A cikk első felében megismerkedhettetek az enneagram fogalmával és az 1-es, 8-as, illetve 9-es karakterrel. Most következzen a 2-es, 3-as, és a 4-es típusú karakterek jellemzői! Számold ki a születési dátumod alapján, hogy te melyikbe tartozol és ismerkedj meg magaddal a csodálatos karakterológia segítségével!

karakter 01

Kép forrása: Pixabay.com

Emberi természetünkből fakadóan mindannyiunkban működik az ösztön, az érzelem és a gondolkodás kölcsönhatása. A kérdésre, hogy kinél melyik dominálhat jobban, az enneagram választ adhat. Mind ismerünk olyan személyt környezetünkben, akinél tapasztaltunk már számunkra indokolatlanul is sértődékenységet, magas elvárást vagy azt, hogy könnyen esik szenvedő állapotba, önsajnálatba. Ők az érzők. Akinél az érzelem dominál, többet lát bele egy kapcsolatba vagy egy dologba, mint ami valójában van. Érzékeny a külvilágra és mások érzelmi állapotára.

Mi jellemez téged alapkaraktered szerint?

A következőkben alapkarakteredről olvashatsz bővebben és arról, mivel javíthatnál életminőségeden, emberi kapcsolataidon. Számold ki születési dátumodból karaktered úgy, hogy egyesével összeadod dátumod számait, majd addig adod össze, míg egy számot nem kapsz. Pl: 1985.04.22. = 31/4. Ne csak a kapott összeghez tartozó leírást olvasd el, hanem a születésnapod számaihoz illőt is. Személyiségünk bonyolult rendszer, rétegeződik és nagyon keveset tudunk róla, de az enneagram módszerével rálátást kaphatunk egy részére.

karakter 02

Kép forrása: Pixabay.com

A 2-es, 3-as, és a 4-es típus érző karakter

Az érző karaktert az énkép szeretete foglalkoztatja. Állandóan a figyelmet keresi és azt lesi, ki hogyan értékeli Őt. Belső feszültsége az elégedetlenségből fakad, úgy érzi, nem úgy szeretik vagy ismerik el, ahogyan azt Ő szeretné. Követeli a szeretetet és a figyelmet. Az elismerés és a szeretet követelése különböző magatartásformában jelenik meg a három típusban.

Mit tudhatunk meg az érző típusokról az enneagram szerint?

2-es karakter

Mindeniknek meg teszel mindent, hogy örömöt szerezz és, hogy ezért téged is szeressenek. Környezetedben a többiekről gondoskodsz, figyelsz rájuk, kielégíted szükségleteiket. Kedves vagy, segítőkész, empatikus, túlságosan is alkalmazkodó. Az emberek közötti kapcsolatok érdekelnek, főleg a párkapcsolatok. Bizalmasa leszel másoknak, de minden cselekedeted után várod a pozitív visszajelzéseket. Ha nem kapod meg dühös leszel, és el kezdesz ellenségesen viselkedni. Gyakorlatilag fellázadsz, egy idő után hangot adsz elégedetlenségednek. Az udvarias, negédes kommunikációd átmegy gőgős, sértett magatartásba, majd ellenséges hangvételbe és dühösen robbansz. Ahhoz, hogy javíts élethelyzeteden, hadd idézzek Thomas Condon paleontológustól: “ Mások szolgálata érdekében élni nemes cselekedet, de nagyon tisztességesnek kell lenned az indítékaidban és tudatosítanod kell magadban a saját szükségleteidet.” Elégedett akkor leszel, ha kielégíted saját szükségleteidet is, megtanulsz nemet mondani bizonyos dolgokra úgy, hogy közben nem tartasz attól, hogy emiatt nem vagy szerethető.

karakter 02

3-as karakter

Környezetedben sikereket érsz el, fontos számodra az imázs és a külső. Első látásra energikusnak, lenyűgözőnek látnak az emberek olyannak, ami mások számára irigylésre méltó. Pontosan tudod környezetednek, milyen elvárásai vannak és eszerint változtatod saját arculatodat. Teljesítményeddel próbálod kiharcolni mások és a társadalom elismerését. Onnan tudod, hogy csak a külsőségek lettek fontosak, hogy sikereid alapján méred és látod magad, ami kiegyensúlyozottlansághoz vezet. Öntelten hajtogatod, miben vagy jó. Például munkádban Te vagy a leghatékonyabb, neked vannak a legjobb ötleteid, megoldásaid, Te tudod be és megszerezni a dolgokat, nőként a legújabb divatot biztosan követed, fontos a megjelenés, férfiként a státusz. Nagyon fárasztó lehet folyton valamilyen szerepet játszani mások előtt. Kigondolni, mit várhatnak el tőled vagy, hogy mivel kösd le mások figyelmét. Abból tudod, hogy megszabadultál teljesítménykényszeredtől, ami bármiben megjelenhet, hogy lelassultál, már nem a folyamatos aktivitás vagy a pénz szerzés érdekel. Felfedezed belső értékeidet, nem terheled túl magad és már tudod, hogy nem a teljesítményedért szeretnek.

karakter 04

4-es karakter

Nagyon fogékony vagy a mély érzelmekre. Átérzed mások szenvedését, romantikus és idealisztikus alkat vagy. Szeretsz beszélni lelkiállapotodról ha van rá hallgatóság, sajátos a munkastilusod, ellenben a kritikát, a tapintatlanságot és a hétköznapiságot ki nem állhatod. Ha érzelmi állapotod megengedi és elemedben vagy, akkor nagy teljesítményre vagy képes magad és mások életében egyaránt. Ám ha el kap a nosztalgikus hangulat melankóliában találod magad, a hangsúlyt a múltra helyezed és máris valaminek a hiányán van figyelmed. Másik oldalad, mihelyt az érzelmek kifejezésére kerül sor, bármiről is legyen szó, rögtön felvillanyozódsz. Ez lehet egy terem dekorálása, egy tervrajz készítése, bármiféle művészeti tevékenység vagy alkotói képzelőerő. Maga a cselekvés, a gyakorlatban való részvétel, ami kizökkenthet a melankóliából, de a hétköznapiság utálata elvonja a figyelmed. Onnantól leszel jobban, amikor már észreveszed a jelen pillanat pozitív oldalát és figyelmedet nem a hiányra helyezed. Értékeled az átlagos, hétköznapi élményeket és nem az idealisztikus álmaidat kergeted. Érzelmi énközpontúságod átalakul, nemcsak a saját érzéseiddel leszel elfoglalva, hanem figyelembe veszed másokét is. Már felismerted, hogy passzivításod abból fakadt, hogy hagytad magadon eluralkodni negatív érzéseidet.

karakter 05

Az írás tájékoztató jellegű és nem teljes körű, csak a felszíni személyiség működést érinti. Kialakulásának megértése terápiát igényel, aminek lényege, hogy személyiségünk működése miből ered, mi a gyökere, miért úgy gondolkodunk, érzünk, ahogy. A terápia alatt a minket ért élményeinkkel kapcsolatos gondolkodás, érzések megértése és feldolgozása történik.

Mészöly Kriszta

Karakterológus Life-Coach

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

10 dolog, amit biztosan megtudsz magadról, ha végig olvasod az itt következő emberi vonásokat, jellemzőket

 

Miben segíthet neked a karakterológia?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!