fiatal lány feltöltött egy képet az Instagram falára, amelyen unaloműzésképpen szakállat fonott magának a hajából. Hihetetlen gyorsasággal csatlakoztak a követők, és különböző technikákkal, mintákkal elkészített álszakállak lepték el a nagyon ráérő kiscsajok falait. Bizarr Gandalfok, favágók és Télapók lettek a közösségi fórumok legújabb sztárjai. Az hogy vicces, kétségtelen. Hasznos, nem igazán. Elgondolkodtató? Az.

Számomra azt üzeni, hogy ijesztő mértékben terjed, mindenféle újdonsült hóbort az interneten, amit gondolkodás nélkül el kezdenek másolni a fiatal, Insta és Facebook felhasználók.

Ez éppen egy ártalmatlan, vicces időtöltés, de akadnak olyan típusúak is, melyekkel saját testi épségüket, személyes biztonságuk is veszélyeztethetik. Talán arra jó, hogy ezekre a veszélyekre is felhívja a figyelmet!

 

Képek forrása: Pinterest

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!