Egy jó smink kihozhatja belőlünk a szebb, nőiesebb, vonzóbb énünket. Ez hogyan is lehetséges? Hiszen, ha elégedetten nézünk a tükörbe, azt a körülöttünk lévő emberek is észre fogják venni. Na de, hogyan készítsünk olyan sminket, amitől igazán elégedettek lehetünk? Oszlassunk el pár tévhitet! Kezdjük az alapoktól.

 Nem is tudom megszámolni, hogy hányszor hallom naponta azt a mondatot, hogy a barátom, férjem kiskutyám, macskám és a csodaszép gömb alakú akváriumomban élő aranyhalam, nem szereti, ha ki vagyok sminkelve. A másik, amit férfiak előszeretettel állítanak, (amiről számos fényképes illusztrációt is találhatunk az interneten) hogy a smink becsapja Őket.

 

smink vagy nem01

Forrás: http://www.kickvick.com/power-of-makeup/

 

Na, akkor álljunk is meg egy szóra… egy szóra?! Az ide kevés lesz…

Kedves férfiak, egyetlen dolgotok van, hogy jól nézzetek ki (a megfelelő stílus és higiénia mellett), hogy eljártok edzeni. Mi nők, nap mint nap fáradozunk, azon hogy elvarázsoljunk Titeket és magunkat is. És erre ez a válasz? Az utcán mégis melyik nőt nézitek meg? Miért várjátok el Tőlünk, hogy ne sminkeljünk, ha egy elégedett, szuperül kinéző nőre odatapad „titokban” (mert azt hiszitek, nem látjuk) a tekintetetek?

smink vagy nem02

Forrás: http://www.usmagazine.com/celebrity-beauty/pictures/stars-without-makeup-20122410/26871

 

Egy sminkelés nem 20 kiló alapozóról, fekete füstös szemekről és sötétített és vastagított szemöldökökről szól csupán. Aki sajnos nem úgy született, hogyha felkel, úgy néz ki, mint Mila Kunis (aki szintén egy nagyon szolid, láthatatlan sminktől, olyan amilyen… félreértés ne essék, abszolút elismerem Mila kisasszony gyönyörűségét és rosszul is érzem magam, hogy egy rosszabb pillanatáról készült kép azonnal bejárja az internetet és ezt most még én is felhasználom), attól miért vesszük el a lehetőséget, hogy jobban érezze magát? Szóval a smink, push up melltartó stb. mind-mind becsapás számotokra… sajnos már ilyen világban élünk, ahol a bio zöldséget is bio permettel fújják be és a bio tehén trágyázta földből kikandikáló bio élelmiszerek eredetét is megkérdőjelezhetjük. Talán nem a smink és a melltartó itt a probléma… hanem a világ, ami erre az útra terelt minket. És Ti, amikor öltönyt húztok? Vagy egy jó inget? Az nem becsapás? Sokkal dögösebbek Tőle a férfiak valljuk be. Mellesleg… naponta és évente hány férfivel és nővel találkozunk? Miért kéne azon aggódnunk, hogy reggel nem fog felismerni? Hiszen remélhetőleg kevés az a százalékarány, aki valóban lát minket reggel. Ha lát is, tudja, hogy tudunk csinosak is lenni, de emberből vagyunk, és nem úgy kelünk fel reggel, mint a szupermodellek. Ha olyanok lennénk, valószínűleg nem is mellettük kelnénk.

 

smink vagy nem03

Forrás: https://media.giphy.com/media/14mSAo5xcETr2g/giphy.gif

 

A sok-sok sminkes előtte/utána kép mind-mind azt mutatja meg nekünk, hogy smink nélkül rondák vagyunk (pedig ez nem igaz!), és utána bummm 2 órás photoshop és smink után gyönyörű nőket látunk a képeken, akiket az előtte képen jól szétgyötörtek, kócos, reggeli világunt képpel lefotóztak.

Nyilvánvalóan van jó és rossz smink és nehéz elvonatkoztatnunk a vicces, szórakoztató és néha döbbenetet okozó sminkektől.


smink vagy nem04Nőknél az alábbi dologgal szembesülök naponta: „Nem szeretem az alapozót, mert nagyon látszik és nagyon maszkszerű hatása van.” Nos, ha megfelelően ápoljuk az arcunkat, (kozmetikusok nagyon jó tanácsokkal láthatnak el minket) hetente radírozzuk, azzal sokat tehetünk bőrünkért. Otthon is elkészíthető radírhoz használhatunk barna cukrot, mézet, olíva olajat egy kis citromlevet, de még megbolondíthatjuk sóval és kakaóval is (ne a gyerek Nesquik-jéből lopjunk) Érzésre össze tudjuk keverni, elég egy evőkanálnyit használnunk egy radírozásra.

Forrás: http://www.retikul.hu/kencefice/boraddir_hazilag

smink vagy nem05Az alapozónk kinézetén is segíthetünk, ha használunk primert. Majdnem minden drogériában és sminkterméket tartó boltban kaphatunk. Érdemes a bőrtípusunkhoz megfelelőt használni. Például akinek olajos a bőre, ő egy mattító primert használjon. Tehát, ne száraz bőrűeknek ajánlott hidratáló primert használjon, mert a nap végére beállhat a legközelebbi szórakozóhelyre disco gömbnek álcázva. Ha megvan a megfelelő primer, akkor a következő nehéz lépés, hogy a sokmillió alapozó közül melyiket válasszuk.

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/501377370989896285/

Az ember órákig el tud veszni a drogériákban, mint az elvarázsolt kastélyokban, vagy a tükör-üveg labirintusban, ahol hosszas reménytelen fel-alá járkálás után még a fejünket is beverhetjük és végül az egésztől elmegy a kedvünk, mint amikor nem céltudatosan a számunkra bevált alapozó utánpótlására indulunk. Amikor drogériában sminkeltem és tanácsot adtam, azt vettem észre, hogy egy átlag nő, aki nem céltudatosan érkezik, minimum 20 percet tölt el a sminkes pultoknál, aztán vagy feladja és elviharzik vagy tanácsot kér. Ami fontos, hogy a színt sose a kézfejünkön próbáljuk ki, hiszen nem a kézfejünket szeretnénk lealapozni, hogy beválogassanak minket a legszebb kézmodellek népes táborába. Mindig az arcunkon teszteljünk, úgy van esélyünk arra, hogy ne hívjanak be minket se Hófehérke, se Pocahontas szereplőválogatására vagy mondhatnám, Michael Jakson-t és akkor egyből kilövöm mind a két bőrszínt. (Zseniális tehetség volt, remélem odafent továbbra is elkápráztat mindenkit.) Az állcsontig egészen dolgozzuk el, hiszen fontos az, hogy a nyak színéhez és a mellkashoz is igazodjon az alapozó. (Mivel mindenkinek alapvetően világosabb a bőre a nyakán, de én jobban szeretem azért, ha első sorban az arcunkhoz igazítjuk a színt.)

Néhány világsztár is indult a Hófehérke szereplőválogatáson:

 

smink vagy nem06

Forrás: http://www.mamamia.com.au/wrong-foundation-shade/


Reggel a gyors haladás érdekében én is sokszor a kezemmel viszem fel az alapozót, de egy kör alakú alapozó ecsettel, sokkal jobban el tudjuk dolgozni az alapunkat. Aki nagyon utálja az alapozókat, azoknak a színezett hidratáló krémet tudom ajánlani (BB,CC krém)

 

smink vagy nem07

Forrás: http://www.cosmo.ph/beauty/makeup/how-to-get-the-perfect-foundation-shade-every-single-time-a418-20160206

 

smink vagy nem08

Forrás: http://www.beautyfrizz.com/beauty/makeup/bb-cream-vs-cc-cream/

 

Egy fontos dologgal azonban érdemes tisztában lenni! Az alapozó mindig is a szép bőrűeknek fog a legjobban kedvezni, ezért érdemes bőrünk javításán munkálkodni elsősorban. Tudom, tudom… hogy lehet ilyen, hogy ilyet mondok, hiszen nem is a szép bőrűeknek van elsősorban szüksége az alapozóra. Az alapozó tud fedni és a pattanásos bőr kinézetén is tud javítani, de ne álmodozzunk arról, hogy amikor feltesszük, akkor a bőrünk „babapopsi” állagúvá válik, mert ezt láttuk a reklámban. Nem! Sajnos sem a ráncok eltűntetésével, sem a pattanásokkal nem tudja teljesen felvenni a harcot. Ha kinőtt a harmadik szemünk vagy a Mount Everest készül épp új pattanás formájában kinőni az arcunk közepén, tehetünk úgy, mintha a friss hózuhatag éppen eltakarná a hegycsúcsot, de attól az még ott marad. A szürke ködfelhő eltakarja a hegycsúcsot ugyan, de minél közelebb megyünk hozzá, annál jobban fog látszódni. Sajnos végtelen türelem és lelkierő szükséges, hogy ne essünk neki egyből, de az erő veletek van és ezek után szerencsésnek is érezhetjük magunkat, mivel a hegyek még egy jó darabig nem tűnnek el a Föld felszínéről, viszont a mi pattanásunk pár keserves nap után búcsút int.

Még egy fontos dolog! A sminkesek nem plasztikai sebészek, úgyhogy Tőlük se várjuk, hogy Kim Kardashian arcot fognak ránk varázsolni. (Szerintem jobban is járunk, ha nem lesz olyan fejünk)

El is érkeztünk a következő tévhithez hölgyeim. Kim Kardashian féle arcformázás, ami szétbombázta a szépségipart… na, ha ezt az arcformázást elvégezzük, egy smirgliszáraz pattanásos arcon, szerintem soha többet nem is akarunk kozmetikumok közelébe menni, sőt az illető, ha ezt magának otthon elkészíti, szerintem soha többet nem akar kilépni az utcára. Tudni kell, hogy egy vékony fedésű alapozó képtelen erre az arcformázásra. (Finoman természetesen tudunk arcot formázni reggelente, hogy ne tűnjön fel a 20 kiló réteg az arcunkon, később erre visszatérünk) Kardashian kisasszony a képeken igen jól mutat, de konkrétan egy teljes arcot tudnánk leszedni a fejéről az esti KÖTELEZŐ sminklemosáskor. Valószínűleg nála azért nem kell olyan vastag réteget rápakolni, de csak azért nem, mert van pénze az arcbőrét csodaszéppé, puhává, tisztává varázsolnia mielőtt nekikezd az arcformázásnak… vagy aki megcsinálja neki.

 

proba

Forrás: https://hu.pinterest.com/pin/532198880943705123/

 

Egy svéd blogger Josefin Lillakas kipróbálta, hogy is mutat 100 réteg alapozó az arcunkon. Érdemes megpillantani, hiszen a hatás magért beszél. Tehát ne vigyük túlzásba az alapozást, azért remélem senkinek nincs annyi ideje reggel és annyi felesleges pénze, hogy 100 rétegben vigyen fel alapozót. Már az előbb is említettem, kötelező az esti sminklemosás, hagyjuk a bőrünket lélegezni!

 

smink vagy nem10

Forrás: http://www.bittsybeauty.com/2016/07/22/this-blogger-applied-100-layers-of-foundation-on-her-face-video/

 

Azért vannak sokan az alapozó ellen, mert sokan nem tudják megfelelően használni, hiszen mindenkiben a rossz példa marad meg. Amikor valakit meglátunk a tömegközlekedési eszközön és látszik, hogy az állcsontjáig valami sokkal sötétebb színű vastag vakolat van fenn (már-már a szobafestő mázolók irigykednek munkája gyümölcsére) és mindezt a napjainkban divatos jó sötét szemöldökkel felturbózva csodálhatjuk.

 

smink vagy nem11

Forrás: http://aztadom.co/cimke/makeup-fail

 

A jó alapozót, sminket észre sem vesszük, hiszen természetességével csak kiemeli a bennünk rejlő szépséget. A probléma az ott van, hogy azok a férfiak és azok a nők, akik rossz példákat látják maguk előtt, elzárkóznak a sminktől. Ne a pulton táncoló hölgyekre, (abszolút elismerem a munkájukat, kitartásukat és fáradhatatlan mozgáskultúrájukat) vagy a még „mindig” divatos rikító kék szemhéjfestékkel vastagon bekent szemekre gondoljunk és ne is a rossz YouTube csatornát követő sminkelő alanyok után zárkózzunk el a sminkeléstől. Ne hagyjuk, hogy a rossz példák miatt ne akarjunk változtatni!

Mi igazi Nők, varázsoljuk szebbé a mindennapokat. Hiszen mind gyönyörűek vagyunk!

 

smink vagy nem12

Forrás: http://www.2perc.hu/lanyok-es-a-sminkeles-3-szakasza/

 

Ha leküzdöttük a félelmeinket a sminkeléssel kapcsolatban, akkor később olvashattok arról, hogy tökéletesítsük tovább a mindennapi megjelenésünket.
Bármilyen kérdés, kérés van vagy ötletet adnátok a következő témával kapcsolatban, írjatok!
Dömsödi Orsi Make Up Artist
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.orsi-makeup.hu

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!