„A divat utánozható, a stílus utánozhatatlan.„ 

Tartja a mondás, mely állítás mögött az a gondolat bújik meg, hogy talán a stílus nem is tanulható? Vagy velünk születik ez a készség vagy nem? Aki divatos, az nem stílusos? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.

A divat és a stílus rokon, de nem szinonim kifejezések, ám egyik sincs a másik nélkül. Sokan hibásan úgy vélik, a két szó ugyanazt jelenti. Aki nem öltözködik divatosan, attól még nyugodtan lehet ízig-vérig stílusos, ám attól, hogy valaki divatosan öltözködik, egyáltalán nem garantált, hogy stílusa is van.

Fogalmi eltérés

A divat fogalma igen egyszerű, egy adott kultúra vagy kor irányzata, amely leggyakrabban az öltözködést, protokolláris szokásokat és a társas érintkezés szabályait befolyásolja. Az élet külső formáit, a társas érintkezést, a viseletet, az öltözködés módját irányító és konkrét változó szokások összessége, rendszere.

A stílus már jóval árnyaltabb meghatározást kap. A szó tágabb értelmében, bármely művészeti ágba tartozó műalkotás művészi formanyelve. Lehet átfogó jelentésű, mint korstílus és lehet szűkebb értelmezése az egyéni kifejezésmód kapcsán. A lényegi rész az egyén szintjében rejlik, hiszen a stílus egy bizonyos emberhez tartozik, személyre jellemző.

Az önkifejezési azon módja, amikor a divatot használjuk fel, mint eszközt, hogy kifejezésre juttassuk belső valónkat.

stil1

Vagyis a divat eddigi összes korszaka, s az azokra jellemző számtalan ruhadarab a rendelkezésünkre áll, hogy kedvünkre, személyiségünknek megfelelően válogassunk belőle. Ezzel teremtjük meg a saját stílusunk.

A divat változik, a stílus örök

Erre gondolt a híres mondás gazdája is, Coco Chanel. aki még ma is az egyik legismertebb stílusikon. A divat akár évente is képes változni, és olyan ruhák számítanak egyik pillanatról a másikra újra trendinek, amiket már egyszer száműztünk a gardróbunkból, mondván divatjamúlt. Könnyen elfeledjük a korábbi kedvenceket, s engedve a divatipar vásárlásra csábító reklámdömpingjének, mindig újabb és újabb darabok után ácsingózunk. Pedig egyáltalán nem akkor számítunk stílusosnak, ha csak a legfrissebb irányzatoknak megfelelően öltözünk.

Hiszen az aktuálisan menőnek számító dolgok magunkra aggatása képes maszkként ránk borulni, és elfedni valódi karakterünket. Uniformizál minket.

stil2

Főleg a kínai gyártósoron, százszámra készülő, konfekció ruháknak köszönhetően. Meg sem lepődünk, ha egy ugyanolyan kabát jön szembe velünk az utcán, hiszen a boltban ott lógott belőle vagy húsz darab, s akkor még csak egy méretről, egy boltról és egy városról beszélünk. Emellett ma már az sem meglepő, hogy egy, egyébként élelmiszer kereskedelemre specializálódott, boltban is találunk szezonális ruhadarabokat, amik az épp aktuális divatot igyekeznek lemásolni. Minőségileg sokat nem várhatunk el, cserébe viszont néhány hónapig épp menőnek számító mintával megnyomott, egyen pólókban flangálhatunk.

A divatban az ár a fontos, a stílusban az érték

A konfekcióruha gyártás szerethető előnyei között, ott jár az élen, az ár. Hiszen, milliószámra, nagy tételben készítik egymás után, gyártószalagon mindazt, amit a világ magára húz. Globális uniformis, elérhető áron. Azok az idők pedig már régen elmúltak, amikor eredeti rendeltetésének megfelelően a konfekcióruha, olcsó, tartós és szép volt. Ennek gyökerei a szocializmusban keresendők, a hazai mindennél jobbnak számított. Azóta azonban Kína csúnyán beelőzött mindenkit.

Viszlát hazai textilipar, üdvözölhetjük helyette a silány minőségű, olcsó fröccsentett másolatokat, amiben még divatosak is lehetünk.

Azonban ebből hiányzik a lélek, az érték.

stil3

Nem arról van szó, hogy stílusosan csak az tud felöltözni, aki meg tudja fizetni az egyedi darabokat. Egy használtruha üzlet például kész Kánaán azoknak, akik tudják mit, mivel és hogyan szeretnének viselni. Vagyis önazonos módon tisztában vannak azzal, mi passzol hozzájuk. Külsőleg, belsőleg.

A divat a ruhákról szól, a stílus a ruhák viselőjéről

A stílus azért egyedi és megismételhetetlen, mert arról a személyről szól, aki megteremti. Ahány ember, annyi félék vagyunk, s akadnak köztünk olyanok, akik ezt, az öltözködésükkel is ki tudják fejezni. Szükségeltetik hozzá némi művészi érzék, kreativitás, vizuális érzékenység.

Ahogy egy festőt jellemez az ecsetkezelés, vonalvezetés, úgy jellemez egy stílusos embert a ruháinak összeválogatása.

stil4

Összefüggésben áll gondolatainkkal, életszemléletünkkel. Inspiratív hatással van rá, a minket körülvevő környezet, az előttünk járó példák. Befolyásolják tehát külső hatások, ám ez javarészt belső tulajdonság.

Sokan, sokat is vitatkoznak arról, hogy mint tulajdonság vajon örökölhető-e a stílusérzék? Vajon génjeinkben kódolt, vagy tanulható, akár a rajzolás? Elég szorgalmasnak lenni hozzá, vagy tehetség nélkül esélyünk sincs?

A tudomány mai állása szerint a személységünket a biológiai tényezők éppúgy meghatározzák, mint a környezetünk hatása. Tehát a tanult viselkedésminták mellett igen nagy annak a jelentősége, hogy mit örököltünk felmenőinktől.

Gének felelősek a kreativitás, zenei hallás, de még a kalandvágy megjelenéséért is. Így könnyen elképzelhető, hogy az önkifejezés öltözködésben megnyilvánuló formájának is meghatározott helye van a kromoszómáinkon.

stil5

A divat meghökkent, a stílus gyönyörködtet

A kalandvágytól sem áll messzire az öltözködés izgalmas műfaja. Ugyanis ahhoz, hogy megmutassuk, kik is vagyunk valójában, bátorság kell. Hiszen könnyen meglehet, hogy a személyes stílusunk épp szöges ellentéte annak, ami épp divatos. Ez pedig bizonyos emberekből, akár, unszimpátiát is kiválthat. A már emlegetett Coco Chanelre is igen furcsán néztek, amikor megelőzve korát a hatalmas, rakott szoknyákat fiús nadrágra cserélte. A stílushoz merészség kell. Sokszor ellent kell mondanunk környezetünknek, s a minket elnyomó konvencióknak, s utat engedni annak, ami belülről fakad. A divat sokszor merev szabályait áthágva, a stílus lehetőséget ad, a spontán intuícióinkat kifejezésre tudjuk juttatni.

A divat mindig az adott szezonnak megfelelően, szinte, betű szerint való, a stílus ezzel szemben mindig eredeti, maga a jellem. Szabadságot ad és humorral fűszerezett.

stil6

Utolsó gondolatként egy, a fentieket nagyon jól összefoglaló idézetet szeretnék megosztani az Olvasóval. A szavak Paulo Coelho-tól származnak.

„Az elegancia nem külső tulajdonság, hanem a léleknek az a része, amelyik látható a többi ember számára.”

Képek forrása: Pinterst

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!