Egyesek szeretnek ezzel takarózni: a szüleik miatt élnek rossz kapcsolatban. A szülei miatt veszekednek állandóan, a szülői minták tehetnek a problémáról, sőt, a szülők jelenléte okoz minden feszültséget. Vajon tudják, hogy ez mind igazából csak kifogás?

 

 

szuleid miatt 01

kép: pinterest.co.kr

Kivéve persze, ha az ember tinédzser, hiszen akkor a szülei csak-csak belefolyhatnak a párkapcsolatába. Ők mondhatják azt, hogy a szüleik eltiltották a kedvesüktől vagy, hogy túl keveset találkozhatnak miattuk. Meg hogy gorombák a partnerrel, mikor az náluk van vagy teletömik a fejét. Ebben az esetben valóban „hatalmuk” van a szülőknek hazavágni egy kapcsolatot, ha szándékosan próbálják elriasztani a gyerekük párját vagy akaratlanul tesznek keresztbe az ifjonti szerelemnek. Arról nem is beszélve, hogy a fiatalok aztán végképp befolyásolhatóak.

 

De elég furán hangzik egy felnőtt szájából az, hogy a szülei miatt él rossz kapcsolatban. Legfeljebb akkor, ha együtt élnek. A kérdés az: miért is? Mert így kényelmes vagy mert nincs más választásuk? Ugyanis vannak, akik megtehetnék, hogy elköltöznek, de kényelmi okokból úgy döntenek, inkább élnek a szüleikkel. Ez esetben nincs miről beszélni az ő döntésük. Az viszont más, ha egy fillérjük sincs albérletre és addig terveznek a szülőkkel maradni, amíg összejön rá a pénz. Ez egy nagyon érett döntés, ugyanakkor pokoli nehéz is, és csak az tudhatja, aki élt már az anyósnál-apósnál vagy a saját szüleivel a kedvesével együtt. Sajnos ritka azon esetek száma, ahol ez rendkívüli idilli szokott lenni és sokkal több az olyan, ahol tényleg kész rémálom. Az ember nem lehet szabad, oda kell figyelnie a párja, a szülei meg mindenki más igényére. Ha a szülők ki nem állhatják a partnert, akkor meg megy a hidegháború vagy olykor nyíltan csatáznak is és ez valóban képes lehet kivégezni a kapcsolatot.

 

szuleid miatt 02

 

Na, de mégis hogy képesek a szülők egy különélő párnak problémát okozni? Maximum csak akkor, ha betegek és gondoskodni kell róluk. Bár ilyen esetben elég gáz, ha a partner nem tud türelmes és megértő lenni a kedvesével. Az viszont, hogy hetente egyszer meglátogatják őket és felpaprikázva jönnek haza, mert a szüleik összeugrasztották őket, az már az ő hibájuk. Nem a szüleiké. Csak azoknak a kapcsolatát befolyásolhatják negatívan a szülők, akiknél alapból gondok vannak. Nincs meg közöttük a kommunikáció, az őszinteség, a kölcsönös tisztelet. Máskülönben csak mosolyognának egyet a szülők törekvésein vagy egy csapatként összetartanának, esetleg kulturáltan megtárgyalnák a szülőkkel, hogy mi az, amibe nem kellene beleszólniuk vagy mely viselkedésük terhes.         

 

Attól nem lehet rossz egy kapcsolat, hogy a szülők mindenbe beleszólnak meg okoskodnak. Azért teszik, mert megtehetik, ergo egyedül a pár állíthatja le őket. Attól még, hogy szülők nem lesznek kevésbé szeretve vagy tisztelve, ha jelzik nekik, hol van a határ. Úgyhogy ilyen esetben csak kifogás a szülő a problémára.

 

szuleid miatt 03

 

Ismerősek a következő mondatok? Anyád teletömte a fejedet hülyeségekkel. Apád gyűlöl. A te anyád sokkal gázabb az enyémhez képest. Ezek a mondatok mindenre vallanak, csak nem egy érett kapcsolatra. Mert ha még a szülők valóban manipulálni próbálnak vagy nem kedvelik a kedvest, akkor sem kellene, hogy ez befolyással legyen a kapcsolatukra. Elvégre nem a szülőt választottuk partnernek. Az mindig a saját döntésünktől függ, hogy mennyi hatalma van a szülőnek az életünkben. Ha te harmincöt éves létére is hagyod, hogy anyukád megmondja milyen pasi való neked vagy kit kellene választanod, netán abból ad leckét, minként kezeld a férjedet, az a te hibád. (Vagy szerencséd, ez helyzettől függ). De ha nyilvánvalóan nagy hatalma van feletted az egyik vagy akár mindkét szülődnek, az a te bajod, főleg ha emiatt alakul rosszul a kapcsolatod.

 

Elvégre a családi minták is egy bizonyos szint után csak kifogások. Igen, mindannyian hoztunk pár családi mintát otthonról, ami a kapcsolatunkban megjelenik. Ki jobbakat, ki rosszabbakat cipel. Sokszor teljesen tudattalanul viseljük magunkon őket, talán egy külső személy vagy a terapeutánk hívja fel rá a figyelmünket. Ám amint fényt derült arra, hogy azért vagy „cseléd”, mert anyukád is csendben, saját vágyait megtagadva kiszolgálta a férjét és a gyerekeit, az már a te felelősséged. Ahogy az is, ha édesanyád alkoholista volt és te is az vagy. Az nem mentség a továbbiakban, hogy azért vagy olyan, amilyen mert „anyám is olyan volt.” Ez egy információ, amit arra kellene használnod, hogy segíts magadon. Levesd magadról terheidet, megszabadulj a negatív mintáktól. Ha nem kezdesz el dolgozni magadon, és mikor számon kérnek, te azzal jössz „ezt láttam otthon” vagy „nem tehetek róla, anyám is ilyen volt, ez van”, az a te hibád. Megtehetnéd, hogy levetkőzöd, de nem akarod. Megeshet, hogy csak lusta vagy hozzá vagy félsz a kudarctól, kitudja.

 

Úgyhogy nagyon is lehetséges, hogy valaki a szülei miatt éljen rossz párkapcsolatban, de mielőtt ezt nagyvonalúan kijelentené, előbb vizsgálja meg, mennyi igazság van benne. A szülők nem ördögök, nem kellene rájuk kenni a saját gyengeségeinket és hibáinkat. Legyünk erősek és vállaljuk fel, ha valójában velünk van a gond ne takarózzunk a szülőkkel!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Anyádnak kell tetszenem vagy neked?!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!