Talán számodra is ismerős lesz a szituáció. Egész évben egyáltalán nem vagy pedig alig kerestek a rokonaid, a barátaid, de érdekes módon karácsonykor tele van az e-mailfiókod az üzeneteikkel meg a messenger megállás nélkül pittyog. Vagy már herótod van a csengőhangodtól mert állandóan hívogatnak. Hirtelen mindenki kellemes ünnepeket kíván és találkozni akar veled, mikor idáig nem is voltak rád kíváncsiak.

 

 

minek keresel karacsony 01

kép: kiplinger.com

 

Mi ez, ha nem képmutatás? Álszentség? Vagy téged nem bosszantana a dolog, ha veled történne? Egy szermenyi rossz érzést, haragot sem keltene benned az, hogy egész évben alig vagy egyáltalán nem kerestek, az ünnepekkor meg hirtelen mindenkinek eszébe jutsz? Előkerülnek a testvérek, de talán még a szüleid is, a nagy barátokról nem is beszélve és mindenki cuki képeket meg gifeket küld, hogy legyen boldog a karácsonyod. Áldást, bőséget, jólétet, anyámtyúkját kívánnak neked, és úgy tesznek, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Úgy érdeklődnek az állapotodról meg könyörögnek a találkozóért, mintha tegnap beszéltetek volna utoljára.

 

Ha ezt egy olyan csinálja, akivel egyébként sincs közeli viszonyom, azt mondom: rendben van. Hogy eszébe jutok a volt vagy a jelenlegi kollégámnak, a régi barátaimnak vagy a távoli rokonaimnak. Arra még azt is tudnám mondani, hogy kedves gesztus és jól is esik a figyelme. Mert nincs velük közeli kapcsolatom. Na, de akikkel „kellene, hogy legyen”, illetve én nyitott vagyok rá egész évben, de ők nem, az mégis mit akarnak karácsonykor? Hozzáteszem, ezekkel az emberekkel nincs rossz viszonyom. Szó sincs arról, hogy összevesztünk és azért nem keresett fél évig vagy nem szívleljük egymást és emiatt nem találkozunk egész évben. Sőt, ezek az emberek fontosak nekem. Mindent meg is tettem annak érdekében, hogy működjön a kapcsolatunk. Nem csak ünnepekkor, hanem rendszeresen hívtam őket, írtam nekik, találkozót ajánlottam, semmi. Van, aki mindig ígérgetett: ó, majd a következő hónapban. Vagy benyomta a lepattintós szöveget a hogy van kérdésre: nincs semmi. És persze ő nem tett fel nekem kérdést, nehogy tovább folytassuk a kommunikációt. A kedvencem pedigez: bocs, most nagyon elfoglalt vagyok, arra sincs időm, hogy éljek. Azért durva egy ilyen üzenetet kapni a testvéredtől vagy az állítólagos legjobb barátnődtől. Nem azzal van a baj, hogy tényleg elfoglalt. Mindenki az. Mindenkinek vannak gondjai, nehéz időszakai. De ez azt jelenti, hogy akkor nem is lehet már tartani a kapcsolatot? Csak évente egyszer?

 

minek keresel karacsony 02

 

Erre szenteste meg karácsony napjain előkerülnek ezek az emberek és megrohamoznak a figyelmükkel. De miért?! Ezt diktálja az illem, hogy dobjunk egy üzenetet a rokonnak meg a barátnak? Vagy egyszerűen dobozban élnek és ilyenkor esik le nekik, hogy egyébként van egy testvérem, barátnőm, küldeni kellene neki egy zenélős youtube videót és megkérdezni él-e még? Sajnálom, ez nekem nem illemnek tűnik. Nehéz úgy felfognom, hogy „de legalább ilyenkor eszébe jutok”. Nem csak a híres szeretet ünnepén kellene, hogy eszébe jussak, hanem egész évben. Ezért ez számomra képmutatás, hogy jönnek az ünnepek és hirtelen mindenkibe belebújik a kisangyal. Kötelességének érzik, hogy jót cselekedjenek, kimutassák a szeretetüket és jó testvérek, jó szülők, jó barátok, jó munkatársak legyenek. Igen, továbbra is mondhatja erre azt egy kőoptimista, hogy „de legalább ilyenkor”. Pedig nem csak ilyenkor kellene adakozónak, szeretetteljesnek, példamutatónak lenni és egyáltalán észbe kapni, hogy ideje ellátnom a legjobb barátnő vagy az édesanya szerepét. Ha már nem ment neki eddig, akkor ne az ünnepekkor bosszantsa ezzel az embert. Tisztelet a kivételnek, mert persze vannak olyanok, akiknek jól esik, hogyha már egész évben tojtak a fejére, akkor legalább a karácsonyi időszakban eszébe jut másoknak.

 

 

Ez az egész már önmagában is bicskanyitogató tud lenni, de mégis akkor válik a legjobban azzá, mikor nem reagálsz azonnal és visszakérdeznek. Hogy na, mi van, miért nem írsz. Vagy ha válaszolsz, és érezteted, hogy nem vagy elragadtatva, kiforgatják a dolgokat, hogy hisztis vagy és oktalanul duzzogsz. „Mit vagy úgy oda.” A végén megkapod, hogy te vagy a bunkó paraszt, mert nem érsz rá vele találkozni, vagy nem beszélgetsz vele. Legalább ilyenkor.

 

minek keresel karacsony 03

 

Aztán ha veszed a bátorságot és megmondod, miért van ez így, mi az oka a távolságtartásodnak, akkor letagadja. Rosszul látod. Torzítod a valóságot. Vagy egyszerűen önző vagy és sértődős fruska. Azzal jönnek, hogy ők igenis kerestek vagy letolnak azért, mert nem szorult beléd egy csepp megértés sem. Még te vagy a mocsok mert szóvá teszed, hogy fél évig nem keresnek. Pedig nem érte őket tragédia vagy olyan dolog, ami miatt magányra, időre lett volna szükségük. Csak lusták volna keresni téged. Annyira lefoglalta őket a saját kis világuk, hogy nem fértél bele az életükbe. Ők ezt megfordítják és úgy adják elő, hogy érzéketlen bunkó vagy. Esetleg olyanokat mondanak „örülök, hogy neked évközben ennyi időd van”. Érted, mintha annyira idő függvénye lenne megkérdezni valakit, hogy van, mi van vele vagy legalább havonta egyszer szánni rá egy délutánt és meginni vele valamit.

 

 

Nem, köszönöm, semmi szükségem arra, hogy az ünnepekkor előkerüljenek ezek az emberek és úgy tegyenek, mintha komolyan érdekelném őket. Ne tegyünk úgy, mintha rendben lenne, hogy normális az, hogy egy évben max kétszer beszélünk vagy találkozunk, pedig még csak száz kilométer sem választ el bennünket egymástól. Inkább tartsák meg maguknak a jó kívánságaikat meg a matricáikat és akkor kerüljenek elő, amikor eltervezik, hogy nem csak évente egyszer igyekszenek kapcsolatot ápolni. Nincs szükségem álkapcsolatokra. Keressenek mást, akire rá akarják ereszteni a szeretetüket meg a figyelmüket. Így is eléggé eltorzult már ez a karácsonyosdi, ne tetézzük több képmutatással. Nem fogok beleenni a játékba és másnak sem kell. Igen, legyünk őszinték. Legalább az ünnepekkor és hagyjuk egymást békén.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Nem csak a karácsonyi ünnepekkor jótékonykodom!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!