Minden ember jelleme különböző, még azoké is, akik ugyanolyan természeti és anyagi körülmények között születtek. Emberi természetünk boncolgatása örök és érdekes téma. Jellemzőink ismerete hozzásegíthet bizonyos jó tulajdonságok felismeréséhez és annak gyarapításához vagy a rossz tulajdonságok belátásához és annak elhagyásához.

 

karakterolologia 06

 

Kép: Pixabay.com

 

Mi jellemez téged alapkaraktered szerint?

 

Az önismeret nem minden esetben hoz kellemes felismeréseket önmagunkról, de segít megérteni automatikus működéseinket, és, hogy megértsük önmagunk teljességét. Karakterológusként a személyiég működésével, a séma valamikori kialakulásával, egyéni minták feltérképezésével foglalkozom. Hibás rögzüléseink tudatos átalakítása a megtörtént dolgokat nem, de a jelen és a jövőbeli élethelyzeteinket már átírja. Ebben segít nekünk az enneagram a modern pszichológia eredménye.

 

Az előző írásomban már volt szó arról, hogy honnan tudhatod meg karakter számodat, ami elárulja típusod. Fussunk át rajta még egyszer.

Egyesével add össze születési dátumod és a kapott összeget redukáld egy számjegyre. Az lesz az alapkarakter számod.

 

A következőkben az alapkarakteredről olvashatsz bővebben és arról, mivel javíthatnál életminőségeden, emberi kapcsolataidon.

 

1-es, 8-as, 9-es típus ösztön karakter. Jellemzője, hogy mindent megtesz a személyes énérzés fenntartása érdekében, környezetének irányítása foglalkoztatja. Belső feszültségei abból is adódnak ha valamiben akadályozva érzik magukat. Hangsúlyozzák erejüket, hogy az legyen, amit ők szeretnének. Az irányítás különböző magatartásformában jelenik meg a három típusban.

 

1-es karakter

 

A tökéletességre hajtasz. Egyénileg kialakult szabályok szerint próbálod élni életed és másokat is erre akarsz rávenni. Magatartásodban ez úgy jelenik meg, hogy a környezetedben élőket javítgatod. Szabályozni akarsz, kritizálsz és kontrollálsz. Ha ez nem sikerül, magadban mérges leszel, hogy mások nem olyanok, mint amilyennek lenniük kéne. Amikor ezen működésed észleled és tudsz engedni szabályaidból abból, hogy mindent kontrollálj, végre el fogsz tudni lazulni. Jót tesz neked az utazás, ha kimozdulsz otthonról. Jó vezető vagy, egyedi a gondolkodásod, mindig tele vagy új ötletekkel, nézeteid reálisak, a kézzelfogható dolgokban hiszel. Az új ötletek fogalmában benne van az is, hogy tudsz változtatni merev gondolkodásodon akut szituban. Szeretetnyelved a cselekvés. Személyes fejlődésed szempontjából fontos, hogy tudatosítsd egynél több helyes út is létezik. Hasznos lesz, ha néhány önmagadban felállított szabályodat megkérdőjelezed és átgondolod vajon minden helyzetedre érvényes-e? Például, ne utasíts mást olyan cselekvésre, ahogyan azt Te helyesnek tartod.

 

karakterologia 08

 

A 28/1-es vagy a 46/1-es érző típus hajlamosabb az alkalmazkodásra, próbálkozik, de nem mindig sikerül neki.

 

A 37/10/1-es gondolkodó típus általában senkihez nem hajlandó alkalmazkodni, sokszor kezdeményez vitát. Ellenpólusban a passzivitás jellemzi, embertársaitól elfordul.

 

8-as karakter

 

Erőből intézed dolgaidat. Tudod, hogy mit akarsz és azt rendszerint véghez is viszed. Erővel vágod magadnak az utat, ami nem baj, csak közben azt is vedd figyelembe, másokra ez milyen hatással lehet. Hol lehet a határ az akarotosságban? Amikor robban nálad az a bizonyos belső bomba, tudatosítsd, hogy egy adott helyzetben egy kitörésed kellemetlen érzést válthat ki a többiekben, mondjuk félelmet. Például az erős hangnemmel való akaratérvényesítés megijeszthet mást vagy egy erőszakosabb hozzáállás nem minden helyzetben állja meg helyét. Nem a gyengébbnek kell erődet megmutatni, inkább ott lenne célszerű alkalmaznod, ahol erre valóban szükség van. Mondjuk egy igazságtalanság helyrehozásánál vagy a gyengék oltalmazásánál. Az irányításnak minden formáját elutasítod ha rólad van szó, ellenben Te simán alkalmazod. Erősséged, hogy ösztönösen hozol jó döntéseket, a megoldások kidolgozása sem jelent problémát. Soha nem adod fel a dolgokat, addig mész, míg meg nem szerzed, amit akarsz. Rámenős vagy, forróvérű és független. Szeretetnyelved a védelem.

 

karakterologia 05

 

A 26/8-as és a 44/8-as passzívabb, nem minden helyzetben konfrontálódik, bátortalanabb.

 

A 35/8-as aktív, harcosabb jellem, lázadó.

 

9-es karakter

 

A békés megoldásokat kereső, külsőre nyugodtnak tűnő. Mivel lehet mások idegeire menni? Késéssel, időhúzással, helyzetből való kilépéssel, érdektelenséggel. Megvan a magad tempója, de vajon ez hogyan hat környezetedre? Ha valami balul sül el egy nap vagy az életedben, az tényleg mindig valaki más hibája? Például megbotlasz. A küszöb van rossz helyen vagy Te voltál figyelmetlen? Érdemes lenne megfigyelned, hogy egy nap mennyit foglalkozol olyan dolgokkal, ami előrevisz, és mennyit aminek nincs eredménye? A vitás helyzeteket elsimítod, könnyen éled bele magad mások érzelmeibe, de érdemes lenne figyelned, mit is akartál közben. Erősséged, hogy szívesen hallgatsz meg másokat, figyelmes vagy, támogató és segítőkész, békés természeted nyugtatóan hat környezetedre. Kevés ember áll olyan empátiával másokhoz, mint Te.

 

karakterologia 09

 

A 27/9-es nyugodt természet, nem vállalja a konfliktust.

 

A 36/9-es passzív-aktív: helyzettől, lelki állapottól függően konfrontálódik.

 

Következő írásomban a 2-es, 3-as, 4-es érző típusról lesz szó. Ha tetszett, amit olvastál kérlek kövesd az írásokat, mondj véleményt vagy kérdezz bátran.

 

Az írás tájékoztató jellegű és nem teljes körű, csak a felszíni személyiség működést érinti. Kialakulásának megértése terápiát igényel, aminek lényege, hogy személyiségünk működése miből ered, mi a gyökere, miért úgy gondolkodunk, érzünk ahogy. A terápia alatt a minket ért élményeinkkel kapcsolatos gondolkodás, érzések megértése és feldolgozása történik.

Mészöly Kriszta

Karakterológus Life-Coach

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Szeretnéd tudni saját vagy párod karakterét, beàllítottságát?

 

Egy rajz és pár sor, máris mindent tud rólam – interjú Gergely Krisztina grafológus szakértővel

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!