Pincér, bármixer, könyv- és színdarabíró, sőt, még üzletember is. Hihetetlenül sokoldalú a fiatal és népszerű bestselleríró, akivel lehetőségem volt közelebbről is megismerkedni. Nem elég, hogy tehetséges, de rendkívül szellemes is, akivel beszélgetni olyan, mintha ezer éve ismernénk egymást. Már tudom, honnan az a kimeríthetetlen ihletforrás és a sok színes, hajmeresztő sztori, amivel csak az ő regényeiben találkozhatunk! Ismerd meg te is közelebbről Csabai Márkot!

 

 

csabai mark 01

Fotó: Tamási Gábor

 

Hogy lett a vendéglátósból és bármixerből hazánk egyik legnépszerűbb krimiírója?

 

Sok-sok évvel ezelőtt vendéglátóipari iskolában tanultam. Édesapám alapított egy éttermet, ami napjainkban is nagyon sikeres és ott kezdtem el dolgozni. Vele együtt viszem az Ilka Csárdát. Viszont néhány éve megismerkedtem egy irodalomszakos lánnyal. Szerettem volna vele több időt tölteni, de neki rengeteget kellett olvasnia és készülni a vizsgákra. Egy alkalommal összevesztünk, amit én azzal zártam, hogy könyvet írni mindenki tud. Bizonyítani akartam neki, hogy többre vagyok képes és mindketten meglepődtünk, hogy sikerrel jártam. Ez volt a kezdőlöket ahhoz, hogy az irodalom irányába forduljak. Az első és második regényem egy novelláskötet volt, és őket követte az Egy csibész naplója. A legszuperebb dolog az egészben, hogy a mai napig az étteremben írom a regényeimet, a színdarabokat, a vendégeim pedig odajöhetnek és beleolvashatnak. Nemrég kezdtem el írni az új könyvemet, de már az első nap odajött valaki, leült mellém, elolvasta az első fejezetet és azt mondta, hogy „hát ez nagyon jó lesz”.  Nekem ez egy komoly pozitív visszacsatolás és nagyon szeretném megtartani ezt a szokást. Igaz, a feleségemnek köszönhetően van otthon egy szépen kialakított trendi munkakörnyezetem, de jobban érzem magam, ha bent az étteremben ülök a kis boxomnál a laptoppal.

 

A krimijeid mennyire alapulnak a valóságon? Kitaláció az összes vagy hozott már össze a sors olyan rosszfiúkkal, akikkel a regényeidben is találkozhatunk?

 

Abszolút valódi helyszínek és személyek vannak a regényeimben, hiszen minden figurámat élő személyről mintáztam és mindegyikhez személyes kapcsolat fűz vagy a korábbi munkáim által ismertem meg, esetleg az élet hozta az utóbbi időben, hogy kapcsolatba kerüljek velük. Nagyon sokáig dolgoztam az éjszakában több szórakozóhelyen is, ahol rengeteg érdekes alakkal és sztorival találkozhattam. Akik olvassák a regényeimet, azok tudják is, hogy például A magányos farkasban, amikor a Taknyos a szája széléről törölgeti a majonézt és kap egy sallert, az is megtörtént. Ezt valóban én fotóztam le az Utasellátó büféjében a Nyugati pályaudvarnál. Szóval ennyire élő a regény. Még a vicces helyzetek is élet írta szituációk.

 

csabai mark 02

Fotó: Tamási Gábor

 

Tessék, ha már éjszaka meg szórakozóhelyek… kerültél már valaha veszélyes helyzetbe?

 

Természetesen több munkámból adódóan kerültem már veszélyes helyzetbe, nem véletlenül tudok ilyen sok történetet megalkotni. De csak egyszer volt olyan, amikor egy rázósabb fenyegetést kaptam, de azt se úgy éltem meg, hogy akkor Atyaúristen, el kell bújnom az ágy alá, hanem úgy voltam vele, üsse kavics, jöjjön, aminek jönnie kell.

 

Találkozónk elején említetted, hogy kick-box edzésről érkeztél. Pont az említett veszélyes helyzetek miatt jársz?

 

Nem dehogy! Tudniillik, nagyon sokáig versenysportoltam, de az időbeosztásom és egy sérülés miatt sajnos abba kellett hagynom. De mivel hosszú ideje éreztem a hiányát, úgy döntöttem visszamegyek a ringbe és azóta nagyon jól érzem magam. Ráadásul sokat segít a mindennapokban, hiszen azért ér a munka kapcsán is elég stressz, de legalább le tudom hol vezetni a feszültséget, véletlenül sem a környezetemen és hihetetlen nyugalmat ad. Általa kimondottan tiszta aggyal tudok figyelni a munkámra.

 

csabai mark 03

Fotó: Tamási Gábor

 

A legutóbbi regényed, a Nem mondhatsz nemet! egy olyan nőről szól, akinek elutasították a szerelmét, és bosszút akar állni. Lehetséges, hogy ez veled történt meg?

 

Százszázalékosan igaz történet, aminek én csak a részese voltam. Talán emiatt is gondolkodtam rajta annyit, hogy megírjam-e hiszen ez már egy négy és fél éves sztori. Ennyi időre volt szükségem, hogy lecsengjenek a történtek és kívülállóként tudjak velük dolgozni. Nagyon kellett figyelnem arra, hogy a regénnyel senkinek se okozzak sérülést, főként azoknak, akik a való életben is szereplői voltak az eseményeknek, hiszen nem volt valódi rosszindulat a tettek mögött. Csak egyszerűen olyan helyzetek adódtak, amikor egy rossz döntés, egy rossz mondat egy olyan lavinát indított el, amire nem számítottak. A hölgyszereplő sem kifejezetten negatív csak akkor éppen ilyen szériája volt. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy a főhős is hibás volt, hiszen belement a játékba. Ez pont olyan, amikor az ember zsákbamacskát választ.

 

Mostanában azt vettem észre, hogy a könyveid olyan alcímeket kapnak, minthogy A nők hálójában vagy A nő bajjal jár. Szerinted is sokszor csak a baj van velük és miattuk érnek véget a kapcsolatok?

 

Természetesen nem, hiszen kétemberes egy kapcsolat. Én inkább azt mondanám, hogy az egymással szemben támasztott túlzott elvárások azok, amik párkapcsolati problémákhoz vezetnek. Főleg a közösségi média az, ami megzavarja a kapcsolatokat, amikor akarva-akaratlanul is versenyezteted a párodat egy idegennel. A fiatalok pedig kimondottan úgy kezelik, mintha az lenne a normális, amit a közösségi oldalakon látnak, a sok tökéletes férfi és lány. Amikor találkozásra kerül sor, már tele vannak elvárásokkal a másik féllel szemben, akinek meg komplexusai lehetnek, ha arra gondol, hogy a közösségi média láttán milyen elképzelései lehetnek vele kapcsolatban az adott lánynak vagy fiúnak. Az elvárások pedig konfliktust szülnek, amik váláshoz vagy megcsaláshoz vezethetnek.

 

csabai mark 04

Fotó: Tamási Gábor

 

Te magad mennyire vagy ilyen csibészes, csajozós típus, mint a regényed szereplői?

 

Tény és való, volt honnan formálni a karaktereket, de az már a múlté, hiszen egy nagyon okos és intelligens nő van mellettem, és ő a feleségem.

 

Talán a családalapítást tervezitek már?

 

Szeretnénk és ráadásul mind a ketten pont két gyerekre vágyunk. Remélhetőleg hamarosan teljesülnek is a vágyaink, de ehhez még azért néhány dolognak össze kell állnia, mert a feleségemnek is egy elég felelősségteljes, komoly munkája van. Nagyon sokat dolgozik és mellette rengeteget segít nekem is. Őszintén szólva, úgy érzem, hogy nekem a következő két év vízválasztó lesz, és akkora változások mennek végbe, amik meghatározhatják a következő tíz-húsz évemet és most minden erőnkkel erre koncentrálunk. De ha a jó Isten azt akarná, hogy most legyen, akkor nagyon sok szeretettel várnánk. Ha lehet tervezni, akkor azt mondanám, hogy olyan egy-másfél év múlva.

 

csabai mark 05

 

A tervek összefüggésben állnak azzal, hogy tehetségeket is gondozol? Tényleg, hogy jött ez az ötlet?

 

Ez úgy történt, hogy egyszer egy barátommal egy író-olvasó találkozóra mentünk, ahol volt egy kislány és odajött hozzám dedikáltatni. Egy kicsit beszélgettünk és ő is mondta, hogy szeretne írni, de azt gondolta, nincs hozzá tehetsége. Hazafelé a kocsiban pedig azt mondtam a barátomnak, hogy nincs ez így rendjén, hogy az ilyen embereknek is meg kellene kapniuk a lehetőséget. Így történt, hogy 2014 elején, megalapítottuk Berta Péterrel a "Jelen Vagyok" Tehetséggondozó Egyesületet, ami napjainkban is működik és idén márciusban tervezem is a teljes megújítását. Úgy éreztem, hogy mivel kompetens vagyok a témában, legalább így tudnék segíteni másoknak. Manapság pedig van egy új hobbim: domain neveket veszek. Megvettem az  #olvasnimeno-t és majdnem egy évig ültem rajta, mire kitaláltam, mihez is kezdhetnék vele. Erre mit ad Isten, három éve szilveszterkor hajnali egykor felkiáltottam, hogy „Megvan!” Kitaláltam, hogy könyváruházat indítunk el és január első hetében már ezerrel építettem. Márciusra már fel is virágzott és hála Istennek azóta is szépen növekszik, méghozzá annyira, hogy remélhetőleg hamarosan külföldre is eljutunk. Nagyon szeretnék segíteni a határon túli magyaroknak is abban, hogy szépirodalmi műveket jutassak ki elérhető áron.

 

Lenne valami bölcsességed, jó tanácsod az olvasók számára?

 

Maradjanak hűek önmagukhoz, legyenek bátrak, de mindenekelőtt emberek.

 

csabai mark 06

 

Mi pedig sok sikert kívánunk Márknak ahhoz, hogy megvalósuljanak a tervei, hiszen ez egy rendkívül nemes elképzelés, ami megérdemli, hogy ne csak ötlet legyen, hanem a valóság szintjére emelkedjen! Öröm volt beszélgetni a fiatal és sikeres és fiatal íróval és ahogy a rajongók is, mi is várjuk, hogy mielőbb kezünk közé kaphassuk legújabb művét!

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

„Szó sincs arról, hogy a mai gyerekek kerülnék a munkát!” - interjú Vida Ágnessel

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!