Nem kisebb madárkát bírtunk megszólalásra, mint az bronzérmes olimpiai és világbajnok győztes, illetve többszörös európa-bajnok profi ökölvívót, Erdei Zsoltot, aki 2017-től a Magyar Ökölvívó-szakszövetség elnöke. A hihetetlenül barátságos és közvetlen „Madár” engedte, hogy kifaggassuk a boksszal és családjával kapcsolatban, illetve a jövőbeli terveiről MÖSZ elnökként. A cikk végére még az is lehet, hogy téged is elragad a boksz iránti vágy!

 

erdei zsolt 01

 

Nem elég, hogy miden féle bajnoki címet tudhat a magáénak, de ezek mellett a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, a Prima, a Budapestért díjakkal és a Nemzeti Sport karrierdíjjal is büszkélkedhet. Profi bokszolóként is rengeteget tett már le az asztalra, most pedig MÖSZ elnökként és a Madárfészek Ökölvívó Akadémia vezetőjeként még ennél is többet tehet az ökölvívásért. Volt szerencsénk közelebbről is megismerkedni ezzel a kivételes férfival!

 

Miért pont ezt a sportágat választottad? Hogy jött képbe a boksz?

 

Nem mondanám, hogy választottam, ez inkább így alakult. Eredetileg birkózni szerettem volna, de nem volt szakosztály a Központi Sportiskolában, ahová jelentkeztem és így maradt az ökölvívás. Mondhatni a szerencse folytán kerültem be az ökölvívóterembe és azonnal megszerettem.

 

Egyébként a boksz igényel valamilyen pszichológia felkészülést? Úgy értem, hogy az egész sport pusztán a fizikai tréningről, az ütésről szól vagy az agyban van a siker kulcsa?

 

Egy kicsit a sakkhoz tudnám hasonlítani, főleg amikor az ember profi lesz, hiszen akkor már tizenkétmenetes köröket kell kibírnia és ott bizony előre ki kell számolnia a lépéseket. Tehát fel kell építeni egy stratégiát. Ugyanakkor ez a stratégia akár egy másodperc alatt is borulhat és olyankor kell, hogy legyen az ember tarsolyában egy fegyver, amivel ennek ellenére is megtudja nyerni a mérkőzést. Igen, minden zsebének tele kell lennie különböző ütőkártyákkal. Erre nyilvánvalóan fel kell készülni, bár százszázalékosra nem lehet, de az ember mégis megpróbálja kihozni magából a maximumot. Ez egy kemény férfias sport.

 

erdei zsolt 03

Nagyjából összetudnád nekem foglalni a box előnyeit? Tegyük fel, hogy magam is fontolgatom, hogy belevágok és kellene egy kis megerősítés. Mivel jobb mondjuk egy fitnesz edzéshez képest?

 

Rengeteg előnye van, amit az ember megtanulhat a sport által és később az életben is tudja kamatoztatni. Emiatt is javaslom a gyerekeknek akár 10 éves kortól kezdve próbálják ki. Aki nem bírja, az idővel úgyis lemorzsolódik mert csak kevesen alkalmasak rá igazán. Mindenképpen egy remek mozgási lehetőség még akkor is, ha az ember nem megy be a ringbe és csak a zsákot üti, hiszen minden izomcsoportot megmozgat. Való igaz, hogy a ringben számolni kell azzal, hogy akár fájdalmas ütéseket is kap az ember, de ezáltal megnő a fájdalomtűrési küszöbe. Továbbá az ember megtanulja használni az eszét, próbálja becsapni az ellenfelét – persze a fair play határain belül – ettől lesz mozgásilag és mentálisan összetett, hiszen el kell viselni olyan csapásokat, helyzeteket, amikre utána azonnal kell reagálnia. Márpedig ha jó a problémamegoldásod, akkor tudsz igazán eredményes lenni.

 

Ugyebár említetted, hogy „férfias sport”, de az utóbbi időben nagyon sok nő is elkezdett bokszolni. Szerinted mennyire jó ötlet? Megéri a nőknek a boksszal foglalkozniuk akár hobbi, akár profi szinten?

A nők nagyon harciasak, sőt, megkockáztatom sokkal harciasabbak, mint a férfiak. Megmondom őszintén, megértem, ha az ökölvívás eszméje a hölgyeket is magával ragadja. Annak ellenére, hogy a női ökölvívást nem tartom annyira élvezhetőnek, mint a férfi ökölvívást, elvégre mégiscsak férfias sport, de megtudom érteni a nőket, mert egy olyan érzést ad nekik, amit soha nem tapasztalhat meg olyan, aki nem próbálta a bokszot. Ezért is támogatom a női ökölvívást és igenis vannak olyan bunyós lányok, akik igazán jól csinálják és nagyon jól helyt tudnak állni. Mivel az egyenjogúság az olimpiák eszméjében is kezd egyre jobban elterjedni előbb-utóbb az lesz, hogy ugyanannyi női induló lesz ökölvívásban az olimpiákon, mint férfi induló. Emiatt is kell most a női ökölvívást annyira támogatnunk mert még nagyon az elején járunk és már most eredményeket kell elérnünk.

 

erdei zsolt 06

 

Ha már tényleg ennyire szívügyed a női ökölvívás is, - aminek persze csak örülni tudunk és hálásak vagyunk érte, hogy kiállsz a hölgyek mellett - hogy próbálnád meg motiválni a női olvasóinkat, hogy érdemes kipróbálniuk és akár elmélyülni benne?

Mint említettem nagy előnye, hogy minden izomcsoportot megmozgat, de ha most abból indulunk ki, hogy lemegy valaki egy fitneszterembe és ott van egy zsák és elkezdi ütögetni, előbb-utóbb felébred benne a vágy, hogy tudni szeretné, milyen is az, amikor betalál valakinek vagy ő neki találnak be. Talán pont emiatt is fog neki megtetszeni. Gondoljunk csak bele, a nőktől nem áll távol a harci szellem és sokuknál kialakul az „okos boksz”, hogy nem csak egymásnak esnek. De az többnyire a férfiaknál is így van, hogy amíg nem érnek be, addig erőből vagy akár dühből próbálják legyőzni az ellenfelet és csak később jön a taktika meg a stratégia. Elkezdi lesni az ellenfele hibáit, leteszteli rajta, amiket megtanult. Összetett gondolkodást igényel és ha az meg van és az ember mellette még talpraesett is, akkor akár világszínvonalon is sikereket érhetnek él. Márpedig a nőknek most nagyon sok esélyük van.

 

Ha már említetted is a gyerekeket, kíváncsi lennék rá, hogyan motiválod őket, illetve a sportolóidat az Akadémián, hogy csinálják és ne adják föl?

 

Akik ott vannak az Akadémián ők elitek – ugyanis az Akadémián elitképzés zajlik – és ott tulajdonképpen a gyerekek azért jönnek, mert világ- vagy akár olimpiai bajnokok szeretnének lenni. Úgyhogy ott azért kell, hogy legyen megfelelő motiváció, de ha nincs – ez különben elő is szokott fordulni – és mondjuk edzés előtt azt látom, hogy le vannak lombozva, akkor megszoktam kérdezni, hogy mi a gond. Kell, hogy az embernek legyen egy kis telepatikus pszichológiai érzéke és hogy megérezze azt, ha a másikat valami bántja. Márpedig ha nem megfelelően motiváltak a srácok, akkor megpróbálom motiválni és feldobni őket. Mindig azzal kezdem, hogy mosolyogjanak az edzésen és mikor motiválatlanok olyankor rájuk kiabálok és megkérdezem őket: „Miért nem mosolyogtok? Talán én hívtalak ide titeket? Akkor miért vagytok itt? Gyerekek ez nem munkahely, ide azért jöttetek, hogy szórakozzatok, hiszen ez egy szórakozás.” Próbálom beléjük sujkolni, hogy ők ezt azért kezdték el, mert szórakoztatja őket és emiatt nem szabad munkának tekinteni, mert ha valaki úgy éli meg, akkor csak gyorsan túl akar lenni rajta és már eleve nem végzi megfelelően a gyakorlatokat és elveszik belőle a játékosság, márpedig az minden sportban benne van.

 

erdei zsolt 02

 

Nagyon sajátosan motiválod őket és biztos vagyok benne, hogy eredményes is! Meg kell kérdeznem, hogy azt mennyire szeretnéd, ha valamelyik gyerkőcöd boksszal foglalkozna és akár profi szinten űzné?

 

Hogy őszinte legyek, azt nem szeretném, ha a kislányom bokszolna. Ami a fiaimat illet, a nagyobbik már 11 éves, de egyelőre nem nagyon érdekli a bunyó, ami részben jó, részben rossz, mert a bokszban elég sok mindent megtanulna és felnőtt korára egy tökös gyerek válna belőle, de persze ettől függetlenül is lehet az, hiszen nem csak a boksz nevelheti meg. A legkisebb fiam pedig ugye még csak egy éves, majd idővel úgyis kiderül, hogy mit szeretne. Annyiból biztos hátrány lenne, ha ugyanezt a sportot űznék, hogy hozzám hasonlítanák őket és azért nehéz lehet egy ilyen apának az árnyékában élni és igencsak megnehezítheti az életüket. De ha bármelyikük is ezt a sportot választaná, én mindenképpen támogatni fogom benne. Én csak opciókat szeretnék adni nekik, de nekem az a legfontosabb, hogy boldogok legyenek és ha valamelyikük azzal boldog, hogy kergeti a labdát, akkor kergesse azt.

 

Jó hallani, hogy ennyire oda vagy a gyerekeidért, de így, hogy a MÖSZ elnöke is vagy, mennyi időd marad a családodra meg egyáltalán magadra? Van még saját életed?

 

Sajnos kevés időm jut rájuk, de a rendelkezésre álló időnkből megpróbálom kihozni a legtöbbet. Azaz igazság, hogy vannak ilyen ad hoc jellegű problémák, amikor azonnal be kell mennem valahova vagy ki kell ugranom külföldre, netán vidékre kell menni és akkor későn érek haza vagy ott kell aludni. Ilyenkor nehéz, mert nincs egy rendszer az életemben. Máskor viszont, amikor otthon vagyok, elmegyek a gyerekért az iskolába és a délután további részében otthon vagyok és játszom velük, fürdetem őket, pelenkázok és mindezt nagyon szívesen is teszem, mert szeretem a gyerekeim közelségét. Viszont saját magamra végképp nem marad semmi időm.

 

erdei zsolt 05

 

Volt egy sejtésem, hogy ezt fogod válaszolni. Megkérdezhetem, hogy MÖSZ elnökként mik a terveid a jövőre nézve?

 

Szakmai szinten nagyon sok fejlődési lehetőségünk van és kell is fejlődnünk, mert úgy érzem, a világ élvonala nagyon elszaladt mellettünk és néha egészen apró dolgok választanak el bennünket egy-egy meccs megnyerésétől. Az eredményességre törekedve az Olimpiát tartjuk elsősorban szem előtt és ezért az olimpiai felkészülés jegyében zajlik minden. Az Akadémián is akár már erre készítjük fel a gyerekeket, hogy akár olimpiai indulók is lehetnek belőlük. Persze nagyon sokan lemorzsolódnak, de ha már egy tehetséget felfedezünk, akkor őt minden erőnkkel támogatnunk kell. Bár az sem mindig jó, mert mikor valakinek túl sok mindent megadsz, akkor hajlamossá válhat arra, hogy elszaladjon vele a szekér. Azt hiszi, neki már nem kell annyit edzeni és könnyen megelégszik magával. Úgy látom, hogy a mai fiatalokból hiányzik az alázat és az elhivatottság a sport iránt.

 

Hálásak lehetünk Erdei Zsolt munkásságának és hogy többek között a női ökölvívást is támogatja! Reméljük az olvasók kedvet kaptak ahhoz, hogy kipróbálják magukat a ringben vagy a boksz világában!

 

erdei zsolt 04

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 Fontosabb lett a női önvédelem, mint a fitnesz és a műköröm – interjú Kerekes Csaba Wing Tsun Kung Fu Instruktorral és tanítványaival

 

Fotók: facebook.com/zsolt.erdei

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!