Persze az is elég gáz, ha ferdeszemmel nézünk a gyerekünk új nőjére, pasijára vagy egyáltalán bárkire a családból és aktívan próbáljuk kiutálni. De ami tényleg vérciki családon belül az az, amikor megy az erőfitogtatás, a kakaskodás, hogy kinek van nagyobb töke, akár nő legyen, akár férfi. Vagyis mikor úgy telik a szeretet ünnepe, hogy a családtagok bemutatják, hogy melyikük a szebb, az okosabb, a sikeresebb.

 

gaz karacsonyi szokas 01

Kép: Chronicle.bg

 

Értem én, hogy egyeseknek a legkevésbé sem a szeretettől szól az ünnep. Hogy egyesek nem azt látják, hogy: ó, van egy vagy két nap, amit a családommal tölthetek, végre beszélgethetünk egy jót, megölelgethetjük egymást. Főleg akkor, ha úgy se sűrűn találkozunk. Nekik nem az tűnik fel, hogy az unokatesó mekkorát nőt, milyen szép fiatal hölgy lett belőle, vagy hogy a ritkán látott testvérnek van egy jó munkahelye. Nem. Ők inkább így látják egy karácsonyt:

 

Van két napom arra, hogy megmutassam, mim van, hogy én mit értem el. Megmutatom a bandának, hogy mire vittem, hogy az évben kineveztek, új kocsit vettem, lefogytam öt kilót és két bankkártyám is van. Az unokahúgom meg egy büdös kurva, mert szebb, mint én, a testvérem meg egy szemét csaló, rohadjon meg, hogy neki jó munkahelye van és szereti és még egy kertes házra is telt neki.

 

Azért elég élesen kirajzolódik a két embertípus közötti különbség, nem igaz? Míg az előzőnek a család a fontos, hogy együtt lehet velük és képes örülni mások sikerének és örömének, addig a másik talán csak azért várja az ünnepeket, hogy pózoljon, de közben gyomorgörcse van a gondolattól, hogy lesznek olyanok, akik nála is vastagabbat szarnak.

 

gaz karacsonyi szokas 02

 

Ez utóbbi személynél igen egyértelmű a probléma: súlyos önértékelési gondokkal küzd. Mi másért érezne pokoli kényszert arra, hogy azt hangoztassa, hogy neki három diplomája van? Hogy ő idén gyereket szült? (Köszönjük, mi is látjuk.) Hogy annyi pénzt keres, hogy már azt se tudja, mit vegyen? Hogy ő a világ legszerencsésebb pasija, mert a felesége kinyalja a seggét? Vagy éppen a legszerencsésebb asszonya, mert a csókája lehozza neki a csillagokat? Hogy jövő nyáron Dubaiba mennek nyaralni?

 

Igen, egyesek azért éreznek ellenállhatatlan vágyat, hogy mindezt az orrunk alá dörgöljék, mert pozitív megerősítésre vágynak. Abban reménykednek, hogy mások elámulnak tőlük, irigyek, féltékenyek lesznek rájuk, meghajolnak előttük és kezet csókolnak. Ők ekkor érzik azt, hogy figyelnek rájuk, szeretik és elismerik őket. Ám a csavar az egészben az, hogy valójában ők az irigyek meg a féltékenyek és képtelenek örülni annak, ha más esetleg előrébb van, mint ők vagy bármivel is „különbek”.

 

Ez valahol szomorú, hogy nekik ez kell ahhoz, hogy értékesnek érezzék magukat. Azt jelenti, hogy valójában egy kanyi önbizalmuk sincs és másoktól függnek. Úgy érzik, csak akkor lehetnek erősek és magabiztosak, ha másokat igáznak le hozzá és ezért igyekeznek letaposni szeretteik önbizalmát, még ha nem is hangzik el szó szerint az, hogy: „Na, és te mit értél el?” Viszont, ha azt nem is mondják így ki, de előszeretettel próbálják meg lekicsinyíteni a másikat. Tudod, ők azok, akik kritizálnak és megjegyzik, hogy nem is látszik rajtad, hogy lefogytál, nem is áll jól ez a ruha, meg hogy „Ja, csak középfokú nyelvvizsgát tettél?” Csak próbálnak beárnyékolni téged, hogy ők tündökölhessenek.

 

gaz karacsonyi szokas 03

 

A legszomorúbb az egészben az, hogy mindezt a saját családjuk előtt játsszák el. Hogyha kell, képesek a családtagok önbizalmán átgázolni, csakhogy magukat mennyei fényben tüntessék fel. Ez azt is jelenti, hogy rettenetesen vágynak a családjukra és a szeretetükre, csak éppen nem a megfelelő módszerrel próbálják elérni. Bár van olyan, aki talán a neveltetése miatt vagy, mert már gyerekkora óta a cipeli a megfelelni vágyás kényszerét, azt hiszi, ha nem mutat fel semmit, akkor a családja, szülei nem fogják szeretni. Ilyenkor persze van, hogy a család okolható, ha mondjuk a kedves szülőknek csak akkor jó a gyerek, ha sokat keres vagy orvos, ügyvéd lett, de legalábbis felelős pozícióban van, amivel lehet kérkedni másoknak.

 

gaz karacsonyi szokas 04

 

De képzeld csak el, hogy ott ülsz szemben a rokonnal, aki ecseteli neked a sikereit. Ha beközlöd neki, hogy szarsz a diplomáira, arra, hogy manager és nem érdekel, hogy fossa a pénzt, még te leszel a szemétláda, mert nem értékeled őt. Sőt, megkapod, hogy irigy vagy, és ő máris jobban érzi magát: ez az, valaki irigykedik rám. Talán így van. Talán csak átlátod a szitut és azt akartad mindezzel közölni, hogy te akkor is szeretnéd, ha földönfutó lenne, mert nem az számít, mit ért el, hanem hogy egyáltalán létezik. Lehet, hogy el se hinné. Valaki már annyira a póz világában él, hogy képtelen elhinni azt, hogy nem a szerepét, hanem önmagát szeretik. Pedig a legtöbb esetben így van, legalábbis szeretném hinni, hogy a rokonok, a családtagok önmagukért szeretik egymást.

 

Az ilyen embereket meg kellene alaposan ölelgetni, a fülükbe súgni, hogy szeretlek. Csak az a baj, hogy sokuknak ez inkább méreg, kicsi kis Grincsek, akiknek fáj az ok nélküli szeretet. Pedig arra lenne szükség ahhoz, hogy kihulljon a szőr a szívükből, befejezzék a játszmáikat és végre megtanulják élvezni az ünnepeket és annak örülni, hogy együtt van a család. Hogy a szeretteiket lássák ezen a napon, nem pedig a lehetőséget arra, hogy most mutasd meg, mit értél el-t játszanak.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Ne vegyél nekem semmit! – Illemből mondod vagy komolyan?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!