A női test már az idők kezdete óta a férfifantáziák elengedhetetlen pontja volt, ráadásul nem csak Ádám óta... Mi a legújabb huncutság, ami kiverte a biztosítékot? Most éppen a ruhának álcázott meztelen női testre való festés! Művészet, szexualitás vagy mindkettő?

 

Kép: flickr.com

 

Első körben valóban gondoljuk végig a történelem felsorakoztatott festményeit, szobrait és művészeti csodáit, ahol a meztelen női test számtalanszor adott ihletett a fennmaradt alkotások művészeinek! Ott vannak a barlangrajzokon, az ősember mintázta szobrokon (lásd Willendorfi Vénusz), a sumér, görög és római kor művészetében (lásd Vénusz, Innana, Ishtar, Aphrodité, Kleopátra...), a középkor festészetében és az összes klasszicista ábrázolásban is, egészen napjainkig.

 

A női test ábrázolása soha, de soha nem fog kimenni a divatból! Hiszen a tökéletesség, a szépség, az egyediség, a pajzánság és a természetesség egyszerre jelenik meg benne, ahogyan azt folyamatosan minden erre szakosodott művész a saját meglátása szerint ábrázolja is. Napjainkban mondjuk inkább a szexualitás és a pornográfia megjelenése jellemzi ezt a kategóriát, de művészetnek még akkor is minden további nélkül nevezhetjük. Szeretnénk leszögezni, hogy pusztán a megjelenésről van szó, mint sem bármilyen tevékenységről! Az utóbbi időben egy újabb művészet - a testfestés - viszont egyre több embernél verte ki a biztosítékot.

 

Most akkor meztelen vagy mégsem?

Nyílván egyik modell hölgynek sem csavargatták a kezét, hogy ilyen típusú fotózáson vegyen részt (látott már a világ elég sok explicit képet amúgy is), másrészt első ránézésre a laikus nem képes megmondani, hogy az adott hölgyön van e ruha, avagy mégsem! Akkor mi ebben a kivetnivaló, mi ebben a bűn és hol kezdődik a művészet?

 

A bűn kategóriát lehet, hogy jobb lenne jelen esetben hanyagolni is, hiszen erre csak a vallási fanatikusok ugranak, aminek már alapjáraton sincs értelme. Főleg, hogy nem létezik bűn ebben a kategóriában (sem), hiszen minden abból az elenyésző szabad akaratból történik. A kivetnivaló legyen az ő dolguk, a művészetet pedig lássák meg azok, akik saját szemükkel tapasztalják és látják, amit látni kell és érdemes!

 

Kép: flickr.com

 

Láttunk már ilyet egyáltalán?

Néhány éve kezdődött a testfestéses marketing őrület, amit a Forma-1 és hasonló eseményeken tapasztalhattunk, ahol a dekoratív hostess és manöken csajok pucér felső testtel színes reklám logókat festettek magukra. Hogy a látvány elképesztő volt az nem kérdéses, de hogy csak egy méterről tudtad megállapítani, hogy a lányzón nincsen ruha az is biztos, annyira király volt a body make-up.

 

Ahogy a világ folyamatosan változik és folyamatosan a fogyasztói társadalom felé fordul, formálódik és kedvez. Mindig az elvárásoknak. Tudja nagyon jól, hogy cicikkel bármit el lehet adni és teljesen mindegy, hogy az festett, avagy sem. A durva az ebben a kategóriában, hogy a fogyasztók viszont (és tökmindegy milyen termékről van szó) már lényegtelen, hogy férfiak vagy nők, a látvány után biztosan vásárolnak. És ezek megint csak tények!

 

Hol itt a művészet?

A női testfestés marketingjén túllépve akad számtalan kortárs művész, aki ezt a kategóriát csúcsra szeretné vinni és maradandót szeretne alkotni fotójával, vagy festményével. Inkább a fotó az, ami leginkább keresett ebben a kategóriában. Ráadásul olyan precízióval csinálják, ami valóban elképesztő! Néhány képen (ahol egy színesre festett nő látható) sokszor csak hosszas tűnődés után jön rá a néző, hogy az valóban egy meztelen nő. Annyira beleolvad a környezetbe a festett háttérnek köszönhetően. Hát erre az új stílusú művészetre az vesse rá az első követ, akinek nincsen gerenda a szemében, főleg, hogy a saját szálkáját se veszi észre!

 

 Hogyan csinálják ezt egy fesztiválon?

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! 

 

 

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!