A csapból is a koronavírus folyik. Legyünk hálásak érte vagy kezdjünk bosszankodni? Sokan árgus szemekkel és fülekkel figyelik a sajtót, és várják a legújabb híreket, mert tudni szeretnék, mi zajlik a világban. Mások viszont úgy gondolják: megint csak felfújta a dolgot a média. Közben a mindennapjainkat egyre inkább a koronavírus határozza meg.

 

 

koronavirus 01

kép: youtube.com

 

Lemondanak sport-eseményeket, rendezvényeket, filmpremiereket, utazásokat, számos programot. Iskolákat, egyetemeket zárnak be. Nemcsak külföldön, de itthon is, megelőzés céljából. Minél kevesebb lehetőséget adnak, hogy külföldiek – de legalábbis emberek – egy nagyobb csoportja összejöjjön egy helyre, annál csekélyebb az esélye a fertőzésnek. Nem olyan régen Magyarországot is elérte és jelenleg 13 fertőzöttről tudni.

 

A napokban azzal volt hangos a sajtó, hogy az emberek pánikba estek és kitört a felvásárlási láz rajtuk. Kilószámra hordják haza a tejet, a cukrot, a lisztet, a tésztát, a konzerveket és vadul igyekszenek bespájzolni az emberek, hogy mikor eljön az ideje, házi karanténra ítélhessék magukat. Kicsit ettől az embernek a Walking Dead jut az eszébe, hogy támad a zombi sereg, jobb nem kitenni a lábunkat otthonról. De minimum, mintha a III. világháborúra készülnénk.

 

koronavirus 02

kép: smi111.ru

 

Liter számra veszik a kézfertőtlenítőket, dobozszámra az arcmaszkokat és a fertőtlenítő törlőkendőket, de ebben legalább biztosan van ráció. A megfelelő higiénia sosem árthat, mindegy, hogy van-e járvány vagy nincs. Épp ezért kellene ezeket elérhető áron adni és nem arról olvasni, hogy egyesek nyerészkedni próbálnak ezeken eladásán. Nemrégiben az  Amazon már letiltotta azokat a hirdetéseket, amelyben "gyógyító csodaszereket" árultak, de már az eBay is csatlakozik ehhez és a Facebookon is odafigyelnek az ilyen hirdetésekre.

De vajon tényleg van félni, aggódni valónk? Mennyire kellene komolyan venni a koronavírust? Ez valószínűleg egyénfüggő. Ugyanis vannak, akik rettentően komolyan veszik és már-már a pánik határán lavíroznak, mások pedig megrándítják a vállukat és úgy vannak vele: no para.

 

A jó példa erre Elon Musk tegnapi – 03. 09. - Twitter üzenete. Minden magyarázat nélkül a következőt posztolta: a koronavírus-pánik ostobaság. Persze rengetegen lájkolták és megosztották. Erre a válasz a világhíres matematikustól, Nassim Talebtől érkezett: Ostobaság azt mondani, hogy a koronavírus-pánik ostobaság. A matematikus szerint az emberiség az irracionális pánikok miatt élt túl az évmilliók során. Tehát valószínűleg valahol meg kellene találni arany középutat a pánik és a közömbösség között.

 

Na, de mitől félünk annyira? Bizonyára az ismeretlentől. Itt egy vírus, amit nem lehet látni, szagolni, láthatatlanul terjed a világban és megtámadja az embereket. Ez még önmagában talán nem adna félelemre okot, hiszen jól tudjuk, hogy a betegség lefolyása olyan, mint egy átlagos influenzáé, azt pedig már jó páran túléltük és nem is egyszer. Ellenben, ami félelemre adhat okos, hogy halálos kimenetele lehet. Igaz, elég csekély szinten és állítólag inkább az idősebbekre és a betegségben küzdőkre nézve veszélyesesebb, akiknek gyenge az immunrendszerük. Érthető, ha ők emiatt tartanak tőle. Mint ahogy a számoktól is (a teljesség igénye nélkül):

 

Az Egyesült Államokban 22-re, Franciaországban 9-ra és Spanyolországban 26-ra nőtt, Kínában 3.158-re, Iránban 194-re, Olaszországban 463-ra emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma és több ezer megbetegedésről tudni világszerte a március 10-ei adatok szerint. Plusz, amiről nem tudunk, ugyanis nemrégiben arról is lehetett olvasni, hogy Kína állítólag kozmetikázta az áldozatok számát. Lehet, hogy ezek nem milliók, de mégiscsak rossz olvasni, hogy világszerte egyre több a megbetegedések és a halálozási arány száma. Sokak amiatt is tartanak tőle, hogy nincs rá ellenszer, nem tudnak bekapni rá egy gyógyszert, hogy slussz-passz attól meggyógyulnak. Sőt, még csak gyógyszeresen sem lehet kezelni, csak kivárni, amíg lecseng.

 

koronavirus 03

 

kép: vtc.vn

 

Aki csak legyint rá és azt mondja, hogy a koronavírus egy sima influenza, az sajnos téved. A portfolio szerint a COVID-19 halálosabb, mint az influenza. Aki szezonális influenzában szenved, azokból 0,1% hal bele. Ellenben a koronavírussal fertőzöttek 2%-a veszíti életét. Szóval egy influenza esetén 1000 emberből 1 hal meg, míg a koronavírusnál 20. Az influenzára van oltóanyag, gyógyszer, pontosan ismerik, hogy miként fertőz. Ez egyáltalán nem mondható el a koronavírusról.

 

Bár valószínűleg keveseket fog ez most vigasztalni, de a korábbi járványoknál – amiket szerencsésen túléltünk - a SARS-nak 9,5 és 10 százalék között volt a halálozási aránya, a MERS-nél 30, a medicinaonline szerint.

 

Viszont az is pánikra adhat okot, hogy nem lehet megállítani, legalábbis olyan értelemben, hogy nem létezik egy gigantikus koronavírus porszívó. Egyedül úgy „védekezhetünk” ellene, hogy odafigyelünk a higiéniára és messzire elkerüljük azokat az országokat, ahol éppen tombol. Meg legfeljebb erősítjük az immunrendszerünket. A többi pedig az országokon múlik, ezért nem véletlen, hogy egész Olaszország karanténban van, csökkentik a repülőjáratok számát és lehetőség szerint minden ország felkészül a vírussal fertőzött emberek megfelelő karanténba helyezésére, mivel egyebet nem lehet tenni. Illetve hatékonyan működik az úgynevezett kontaktkutatás, amely keretei között felkeresik mindazokat, akik kapcsolat léptek a fertőzött személyekkel.

 

Ám ahogy ez az egész tálalva van, akarva-akaratlanul is pánikot szülhet az emberek. A sok óvintézkedés hangoztatása nem feltétlenül a biztonságérzetét kelt az emberben, hanem azt: Úristen, nagy a baj. Ijesztően hangozhat a karantén, a világi intézkedések meg az, amikor arról hallani, hogy a fertőzöttek (vagy fertőzött gyanúsak) nem hajlandók bemenni a Szent László Kórházba. Ott van például az egyik fertőzött iráni lány esete. A negyedéves iráni gyógyszerész hallgató nem tartotta be a Semmelweis egyetem által kért kéthetes otthontartózkodást, holott fertőzött országból tért vissza. Inkább egy hétig járt gyakorlatokra.

 

Aztán ott van a 40 éves holland férfi is, aki 18. kerületi szakrendelőben jelentkezett koronavírusra utaló tünetekkel, holott egyből a Szent Lászlóba kellett volna mennie vagy Dél-pesti Centrumkórházba. A háziorvosa a vizsgálóban elkülönítette és jelezte, hogy jönni fog érte a mentő, ami beviszi a Szent Lászlóba. Ám a férfi önkényesen távozott anélkül, hogy bárkinek szólt volna és maga ment be a kórházba.

 

Mikor az ember ilyen esetekről hall, akaratlanul is az jut eszébe, mennyi ilyen felelőtlen ember lehet, akiket nem érdekel mások biztonsága. Sokan azt gondolhatják, hogy a sok érdektelen ember közöttünk jár-kel (akár betegen), ahelyett, hogy a megnyugtató otthoni vagy kórházi karanténban lenne.

 

Tehát, érthető, hogy jelen helyzetben kétszer is meggondolják az emberek, hová utaznak. Hogy valóban nem tartják jó ötletnek az olyan programok megtartását, ahol sok külföldi gyűlhet össze. Valószínűleg teljes egészében nem szabad félvállról venni a koronavírust, de azt sem előnyös, hogy pánikba esünk miatta. Persze, ha valakit az nyugtat meg és ad egy kis biztonságérzetet neki, hogy felkészül egy lehetséges otthoni karanténra, akkor tegye. De azért talán nem is kellene rettegve élni az életünket.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Múlt-, jelen- esetleg jövőorientált vagy? Cikkünkből kiderül!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!