múltad rabja

A múlt néha a minden, a jelen pedig a tripla semmi, ha pókert játsszunk az élettel, akkor valószínűleg így lehetne helyesen megfogalmazni. De a valóság nem egy kártyajáték; nem lehet ki-, és beszállni az ember kénye-kedve szerint. Nem húzhatod magad után a másikat, mint egy rongybabát, és nem is lökheted félre, ha neked éppen nincsen rá szükséged.

megbocsátás

Ok nélkül lecseszett és megalázott a főnök mindenki előtt: engedd el. Valaki megkarcolta a kocsimat: engedd el. Súlyos beteg a kutyám: engedd el. Meghalt a nagyanyám: engedd el. A pasim kihasznált és dobott: engedd el. Ne engedjem el mindjárt magamat akkor is, amikor a tízediken az erkély peremén állok? Vagy inkább téged engedjek el onnan, aki folyton azt mondod: engedd el, mikor épp a hajadnál fogva kilógatlak?

joker

Kipp-kopp. Ki van ott? Egy savanyú ember. És miért vagy savanyú? Mert a világ egy sötét hely. Akkor facsard ki magad, limonádét sötétben is lehet inni. – gyatra poén, akárcsak Arthur Fleck erőltetett viccei. De mikor előbújt a valódi énje, a Joker, már sokkal természetesebb volt a humora, még akkor is, ha főleg bizarrnak és betegesnek mondható. Nem azért kell megnézni a filmet, mert képregény meg hős rajongó vagy, hanem hogy lásd, hogy szinte soha, senki sem magától lesz mentálisan beteg. A világ tette Jokert olyanná, amilyen.

hazugság

Nagyon sokan vallják azt, hogy mindenki hazudik. Mint ahogy egyesek szeretnek különbséget tenni hazudás és füllentés között. Tény, hogy a hazugság, hazugság. Legfeljebb a mögötte húzódó szándék a nem mindegy. Azért hazudunk, mert féltjük a bőrünket, mert nem akarunk valakit megbántani vagy mert így akarunk valamiféle előnyhöz jutni? Az sem mindegy, hogy hetente egyszer vagy minden áldott nap hazudunk.

őszinte

Épp ez a probléma. Hogy van, aki azt mondja, azért nem őszinte a párjával, a családjával, a barátaival, mert jót akar nekik. Elég szomorú, ha azt érzi, csak úgy lehet jó velük, ha inkább eltitkolja előlük a velük kapcsolatos érzéseit, problémáit, meg egyáltalán mindent és inkább létrehoz maguknak mesterséges világot, amiben semmi nem igaz.