Heti szinten találkozhatsz oldalunkon Mészöly Kriszta karakterológus elemzéseivel, aki minden egyes cikkével igyekszik bennünket közelebb vinni ahhoz, hogy megismerjük önmagunkat és egymást. Kimerítő cikksorozatokban elemezte már negatív és pozitív tulajdonságainkat egyaránt és a különböző személyek egymáshoz fűződő kapcsolatait. Épp itt az ideje annak, hogy magát Krisztát is megismerjük és még néhány bölcsességgel lásson el bennünket!

meszoly kriszta 01

 

 

Mi már többször találkoztunk, és még nekem is furcsa ez a világ; a gondolataid a profizmusod, ezért külön örülök, hogy most lehetőségem van egy nyíltabb beszélgetésre is Veled.  Mesélnél arról, hogy mivel foglalkozol?

 

Segítő tevékenységet folytatok, mint Karakterológus. Ez alkalmas a rövid távú hatékony problémamegoldásra, de a működési mechanizmusok gyökerét is meg tudjuk nézni hosszabb együttműködés során, így ahol gubanc van, ott kognitív terápiával azon dolgozunk a hozzám fordulóval, hogy feloldjuk azt. Eszközeim között nagy kedvenc az Enneagram, ami az emberi jellem megértését megkönnyítő pszichológiai eszköz. ( Enneagram. Helen Palmer 2015. Szerk. ) Az emberi kapcsolatok – kapcsolódások sokfélesége mindig is lelkesedéssel töltött el, - ezért választottam ezt a módszert - hogy jobban megismerjem saját magam és, hogy jobban megérthessem a többieket is. Az Enneagram ismerete ehhez egy csodálatos eszköz.

 

Mégis, hogyan vagy miért választottad ezt a pályát?

 

 

Érdekelt a működésem, később másoké is. Nekem is megvolt a magam préshelyzete,  amivel nehezen boldogultam, és a krízis, amiben azt éreztem, hogy majd beleszakadok. Csak azt vártam, hogy végre jöjjön valaki, aki kivezet a poklomból, és megmutatja, merre menjek. Persze nem jött... magamnak kellett megoldani, mint mindenki másnak is. Terápiában jöttem rá, hogy ami történt velem, csak azt szolgálta, hogy fejlődjek, hogy megtudjam, ki is vagyok valójában, miről szól az én történetem. Ekkor kezdtem el foglalkozni az önismerettel, s találtam meg a helyem.

 

Szerinted mindenki érti konkrétan, mit is jelent a munkád?

 

 

Mivel a munkám zárt térben négyszemközt történik - ráadásul komplex eszközök használatával, teljesen normális, ha kérdések merülnek fel benned, vagy az olvasókban...

Valóban összetett folyamatról beszélünk, mert az alap pszichológiai ismeretek mellett használom az Enneagramot, mint pszichológiai eszközt, és többek között használom a számok archaikus jelentéseit is. Ráadásul, most készülök magamat továbbképezni, új ismeretekre szert tenni, ami hatalmas lelkesedéssel tölt fel.

 

meszoly kriszta 02

 

Összetett folyamatokban, másoknak segítve töltöd a mindennapjaidat... igazán megterhelőnek hangzik elsősorban mentálisan, amivel foglalkozol...

 

Amikor azzal foglalkozik az ember, ami érdekli, örömmel tölti el és élvezi, nem gondolnám, hogy tehernek élné meg. Azt nem állítom, hogy nem lehet benne a nap végére elfáradni, de minden perce egy csoda - legalábbis én annak élem meg!

 

Új terepen készülsz megmérettetni magad- pódiumbeszélgetésre hívtad az olvasóidat. Mit várhatnak Tőled és a Veled való beszélgetéstől? Mivel lesznek gazdagabbak a találkozó végére?

 

A pódiumbeszélgetéseken ezt a személyiségfejlesztő technikát szeretném jobban megismertetni az emberekkel. Segítő és jó téma ahhoz, hogy összegyűljünk és kibeszéljük emberi dolgainkat. Ezenkívül a számok archaikus jelentéseit szeretném még közvetíteni, mert mindennek van értelme és az összefüggések meglátásában sokat segítenek ezek az ismeretek.

Például, ha egy bizonyos (1-9 számú) típussal van kapcsolatunk, legyen ez a párunk, családtagunk, barátunk vagy munkatársunk, ráláthatunk, miben tükröz minket vissza. Sőt rámutathat, családi vonatkozásainkra is, hogy milyen nehézségeink adódhatnak, aminek gyökere múltunkból (akár felmenőink életeseményeiből) fakad, és miben tudunk általa fejlődni. Izgalmas, és aki nyitott rá, annak nagyon érdekes téma.

 

meszoly kriszta 03

 

Milyen problémákkal fordulnak hozzád az emberek?

 

 

Többnyire párkapcsolati, vagy családi, vagy munkahelyi problémákkal fordulnak hozzám. Valószínű azért, mert mióta létezik az ember, ez az a három terület, ahol mindenki érintett, és ezen belül (ezek komplexitásában) nyilvánul meg az egyéni történet.

 

Találkozva a rengeteg különböző történettel, mit látsz központi problémának, ami szinte teljes mértékben azonos lehet mindenkinél?

 

Az önismeret hiányát látom problémának.  

A (családi-, szülői-, testvéri) mintákat megtanulni könnyű, de elengedni nehéz! Bizonyos élményekből egy is bőségesen elég ahhoz, hogy traumatizálja a személyiséget.

A rögzülő viselkedésünk kialakulása bár történhet gyorsan vagy fokozatosan, annak felülírásához vagy elengedéséhez hosszú időn át vezet az út. Folyamatosan gyakorolni, ismételni kell a fejlettebb minőségű tudatos jelenlétet..

A komplexusok nemcsak formálnak minket, hanem újra és újra aktiválódnak. Ha ezekre a vakfoltokra nem néz rá az ember, nem tud teljes életet élni. Minden feldolgozott trauma ahhoz segít hozzá, hogy kitisztuljon a képünk magunkról, másokról és történeteinkről, és hogy ezáltal benne tudjunk maradni a jelenben, azt lássuk, ami van és ne azt, amit látni szeretnénk. Így dolgainkat a tények, a tiszta képek, nem pedig a torzult gondolatok és érzések vezérlik majd.

 

meszoly kriszta 04

 

Sok szó esett a családi kötelékekről, kapcsolatokról... ha jól tudom, van saját  gyermeked is. A munkád segít a vele való együttműködésben, az Ő nevelésében?

 

 

Voltak és vannak nehézségeink. Nekünk is megvan a magunk esetlegesen negatív mintázata, de azon dolgozunk, hogy abból együtt kijöjjünk. Van, hogy jól csinálom és van, hogy nem, de azon vagyok, hogy javítsam, amikor kiderül, hogy valamit benéztem. A tisztánlátás nem mindig sikerül. Érintett vagyok érzelmileg, esetleg eltart egy darabig, míg rájövök, hogyan reagálhatnék bizonyos helyzetre másképp, mint addig.

 

Végezetül szeretnél átadni valamilyen fontos üzenetet az olvasóknak?  Akár egy általános idézetet vagy gondolatot, esetleg van tanácsod, amit jó, ha mindenki tud és megfogad?

 

 

Mindenkinek magán kell dolgoznia, formálnia jellemét, mert senki más nem teszi meg helyette. Magának kell feltárnia a saját maga korlátait, és megtanulnia, hogyan szeresse önmagát. Ez lenne a legfontosabb. A függő helyzetekből ki kell tudni jönni, mert regresszív állapothoz vezet, és abban nincs köszönet. Fel kell tudni ismerni azt, hogy mire akar tanítani a szenvedés. Mit akarunk elkerülni, és mitől akarjuk megvédeni magunkat. Ha eljutunk oda, hogy valami már nem érint meg, azt feloldottuk.

 

pódium4

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Hogyan viselkednek párkapcsolatban az enneagram személyiségtípusok?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!