Nehogy azt hidd, hogy csak az lehet mazochista, aki szereti, eltűri, jogosnak érzi, ha verik, ha fizikálisan bántják. A mazochizmus nem csak testi szinten lehet jelen az ember életében, hanem lelki síkon is és néha még durvább is a fizikai verzióhoz képest. Vajon te érzelmi mazochista vagy? Érdemes végigzongoráznod a jeleket, mert az is lehet, hogy tudat alatt, de az vagy!

 

 

erzelmi mazochista 01

 

Kép: Freepik.com

 

Nehogy azt hidd, hogy te nem lehetsz az! Nagyon sok ember hiszi ezt, mert tudatosan vagy tudattalanul, de elnyomja magában és idővel mégiscsak kiderül, hogy hoppá, ő egy igazi érzelmi mazochista és máris megvilágosodik a gondjait illetően. Merthogy mondani sem kell, egyáltalán nem egészséges annak lenni és akiről bebizonyosodik, hogy az, annak foglalkoznia vele, mivelhogy komoly lelki problémákat okozhat hosszú távon!

 

Most pedig lássuk a jeleket, amelyek segíthetnek igazolni vagy cáfolni azt, hogy érzelmi mazochista vagy-e:

 

1. Engeded másoknak, hogy lábtörlőnek használjanak

 

Te vagy az, aki tipikusan hagyja, hogy mindenki belerúgjon és belétöröljék a lábukat. A barátok, az ismerősök nem építik, hanem lehúzzák az önbizalmadat és folyton kritizálnak. Mindig csak legyintesz rájuk vagy lenyeled a sértéseket. Gyakran kihasználnak és te szó nélkül hagyod nekik. A főnök meg a kollégák mindig hozzád viszik a plusz melót és rendszeresen túlóráztatnak. Mondani sem kell, mindezt nem lenne kötelező elviselned, megválogathatnád az embereket a környezetedben, mégis engeded nekik, hogy így bánjanak veled. Na, miért?

 

erzelmi mazochista 02

 

2. Mindig újabb esélyt adsz azoknak, akik megbántottak

 

Míg a legtöbb ember szakít a párjával az első vagy a max a második megcsalás után, te az ötödiket is megbocsátod és természetesen azt mondod, a te hibád. Ha az exed, aki elitta a pénzedet, vagy megvert, lelkileg bántalmazott téged visszakönyörgi magát, te vissza is fogadod! Ugyanígy jut nálad még egy ezredik esély is a barátoknak, akik leégettek, kipletykálták a titkaidat és cserben hagytak. Egyszerűen mindenki lábtörlője vagy, mert ez nem hősiesség, kegyesség, megbocsátás, ez már inkább hülyeség és aktívan mérgezed magad. Bizonyára még egy kiadós kapcsolati függés és szeretethiány is közrejátszik az életedben.

 

3. Belemész az érzelemmentes, könnyű szexbe

 

Ami általában a te részedről pont nem szokott érzelemmentes lenni. De annyira vágysz a szeretetre, a törődésre, hogy beleugrasz az egyéjszakás kalandokba vagy a titkos munkahelyi viszonyokba. Meglehet, hogy nagyon is jól tudod, hogy nem érsz neki fabatkát sem, de neked is elég ahhoz, hogy valamivel jobban érezd magad. Aztán mikor magadra maradsz elönt a depresszió, a szomorúság és talán még a szégyenérzet is. Ugyanis a legőrültebb dolgokat is képes vagy megtenni a másiknak azért, hogy ne veszítsd el. Talán ezért is vagy valakinek a szeretője és amíg ő csak a testedet akarja, te totál bele vagy zúgva.

 

erzelmi mazochista 03

 

4. Nagy „Mi van ha…” játékos vagy

 

„Mi lett volna ha, mellette maradok?”, „Mi történhetett volna akkor, ha elfogadom a lehetőséget?” Fél lábbal a múltban ácsorogsz és azt siratod, az elveszett lehetőségeket, a szép emlékeket vagy a boldogtalan gyerekkorodat. Előszeretettel játszod a „mi lett volna ha játékot”, elképzeled mit kellett volna másképp csinálnod és azon kattogsz, amin úgy sem tudsz változtatni. Totál rá tudsz pörögni és valósággal szenvedsz az újra és újra megélt szituációktól. Végeredményben mindig csak rosszabbul érzed és gyűlölöd magadat, amiért „mindent elcsesztél”.

 

5. Rendszeresen ostorozod magad

 

Persze nem szó szerint, de aztán kitudja… ám érzelmileg szinte mindennap megteszed, amikor tükörbe nézel és elsorolod milyen rusnya, dagadt és szerencsétlen vagy. Minden hibádon fennakadsz és azt sulykolod magadban, hogy szerencsétlen és tehetségtelen vagy. Mikor valami rossz dolog történik veled és úgy reagálod le, hogy meg is érdemled. Ergo folyamatosan rombolod az önbizalmadat. Amíg ezt nem látod be és nem fejezed be az örökös önostorozást valóban nem fog semmi változni. Hogyha te nem becsülöd, szereted és tiszteled magad, más sem fog!

 

erzelmi mazochista 04

 

6. Elkeseredsz mások örömét látva és folyton irigykedsz

 

Ha a kolléganő a mesés hétvégéjét vagy külföldi nyaralását újságolja, megtudnád fojtani egy kanál vízben. Hogyha a barátnőd a sokadik félmeztelen képét rakja fel, hogy megint fogyott vagy milyen csinos, milyen boldog a pasijával, majd lefordulsz a székről és a gyűlölet mellett a hányinger kerülget. Nem feltétlenül őt utálod, hanem magadat, hogy te miért nem vagy olyan szép, te miért nem mész nyaralni, milyen nincs (olyan) párod. Néha már csak puszta önsanyargatásból nézed és hallgatod ezeket.

 

7. Megfordult már a fejedben az öngyilkosság gondolata

 

Tettlegességig szerencsére még nem jutottál el, de sűrűn vannak olyan depressziós gondolataid, hogy minek is élsz, jobb lenne eltávoznod, meghalnod, mert úgy sem szeret senki és felesleges vagy. Annyira eluralkodott az önutálat, annyira nem vagy hajlandó meglátni a jó dolgokat, vagy legalábbis tenni értük, hogy elméletben már véget is vetettél az életednek.

 

erzelmi mazochista 05

 

Nos, hogy látod? Érzelmi mazochista vagy? Akkor semmiképp sem menj el csak úgy a dolog mellett, hanem el kellene gondolkodnod azon, hogy teljesen megváltoztatod az életedet, esetleg szakértő segítségét kéred. De véletlenül se hagyd a dolgokat a jelenlegi formájukban. Minél több jel igaz rád, annál nagyobb a baj és annál nagyobb az esélye annak, hogy lelkileg teljesen ki fogsz készülni. Nem kell így élned, csak akkor, ha így akarsz! Élhetsz elégedett, boldog, sikeres életet is, csak rajtad áll, de tenned is kell érte!

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Minden nő vágyik a szeretetre?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!