A legtöbben csak úgy ismerjük, mint Jennifer Aniston vagy Alyssa Milano magyar hangja. Igen, ő az! Ám kevesen vannak tisztában azzal, hogy Kökényessy Ági elsősorban színésznő és csak másodsorban szinkronszínésznő. Méghozzá egy igen tehetséges, sokoldalú színésznő, aki nemrégiben kapott Magyar Érdemrend lovagkeresztet! Volt szerencsém ezzel a kivételes és rendkívül nyitott színésznővel beszélgetni, aki betekintést engedett a magánéletbe.

 

kokenyessy agi 01

 

Próbáltam kifejtős kérdéseket feltenni, hogy hallgathassam őt. Hiszen olyan simogató, selymes hangja van, hogy azt bűn lenne elnyomni. Csodálatos dolgokat tudtam meg Kökényessy Ágiról, aki temérdek film, sorozat, rajzfilm magyar hangja és számos színdarab csillaga! Már négyévesen stúdióban dolgozott, napjainkban folyamatosan színházban játszik és mellette darabokat is rendez! A gyönyörű és energiával teli színésznő csak úgy sugárzik és biztos vagyok benne, hogy még sok újdonsággal fog meglepni bennünket!

Mindig színésznőnek készültél vagy esetleg voltak más terveid, elképzeléseid?

 

Mindig színésznőnek készültem, nem voltak más terveim. Elvégre édesapám is rendező volt és édesanyám színésznő, ebben a környezetben nőttem fel.

 

Nagyon kíváncsi lennék arra, hogy fedezték fel a hangodat? Valaki egyszer csak azt mondta, hogy „milyen selymes hangod van, neked szinkronizálnod kellene”?

 

Á, nem, ez nem így volt. Ugye anyukám színész volt és keresték a stúdióból. Én vettem fel a telefont és beleszóltam a kis csacsogós négyéves hangommal, és akkor megkérdezték, hogy nem szeretnék-e szinkronizálni, ugyanis gyerekhangra mindig szükség van és volt is. Erre behívtak kipróbálni és 8 évesen már a Mikrobi című rajzfilmsorozat egyik főszereplőjét szinkronizálhattam.

 

Négy éves korod óta szinkronizálsz, ezt azért nem semmi! Volt így gyerekkorod? Nem érzed azt, hogy kimaradt valami, nem volt elég időd gyereknek lenni? Mindenre jutott időd?

Ami engem érdekelt, arra mindig volt időm, meg igazából nem is érdekelt más. Olyan három-négyéves koromban döntöttem el, hogy színésznő leszek és igen hét éves koromtól voltam a Magyar Rádió Gyermekkórus tagja, ami pedig annyi mindent adott, hogy egyáltalán nem sajnálom, hogy a gyerekkorom rovására ment.

 

kokenyessy agi 03

 

Azért az évek során rengeteg szinkronszereped volt és több színésznőnek is állandó magyar hangja vagy. Volt-e esetleg kedvenc szinkronszereped?

 

A Red című filmet nagyon szerettem csinálni, ahol én voltam Mary-Louise Parker magyar hangja.

 

Ha már itt tartunk, meg kell kérdezzelek: a színészet vagy a szinkronizálás vonz jobban?

Hát ez nem kérdés, hiszen természetesen a színészet, de inkább úgy fogalmaznék, hogy a színészet és a szinkronizálás is. A színház az én szerelmem.

 

Amit abszolút meg is lehet érteni! Egyébként milyen típusú karakterek bőrébe szeretsz a legjobban bújni, milyen szerepeket szeretsz eljátszani?

 

Igazából bármilyen jó szerepet szívesen eljátszom. Az egyetlen kritérium szerepválasztásnál az, hogy éppen ráérek-e.

 

Ez mondjuk jogos, de ha jól sejtem, akkor elég telítettek a napjaid. Elmesélnéd, hogy miként zajlik egy napod?

 

Például a mai napom – és általában a napjaim - úgy telt, hogy felkeltem 5 óra húszkor, elvittem a gyerekemet a vonathoz, aki iskolába ment, igaz, ez csak öt perc. Utána hazamegyek, átveszem a futóruhámat, futok nagyjából 5 kilométert, - ez nekem egy kicsit meditáció is - ezt követően otthon gyorsan lezuhanyozom és már ülök is a kocsiba, megyek dolgozni épp ahova kell. Momentán ma Salgótarjánba tartok, ahol délutáning próbálunk. Utána elmegyek egy megbeszélésre egy másik városba, és utána indulok haza Budapestre. Ma este nem lesz előadásom, de tegnap is ugyanígy telt a napom, csak akkor meg volt előadásom Budapesten, viszont holnap már lesz.

 

Minden kétséget kizártál, tényleg rettentően sűrűk a napjaid, főleg így, hogy ennyit utazol. Megkérdezhetem, hogy jut elég időd így a családodra? Nem érzik azt, hogy túlságosan lefoglal téged a munkád?

 

Tudod, ezek a zsúfolt napok inkább csak időszakosan vannak. Hála Istennek nagyon sokat dolgozom, és ők ehhez hozzá vannak szokva. De mikor van elég időm és ők is igénylik, hogy velük legyek – hiszen a fiam is már nagy, saját programjai vannak - akkor természetesen szakítok rájuk időt. Ugyanakkor, ha éppen sehogy sem jön össze részemről, akkor kénytelenek kivárni, amíg lazább időszakom lesz és akkor viszont átadom magamat nekik és onnantól kezdve csak velük foglalkozom. Példának okáért a főpróbaidőszak az mindig ilyen sűrű, az ember olyankor látástól-vakulásig dolgozik, de van, amikor nem próbálok, akkor azért sokkal több időm marad.

Különben is azt vallom, hogy az embernek arra van ideje, amire szeretné. Tehát amikor úgy érezzük, jöhet a család, akkor lehetőség szerint megteremtjük rá a pillanatokat. Hogyha úgy érzem, kicsivel többet kellene foglalkoznom magammal, akkor arra is megteremtem az időt. Az én időszakom az a reggel, jobban mondva a hajnal. Nekem ez az én-időm, teljes mértékig magamra szánom és ha ez meg van, onnantól kezdve bármi jöhet. Kérek egy órát magamnak reggelente.

 

kokenyessy agi 04

 

Majd elfelejtettem, hiszen úgy tudom, hogy rendezéssel is foglalkozol! Esetleg beavatnál minket abba, hogy van-e esetleg valamilyen új rendezési projekted, amin éppen dolgozol?

 

Így igaz, és van is új darabom, amin éppen dolgozom és hamarosan a nagyérdemű elé is tárom, de erről még nem beszélnék, legalábbis nem mondanék ennél többet, hiszen nemsokára úgyis nyílt titok lesz!

 

Az jutott eszembe, hogy gyakran fordul veled elő az, hogy az utcán felismerik a hangodat és akkor tudják, hogy te ki vagy? Hogyha igen, ez mennyire zavaró számodra vagy jól esik, hogy felismerik a hangodat?

Igen, ez bizony nagyon sokszor megtörténik és természetesen jól esik! Persze, ez abszolút klassz dolog, bár bevallom, jobban örülnék, ha a színpadi szerepeim miatt ismernének fel, de ez így is nagyon szuper és örülök, hogy legalább így működik, úgyhogy tényleg nagyon-nagyon örülök neki. Szóval egyáltalán nem zavaró.

 

Mindenképpen ez egyfajta elismerés, hogy felismernek téged, mint ahogy az még milyen elismerés, hogy nemrégiben Magyar Érdemrend lovagkeresztet kaptál. Először is: hadd gratuláljak neked, másrészt viszont azt kérdezném mennyire ért téged váratlanul?

 

Köszönöm szépen, nagyon kedves vagy és hogy válaszoljak a kérdésedre, nagyon váratlanul ért! Tudniillik ez egy teljesen kívülről jövő dolog, szóval nem a színház protezsált be, mint a többi szakmai díjnál. Személy szerint úgy gondolom, hogy ez az elmúlt két év Árva Bethlen Katájának köszönhető. Van egy monodrámám, amit most nagyon sokat játszottam az országban szanaszéjjel a reformáció éve kapcsán, az a címe, hogy Árva Bethlen Kata ezt Pozsgai Zsolt rendezte és én játszom 12 éve és úgy gondolom, hogy az érdemrend ennek az előadásnak köszönhető.

 

kokenyessy agi 02

 

Meg természetesen a színészi tehetségednek! Különben most, hogy belegondolok sikeres vagy, álmaid munkáját végzed, mellette rendezel és még lovagkeresztet is kaptál… úgy érzed, hogy ez már a karriered csúcsa, vagy van még valami, amire vágysz, amit elérnél? Vannak még terveid vagy álmaid, amiket szívesen megvalósítanál?

 

Hát persze, hiszen minden egyes előadásnál és darabnál az ember újrakezdi a szakmát! Tulajdonképpen olyan, mintha semmit sem tudnánk, amikor elkezdünk egy új darabot, mert az ilyenkor teljesen mindegy, hogy van-e az ember mögött 30 év tapasztalat vagy nincs, ez mindig egy újrakezdés. De igen, temérdek tervem van még, rengeteget szeretnék még dolgozni, jó színházat csinálni, jó emberekkel dolgozni, úgyhogy igen, bőven vannak még terveim.

 

Kívánom is, hogy minden terved sikerüljön és még sok új darabot láthassunk tőled, illetve téged az előadásokon. Viszont, tudnom kell valamit… tudod itt a WMNO-nál mindig van egy olyan kérésünk a nagyra becsült interjúalanyokhoz, hogy áruljanak el magukról egy titkot. Van olyan kis titkocskád, amit te is szívesen elárulnál magadról?

 

Ezen azért el kellett kicsit töprengenem, mert úgy érzem nincsenek titkaim, vagy legalábbis nem tudok róluk, de ha jobban belegondolok… nos, minden reggel a magyar rapszódiára ébredek, amit rettentően szeretek, mert annyira feltölt élettel és annyira sokat jelent nekem, hogy betettem ébresztőnek. Ez titoknak számít?

 

Igen, azt hiszem ez nagyon is annak és köszönöm, hogy elárultad! Már csak egy kérdésem lenne hozzád és az előbbihez hasonlóan, ezt is mindig feltesszük a beszélgetőpartnereinknek, hogy mit üzensz a WMNO olvasóinak? Valami bölcsességet, jó tanácsot?

 

Két ilyen nagy bölcsességet tudnék mondani, ám egyik sem az enyém. Az egyik egy kelta-ír köszöntő, és ez mindennap az én szemem előtt is szokott lebegni. Úgy hangzik, hogy „Legyen mindig előtted ÚT, fújjon mindig hátad mögül a szél, s míg újra találkozunk, hordozzon tenyerén az Isten.” A másik pedig, ami kifejezetten a hölgyeknek szól: „Elesni, koronát megigazítani, tovább menni.”

 

Köszönjük ezeket a gyönyörű és igen bölcs idézeteket, biztos vagyok benne, hogy sokak tetszését elnyeri, akár csak ez őszinte beszélgetés Kökényessy Ágival!

 

kokenyessy agi 005

(Kökényessy Ági Az úr vadászni jár. bohózatban)

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

„Soha nem próbáltam szerepet játszani és mindig önmagamat adtam.” - őszintén mesélt magáról a Sláger FM csillaga Pordán Petra

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!