Vajon melyikre van nagyobb szükség ahhoz, hogy boldogok és sikeresek legyünk az életben? A magas érzelmi intelligencia (EQ) vagy az értelmi intelligencia (IQ) a fontosabb? Melyik lesz az, amely biztosíthatja a jövőmet, amit érdemes lehet már gyerekkorban erősíteni?

 

erzelmi vagy ertelmi intelligencia 01

 

Kép: in.pinterest.com

 

Természetesen mindkettőre szükség van, egyik sem elhanyagolható. Fontos, hogy tárgyi tudással rendelkezzünk, de ugyanolyan fontosak az érzelmi képességeink is. Ám a különböző kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy a kulcs a boldog és elégedett élet ajtajához nem más, mi t az érzelmi intelligencia.

 

Hogy lehet ez, mikor egész gyerekkorunkban csak azt halljuk, hogy tanuljunk, mert egyedül úgy vihetjük bármire? Meg hogy a tudás hatalom? Tagadhatatlan, hogy szükség van értelmi intelligenciára, pláne ha mérnöknek vagy emberjogi ügyvédnek készülünk, nem beszélve arról, ha a rák ellenszerét szeretnénk feltalálni. Ugyanúgy szükség van egy kis intelligenciára ahhoz, ha szeretnénk valakivel egy kellemeset csevegni vagy megtanulnánk egy másik ország nyelvét. Tehát nem arról van szó, hogy sutba dobhatjuk az értelmi intelligenciát. De nagyon sokszor az derül ki, hogy akinek magas az IQ-ja, az hiányt szenved társas kapcsolatokban vagy pedig rendszeresen problémái vannak vele.

 

erzelmi vagy ertelmi intelligencia 02

 

Csak éppenséggel hiába magas az IQ-d, ha egyszer nem vagy képes megbirkózni a saját érzéseiddel vagy felismerni másokét. Az értelmi intelligencia elengedhetetlen a jó társas kapcsolatok kialakításához. Az érzelmi intelligencia körébe tartozik az önuralom, a motiváció, az empátia és a türelem, márpedig ezekre igencsak szükség van a boldogulásunkhoz. Ha nem tanuljuk meg kezelni a dühünket, a fájdalmunkat, a sértettségünket, akkor életünket az örökös mérgelődés hatja át, ami nemcsak a kapcsolatainkat nem fogja építeni, de a személyiségünket sem. A konfliktusok és a kritikák kezeléséhez és is érzelmi intelligenciára van szükség. Csak úgy tudunk jobb emberekké válni, ha szembenézünk a démonainkkal, a félelmeinkkel, a hibáinkkal, amihez megint csak EQ fog kelleni. Ahhoz, hogy jó döntéseket hozzunk, szükség van arra, hogy ismerjük a saját érzéseinket, vágyainkat, korlátainkat. Ennek fényében válnak az érzelmeink a motivációnk fűtőanyagává.

 

És mivel az ember híres arról, hogy társas lény és folyamatosan emberek veszik körbe, csak úgy ápolhat jó kapcsolatokat, ha minél magasabb érzelmi intelligenciával bír. Szüleinket, testvéreinket, barátainkat és persze a párunkat meg kell érteni és elfogadni, amihez empátiára van szükség. Türelmesnek kell lennünk velük, ahogy a többi embertársunkkal is. Egy munkahelyen vagy házasságban aligha célravezető az, ha dühöngünk és frusztráltak vagyunk, esetleg leromboljuk a környezetünket, de az igen, ha felismerjük az érzelmeiket és képesek vagyunk önkontrollt gyakorolni vagy akár lenyugtatni magunkat. Mint ahogy az is sokkal célszerűbb, ha őszintén bevalljuk érzéseinket önmagunk és mások előtt. Ehhez viszont fel kell tudni őket ismerni és fel kell vállalni őket. Mert ez a titka annak, hogy harmonikus és kiegyensúlyozott legyen a kapcsolatunk önmagunkkal és szorosabb másokkal, legyenek azok a barátaink vagy kedvesünk.

 

erzelmi vagy ertelmi intelligencia 03

 

Tehát EQ kell a társas élet, a szociális viszonyok kialakításához és problémáik megoldásához. Hála az égnek az IQ-val együtt az EQ is fejleszthető. Persze azaz ideális, ha már gyerekkorunkban elkezdték a szüleink tudatosan fejleszteni, de mivel csak a 90-es években épült be a köztudatba, csekély ennek az esélye. De semmiről sem vagyunk lekésve és önszorgalomból megtehetjük, hogy fejlesztjük az érzelmi intelligenciánkat, mert erre van szükség a sajátunk és mások érzelmeinket felismeréséhez és kezeléséhez. Így elkerülhetjük, hogy megbántsunk másokat vagy az érzelmeink rabjai legyünk. Ha megtanuljuk szabályozni a negatív érzelmeinket - márpedig negatív érzelmeket kiváltó okokkal mindennap találkozunk- akkor kifejezetten pozitív hozzáállásra tehetünk szert, ami újabb kulcsot jelent a sikeres és boldog élethez.

 

 

Van még valami, amit fontos lehet szem előtt tartani az érzelmi intelligencia kapcsán: aki tisztában van saját érzelmeivel, érzelmi motivációival, azzal, hogyan hatnak rá a különböző érzések, azt az embert nem lehet érzelmileg manipulálni, márpedig ez utóbbi sokak életét megnehezíti. Vagyis leszámolhatsz a kihasználó, egyoldalú, időrabló kapcsolatokkal. Még egy pont, ami az érzelmi intelligencia mellett szól!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Azért nem lelem a páromat, mert túl magas az érzelmi intelligenciám?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!