Most már tényleg néhány nap, és díszítheti mindenki a karácsonyfát. Sajnos az utóbbi időkben piacra dobott díszek elég hamar tönkremennek, hiába használjuk őket egy évben csak egyszer. Lejön róluk a csillámpor, deformálódnak és hasonlók.

 

karacsonyfatrend01

Forrás: http://www.rd.fi/

 

Érdekes módon gyerekkoromban még valahogy jók voltak ugyanazok a díszek 5-10 éven keresztül is. De ha már kénytelenek vagyunk újakat venni, vagy csak kiegészíteni a meglévőket, akkor bizony szembesülnünk kell a mostani trendekkel. Engem kifejezetten ez a része nem érdekel, mert nálunk vagy a hagyományos piros-arany vagy a kék-ezüst színkombinációkban díszeleg a fa. Számomra ezek az újonnan színre lépett lilás és rózsaszínes árnyalatú díszek nagyon idegennek hatnak. Szerencsére még „tradicionálisabb” színű díszeket is találunk az üzletekben, és még mindig vannak tartósabb, fából készült variációk is.

A fa mérete szerintem nem igazán számít, sokkal fontosabb a formája: legyen tömör, de persze legyen rés a díszeknek, és az sem árt, ha szimmetrikus. Az, hogy most egy méter, másfél vagy annál nagyobb, az már csak részlet és a rendelkezésre álló hely kérdése. Jelenleg azonban valószínűleg a magasabb fák számítanak divatosnak, hiszen minden karácsonyi filmben hatalmas karácsonyfákat látni a családi nappalikban.

 

karacsonyfatrend02Forrás: http://images.mitti.se/

 

A normann-fenyő többnyire a legszebb formájú, tűlevelei nem szúrnak, de persze ez a legdrágább. Árban alatta az ezüstfenyő van, amelyből szintén rengeteg szép példányra lelhetünk, későn kezdi el hullajtani a tűleveleit, de szerintem nem olyan intenzív az illata. Számomra a karácsonyfa egyik legfontosabb jellegzetessége a kellemes fenyőillat, amelyről rögtön a gyerekkorom jut eszembe. Leírhatatlanul jó érzéssel tud eltölteni, amikor elsétálok a karácsonyfa mellett – kezemben egy bögre teával és egy tányér sütivel -, és megérzem a fenyő illatát. Ezt a csodás illatot leginkább a lucfenyő tudja nyújtani, amely egyben a legolcsóbb is. Tény, hogy nem tartja meg olyan sokáig a tűleveleit, többet kell söprögetni, takarítani körülötte, de az illata mindenért kárpótol.

 

karacsonyfatrend03Forrás: http://christmas-inc.com/

 

Szóba jöhet még a műfenyő. Ezt abból a szempontból támogatom, hogy környezetbarát. Na, de hol marad az illat? Akkor már inkább a cserepes fenyőfa a nyerő, viszont azt panellakásban elég nehézkes eltartani. Amennyiben mégis műfenyőn törjük a fejünket, akkor már ott is elég széles választékra bukkanhatunk. Színben, méretben is elég változatos a felhozatal, így teljesen egyedi igényeinknek megfelelőt tudunk beszerezni. Igazából egy osztályteremben, óvodában tudom elképzelni a műfenyőt, ahol arra a pár napra tökéletes ünnepi dekoráció lehet, de az otthonomban valahogy nem.

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!