A következő válogatásban olyan ékszereket ismerhetsz meg, amelyek a természet egy kis darabkáját rejtik magukban.

Üveglapok közé préselt levelek, virágok, de akár élő zuzmók teszik lehetővé, hogy még egyedibbé tedd az öltözködésed.

ee1

Kép forrása: szafajet;boredpanda.com

Ezekkel a csodás ékszerekkel valóban még közelebb érezhetjük magunkat a természethez, igazi Föld gyermeke életérzés keríthet minket hatalmában. Miközben kifejezhetjük vele a természet iránti rajongásunk, még trendi stílust is kialakíthatunk vele. Ugyanis a legújabb technikáknak köszönhetően, igazán modern, akár még elegáns darabokat is találunk. Így azok is könnyen beilleszthetik ruhatárukba, akik irodában vagy egyéb hivatalos helyen dolgoznak. Akik ezt választják, garantáltan nem fognak cserkészlánynak vagy bölcsész karos, szabadelvű egyetemistának tűnni. De ha azok vagyunk, és a bohémabb stílusért rajongunk, akkor is bőven találunk kedvünkre valót.

Magyarországon több, sikeres, magyar tervező is készít növényi darabokat tartalmazó, tartós ékszert. Nem ritka, hogy lepkék és bogarak is ékesítik az alkotásokat. Az elkészítés során fontos szempont a minőség, hiszen hosszú távon is viselhető ékszereket szeretnének készíteni. Nem arról van szó, hogy törékenységük miatt csak egy-két napig csodálhatjuk csak legújabb szerzeményünk. Egy-egy virágszirom, mohadarab valóban nagyon múlékony és sérülékeny, de az ékszerbe foglalás eredményeképpen tartósíthatjuk és megóvhatjuk őket. Az elkészítés során extra odafigyelést és aprólékosságot követelnek meg a piciny növényi és állati részek.

Bizonyos esetekben nincs szükség még a tartósításra, préselésre sem. Egy aprócska zöld, élő szigetként is funkcionálhat a nyakunkban hordott medál, amelyben, mint egy kis külön kis, tiszta, érintetlen világban éldegél egy piciny zuzmó, vagy moha. Rohanó, műanyag világunkban kis kincs egy ilyen darab.

Nagy természetimádó, Fodor Tímea, avagy Timka néven ismert blogger is nagy szerelmese ezeknek az ékszereknek. 2009-ben, amikor Szafajet márkanév alatt elkezdte kis üvegcsékbe, gyantába zárni az őt körülvevő világot, akkor még Magyarországon nem igen találkozhattunk ilyen alkotásokkal. Saját bevallása szerint is rengeteg kritikát kap, hogy könnyű szépből szépet alkotni, pedig nem is olyan egyszerű, mint ahogy, azt elképzeljük. Ötvös mesterséget hamar kitanulta, de ez korántsem elég. Szem kell hozzá, érzék és érzékenység. Az anyaggyűjtés életformája.

„Egy bogaras lány vagyok, aki bigyókat gyűjt.”

- vallja magáról. Jártában-keltében is kincsekre akad. Egyedi elképzelésekre nyitott, szeret emberi történeteket megismerni és üvegbe zárni. Ha például személyes kötődésünk van egy növényhez, fához, az is lehetséges, hogy mi magunk választjuk ki az apró részletet, amelyet szeretnénk mindenhová magunkkal vinni. Annyi dolgunk van csak, hogy eljuttatjuk Timkának, és ő megalkotja életünk egy kis darabját. Volt, hogy már egy 15 éve őrizgetett virágcsokor egyik szirmát örökítette meg, de olyan is előfordult, hogy egy kis gyerkőc első levágott hajtincséből alkotott hordható emléket.

ee2

Kép forrása: szafajet

ee3

Kép forrása: szafajet

Egyedné Anna, a Dana-ékszerek gyártója már az előtte járókból inspirálódott. Elvarázsolták a növényekből alkotott ékszerek, oly annyira, hogy később ő maga is el kezdte gyártani. Szakmát és életformát váltott, visszatért a természethez. Mára azt csinálja, amit szeret, szívvel-lélekkel készíti az egyedi ékszereket, sokszor ásványokkal kombinálja növényi részeket. Érdekesség, hogy kezdetben képzettség nélkül, saját kreativitás alapján készítette ezeket a gyönyörű ékszereket, s csak később 52 évesen vált ötvössé. Mindenképpen megérte. Jól választott.

Katt ide a videóért!

ee4

Kép forrása: danaekszer.hu

Már korábban említésre került, hogy bizonyos esetekben még szárításra és préselésre sincs szükség, ugyanis néhány ötletes ékszerkészítőnek köszönhetően valóban élő ékszereket hordhatunk.

Susan McLeary, amerikai ékszerkészítő és virágárus, apró pozsgásokból készíti alkotásait. Minden egyes növénykét egyedileg választ ki az ékszerekhez. A piciny, szárazságot jól tűrő virágok 2-4 hétig képesek élni és növekedni az ékszerekben, majd külön lehet őket ültetni, és a lakás díszévé válhatnak. Csak viselés közben kell vigyáznunk rájuk. Az alkotó számos megkeresést kap leendő aráktól, hiszen a fotókon remekül mutat, illetve a viselést követően hosszú időre szép emlék marad.

ee5

ee6

Kép forrása: boredpanda.com

További titkokért nézz bele ebbe az interjúba.

A híres, izlandi HAF design stúdiót is megihlette az élő kiegészítő mozgalom, s piacra dobta, a szigorúan izlandi, zuzmóval készített formatervezett ékszereit. Az izlandi zuzmó faj több szempontból is nagyon szerencsés választás, kellemes édeskés illatot áraszt és viszonylag ritkán, 5 hetente kell meglocsolni.

ee7

Kép forrása: http://www.hafstudio.is/

Egy biztos ezekből az ékszerekből sugárzik az élet, amiben ott a szeretet, odafigyelés, gondosság, amivel készítették, ha kell, csak nekünk. Klasszisokkal több értéket hordoz, mint egy kínai, utángyártott, plasztik csecsebecse. Mégis kevesebbet adnak el belőle. Pedig ha valami, ez lehet arcunk vagy testünk éke, szépe.

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!