Az önismeret nem minden esetben hoz kellemes felismeréseket önmagunkról, de segít megérteni automatikus működéseinket és, hogy megértsük önmagunk teljességét. Személyiségünk és sémáink valamikori kialakulásának megértése a megtörtént dolgokat nem, de a jelen és jövőbeli élethelyzeteinket már átírja.

karakter harmadik resz 01

Kép: Pixabay.com

Az előző írásomban már volt szó arról, hogy honnan tudhatod meg karakter számodat, ami elárulja alaptípusodat.

Addig add össze születési dátumod egyesével, míg egy számjegyet nem kapsz. Például: 1987.08.22.=37/1. Olvasd el a kapott számhoz tartozó leírás, majd folytasd és olvasd tovább a születésnapod számaihoz tartozót is.

A következőkben alapkarakteredről olvashatsz bővebben és arról, mivel javíthatnál életminőségeden, emberi kapcsolataidon.

Emberi természetünkből fakadóan mindannyiunkban működik az ösztön, a gondolkodás és az érzelem kölcsönhatása. A kérdésre, hogy kinél melyik dominálhat jobban az enneagram választ adhat. Most az 5-ös, 6-os, és a 7-es alapkarakterről lesz szó. Ők a gondolkodók. A gondolkodás vezérelte karaktert a bizonytalansággal és a félelemmel kapcsolatos gondolatok és az abból fakadó érzések foglalkoztatják. Jellemző rájuk, hogy folyton a jövővel kapcsolatos dolgokon pörögnek, aggódnak. Belső útmutatóra és külső támogatásra vágynak a leginkább.

Mit tudhatunk meg a gondolkodó típusokról az enneagram szerint?

5-ös karakter:

Saját erődre szeretsz hagyatkozni, jellemző rád, hogy egyedül próbálod megoldani problémáid. Inkább gondolataidat fejezed ki jobban, mint érzéseidet. Nem kedveled, ha a többiek általános dolgokat szeretnének meg tudni rólad, azt meg pláne nem, amikor környezeted az érzéseidről faggat. Dühít, ha mások szabályozni és irányítani próbálják életed, nehézségeid adódhatnak az alkalmazkodás terén. Erős oldalad az elmélkedés, a tudás szerzés és az egyszerűség értékelése. Érted a dolgok működését, felülről tekintesz rájuk, éppen ezért ha azt feltételezik rólad, hogy tévedsz, az eléggé bosszant. Néha nem árt belátni Te sem vagy tévedhetetlen. Sokszor van, hogy belemerülsz gondolataidba, olyankor elszigetelődsz környezetedtől. Hűvös és zárkózott leszel, ami másokban úgy csapódik le, hogy érdektelen vagy. Nem tévesztenéd meg őket, ha kifejeznéd, “ egyedüllétre van szükségem “. Nem szívesen osztod meg minden gondolatod másokkal. Igényed van elvonulni, hogy jobban tudd értelmezni a veled történteket. Ha ezt sikerülne megosztanod környezeteddel, jó néhány félreértés megszűnne.

karakter harmadik resz 02

6-os karakter:

Hűséges társ és barát vagy, a hízelgő emberekben nem bízol. A kiszámítható és a jól bevált dolgokat kedveled inkább, mint az újat, ismeretlent. Legjobb formádban kíváncsi vagy, szellemes, támogató, gyakorlatias és felelősségteljes. Amikor valamiben bizonytalanná válsz, túl aggódód a dolgokat, kétségek gyötörnek, ilyenkor van szükséged egy külső támaszra. A bizalom és a bizalmatlanság kettősségének szorítása nyomaszt. Mindig a biztonságra törekszel, alaposan átgondolsz minden lehetőséget mielőtt cselekednél, nehogy olyan hibát kövess el, ami veszélyeztetné biztonságod. Megbízható vagy, lojális és törekvő. Mások felelőtlen viselkedése veled szemben felháborít és bosszant, a megbízhatatlanságot ki nem állhatod. Aktivitásod segít szorongásod legyőzésében, olyankor biztosan haladsz előre. Saját képességeid megkérdőjelezése, önmagaddal szembeni bizalmatlanságod, túlzott biztonságra való törekvésed csak gátol fejlődésedben. Ezt hívják az ördög falra festésének, ne gondolj mindig a legrosszabbra.

karakter harmadik resz 04

7-es karakter:

Ha két dolog közül kell választanod biztos, hogy amellett fogsz dönteni, amit még nem próbáltál ki. Folyamatosan örömforrást keresel, állandóan lekötöd magad valamilyen tevékenységgel. A kötelezettségeket és a kötöttségeket nem kedveled, ellenben szeretsz jól élni, jókat enni, kalandozni. Általában barátságosnak, vonzónak találnak az emberek, és ügyesen kerülöd az összeütközéseket. Váratlanul mondasz ki dolgokat, amivel másokat akár sokkolhatsz is, de valahogy a kizökkentést mindenképp eléred. Élményekre szomjazol tudod, mit akarsz és nem nagyon foglalkozol mások szükségleteivel. A kérdés az, ebben vajon hol van a másik szükséglete? Azt gondolod, hogy ami neked örömöt okoz, az bárki másnak is. Korlátoltnak gondolod azt, aki nem osztja véleményed. Ha egy tevékenység unalmassá válik, azonnal tovább állsz. Jó formában széles látókörű, spontán vagy és könnyed. Belső jelző rendszered üzenni szeretne, hogy nem jó az irány, ha szétszórt leszel, védekezel vagy ha megbízhatatlanná válsz.

karakter harmadik resz 03

Az írás tájékoztató jellegű és nem teljes körű, csak a felszíni személyiség működést érinti. Kialakulásának megértése terápiát igényel, aminek lényege, hogy személyiségünk működése, miből ered, mi a gyökere, miért úgy gondolkodunk, érzünk, ahogy. A terápia alatt a minket ért élményeinkkel kapcsolatos gondolkodás, érzések megértése és feldolgozása történik.

Mészöly Kriszta

Karakterológus, Life - Coach

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

10 dolog, amit biztosan megtudsz magadról, ha végig olvasod az itt következő emberi vonásokat, jellemzőket - 2. rész

 

10 dolog, amit biztosan megtudsz magadról, ha végig olvasod az itt következő emberi vonásokat, jellemzőket

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!