Amikor egy társaságban szóba kerül, hogy az ismeretségi körben valakinek extra magas fizetése van, a cégéből csak úgy lapátolja haza a pénzt, vagy éppen eltalálta a nyertes számokat a lottón, akkor törvényszerű, hogy perceken belül elhangzik a bevett mondat: „A pénz nem boldogít!”. Vajon ez tényleg igaz, vagy csak azok mondogatják ezt irigységük csillapítására, akiknek kevés van belőle?

 

 

penz boldogit 01

Kép: pinterest.com

 

Nincs a világon még egy olyan eszköz, amitől ennyire függünk, ami a napjainkat, érzelmeinket és az egész életünket meghatározza, mint a pénz. Meghatározza azt, hogy hol élünk, milyen az otthonunk, a társadalom mely rétegébe tartozunk, hogyan közlekedünk, milyen a napi beosztásunk, mit eszünk, milyen ruhát hordunk, hogy mennyit stresszelünk, soroljam még…? A pénz az, amiből mindig többet akarunk, aminek a megszerzésén törjünk a fejünket, amiért van, aki bűn elkövetésére is képes, vagy arra, hogy a saját testét bocsássa áruba, a többség pedig az idejét, életének értékes óráit áldozza fel érte napról napra. Egy ázsiai hostelben találkoztam egy falra függesztett képpel, ami azt volt hivatott illusztrálni, hogy hogyan érdemes nekivágni a nagyvilágnak. Ott az állt, hogy indulás előtt tedd ki a fele cuccodat a hátizsákodból, viszont vegyél magadhoz kétszer annyi pénzt... Miért is igazán jó tanács ez? Mert ha pénzed van, akkor mindent meg lehet oldani, főleg - és talán ezen van a hangsúly,-  viszonylag egyszerűen, akár itthon, akár külföldön, bármilyen helyzet is adódjon.

 

penz boldogit 02

 

Az egészséget nem lehet pénzen megvenni, szokták felhozni ilyenkor sokan. Biztos ez? Naná, hogy nem, persze szó szerint nem igaz, de közel jár ahhoz. A betegségek jelentős része a stressz, a rossz táplálkozás, a mozgás hiánya és hasonlók miatt alakul ki. Ahogy mondani szokták, a pénz nem boldogít, de megnyugtat. A stresszfaktor ezek szerint jelentősen csökken, ha van mit a tejbe aprítani. Az sem mindegy, hogy köztudottan méregdrága bioételeken él-e valaki, vagy a legolcsóbb párizsi, fehér kenyér és egyebek jelentik a napi táplálékait. A mozgást is sokszor időhiány miatt hagyjuk ki, de akinek nem kell agyon robotolnia magát minden forintért, annak nagyobb eséllyel jut ideje elmenni edzeni is, vagy a természetben sétálni, ez nyilvánvaló. És ha mindezek ellenére lecsap rád egy betegség, ami elkerülhetetlen? Benne van a pakliban, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ellátásban részesül valaki az anyagi helyzetétől függően, ha esetleg külföldi gyógykezelésre szorul, azt meg tudja-e fizetni, tartós betegség esetén tud-e esetleg házi ápolót alkalmazni, hasznos táplálékkiegészítőket megengedhet-e magának és egyebek?

 

Szerelmet, legalábbis szó szerint nem lehet venni és egyszerű körülmények között is lehet boldog egy pár, de ez a ritkább verzió. A jellemző inkább az, hogy az állandó napi küzdelem fel tud őrölni egy kapcsolatot, a stressz, hogy fizetni kel az albérletet, hogy kilátástalan a saját lakás vásárlása, hogy az öreg autó épphogy’ csak működik már és esély sincs egy kis pihenésre, kikapcsolódásra együtt. Persze egy rossz kapcsolat egy hófehér homokos óceánparton koktélozva is rossz és egy alagsori garzonban is az. Egy alapvetően jó kapcsolatnak viszont biztos, hogy még inkább a javára válik, ha a pár tagjai nem a számlákon vitatkoznak rendszeresen, és hogy melyikük vette egy pár új zoknit magának a szűkös pénzügyi lehetőségeik ellenére, hanem módjukban áll közösen lazítani, élményeket gyűjteni a világ különböző tájain és ezzel gazdagítani közös emlékeiket és feltöltődni a hétköznapokhoz.

 

penz boldogit 03

 

A pénz azokat boldogítja a leginkább, akik a helyén tudják kezelni. Nem rendelnek alá mindent a megszerzése érdekében, sőt igyekeznek olyan tevékenység, munka által hozzájutni, ami örömet okoz nekik és ami van, azt arra használják, amire való. A biztonságérzet megteremtésére, kellemes lakókörnyezet kialakítására, magas minőségű ételekre, tanulásra, sportra, utazásra, egészségmegőrzésre, nem tulajdonítanak ennél neki se több, se kevesebb jelentőséget.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

A mai fiatalok alig várják, hogy meghaljanak az idősek és örököljenek

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!