A hideg időben kénytelenek vagyunk beszerezni a melegebb a kabátokat, azonban fontos, hogy testalkatunkhoz passzoló fazont válasszunk. Hiába divatos a kiválasztott darab, ha az előnytelen szabás tönkre teszi az összképet. Lehetsz alacsony, itt-ott kerekebb vagy éppen magas és vékony, most segítünk kiválasztani a Hozzád illő szabást!

Egy kabát sok esetben nem kis befektetés, s ha már ennyi pénzt kell szánnunk rá, akkor mindenki szeretné, hogy jó sokáig legyen használható. Éppen ezért sem mindegy, hogy milyen típusú őszi-téli kabátot választunk. Hiszen ha mellé fogunk, akkor még hosszú ideig nézegethetjük a tükörben, hogy valami nem stimmel.

Ahány nő, annyi féle testalkat, de szerencsére mégis akad néhány támpont, amely alapján besorolhatjuk magunkat valamelyik fő kategóriába. Ha ennek tudatában megyünk vásárolni, akkor már csak azt kell tudnunk, hogy mely szabások szerencsések, illetve kerülendőek az egyes testalkatok esetében. Cikkünkben azt is segítünk eldönteni, hogy melyik csoportba tartozol, majd a megfelelő darabok kiválasztásában is hasznos tippekkel látunk el.

Minden szezonnak megvannak az aktuális kedvencei, így van ez a meleg kabátokkal is, ám nem szabad elcsábulni, s azonnal megvenni a trendi darabokat, ugyanis lehetséges, hogy az egyáltalán nem illik majd ránk, ezzel ellentétben egy klasszikusabb, ránk öntött darabbal viszont sokáig elégedettek lehetünk.

Testalkatunkat tekintve négy fő csoportot különíthetünk el. Ezek a csoportok, onnan kapták a nevüket, hogy ránézésre, milyen formához hasonlítható a női test.

 

A rossz hír, hogy a tökéletes homokóra alkat csak keveseknek adatik meg, s a másik három kategória szép számmal szedi az „áldozatait”.

 

Ám, ha megtanulunk bánni a fazonokkal, az anyagokkal és a színekkel, könnyedén csalhatunk is itt-ott, s máris magabiztosan lejthetünk a legnagyobb hidegben is.


1. Homokóra alkat

Jellemzők: arányos, sem a felső, sem az alsó test nem szélesebb, a derék keskeny, a csípő és a mell közel azonos körméretű.

 

kabat viselet01

 

Amit igen:

A homokóra testalkat sok mindent magára vehet, de ajánlott derékban hangsúlyos, megkötős vagy övvel ellátott kabátokat keresniük. Még a pufi, illetve szteppelt kabátok is szóba jöhetnek, ha övvel szűkíthető.

 

kabat viselet02

 

Amit ne

A homokóra testalkat gyakran társul alacsonyabb testmagassággal, ezért is fontos a derék további hangsúlyozása, s kerülendő az egyenes, túl hosszú szabás. Az oversize, most trendi darabok, sem állnak jól ennek a típusnak.

 

kabat viselet03

 

2. Körte alkat

Jellemzők: a vállak normál szélességűek, a csípő és a comb széles, a lábak kissé rövidek és vaskosak, a mellek normál vagy kisméretűek. A nők többsége ebbe a csoportba tartozik.

 

kabat viselet04


Amit igen:

A figyelmet a felső testre kell irányítani, a nyakra, a vállakra, a derékra. Erre a nagy szőrmés, vagy szegett gallérok, asszimetrikus vonalak, cipzárak, válltömések is alkalmasak, illetve a váll rész díszítése is jó megoldás. Az idén is divatos katona stílusú, a vállakon rárakásos, gombos fazonok nagyon jól mutatnak ezen a testalkaton.

Meglepő lehet, de rövidebb, maximum a csípő felső részig érő fazont is választhat! Jogos kérdés, hogy aki fázós mit kezdjen a rövidke kabátokkal. Erre létezik egy trükk, amit nagyon jól jegyezzenek meg a combban erős testalkatú hölgyek. Ez nem más, mint a rétegezés.

A technika lényege, hogy optikailag feldaraboljuk a problémás területeket. Legalább háromfelé. A legalsó egy hosszú, sötét színű trikó, póló vagy hosszú ujjú legyen, ezt követi egy színben eltérő, de sötét tónusú pulcsi, s erre kerül az ennél is rövidebb kabát, mely fent hangsúlyos részletekkel rendelkezik.

 

kabat viselet05


Ha mégis a hosszabb fazon mellett döntünk, akkor egy harang alakú, vagy A-vonalú szövet kabátot szerezzünk be, mely a felső részen duplagombolású és nagy, akár álló gallérokkal rendelkezik!
Nagy sálak, kitűzők szuperül kiegészítik, s az arcunkra terelik a figyelmet.

 

Amit ne:

Szoknya aljú kabátok kerülendőek, s minden olyan darab, mely a comb közepénél bővülni kezd. A comb magasságában nagy zsebes, rátétes, alján díszített kabátok is tiltólistán vannak!

 

kabat viselet06

 

3. Alma alkat

Jellemzők: kerek pocak, a széles derék, nagy cicik. A test középső része a leghangsúlyosabb. A lábak vékonyak és formásak.

 

kabat viselet07

 

Amit igen:

Próbálják a csípőt hangsúlyozni, de ne övvel, ugyanis hurkákat okozhat! Válasszanak lefelé bővülő, kissé szoknyás hatású kabátot, finom karcsúsítással. Az egyenes, vagy éppen csak egy kicsit bővülő szabású kabátok is jól állnak. Amit meg kell jegyezni, az a V-kivágás, ezzel a felsőtestet nyújtjuk! A kis gombokkal díszített kabátok, a finoman a testet követő fazonok (tehát nem a nagy lebernyegek), a térdig erő, hosszított fazonok előnyösek lehetnek.

 

kabat viselet08

 

Amit ne:

A pufi kabát az ellensége, az alma testalkatnak, egyik fazon sem áll jól nekik a vastag, paplanszerű anyag miatt!

 

kabat viselet09

 

4. Fiús alkat

Jellemzők: egyenes váll vonal, nem gömbölyű sem a csípő sem a fenék, alig hangsúlyos derékvonal, lapos mellkas, kis mellek.

 

kabat viselet10


Amit igen:

Előnyös lehet a hosszú szabás is és hogy nőiesítsd az alakod, keress olyan kabátot, amelyen középen öv van. Ez lehet akár széles is, hogy optikailag még nőiesebbé alakítsa a formáid. Talán ez az egyetlen típus, melynek az over size divat is jól állhat. A parka csak akkor fest jól rajtuk, ha derékban behúzható.

 

kabat viselet11


Amit ne:

A rövid, egyyenes szabású kabátok még inkább férfiasnak mutathatják a sziluetted. Az idén divatos merevebb irhakabátok és mellények is kerülendőek.

 

kabat viselet12


Reméljük, hogy segítségünkkel olyan kabátot sikerül vásárolnod, melyben a legjobb formádat hozhatod!

Képek forrása: Pinterest

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!