Szörnyű és valahol undorító is. Attól függ, ki mennyire űzi. Mindenesetre, hogy még egy jelzőt írjak rá: elkeserítő. Ugyanis amióta világ a világ mindig is problémát jelentett az előítélet. Kétségkívül rengeteget változott már a helyzet ezzel kapcsolatban, hála az égnek. De még mindig nem eleget, és napjainkban ismét jelentős mértékben terítéken van ez a probléma. Sokkal szebb, élhetőbb, békésebb lenne ez a világ, ha az emberek többé nem lennének előítélettel egymás iránt.

 

eloitelet 01

Kép: trynotlaughs.us

 

Mielőtt bárki azt hinné, eszem ágában sincs politikai szemszögből vizsgálni ezt a kérdést. Egy hétköznapi problémát, hétköznapi szinten fogom kezelni, ugyanis migránsok ide vagy oda, tőlük függetlenül, mindennapos szinten jelen van életünkben az előítélet.

De mi is az előítélet? Sztereotípia. Elfogultságból eredő pozitív vagy negatív feltételezés. Azt is mondhatnám, hogy a bizalom és az ismeret hiánya. Úgy alkotunk képet valakiről, vagy valamiről, hogy nem is ismerjük. Vagy ismerjük, de nem vagyunk hajlandók esélyt adni neki, mert fenntartásunk vannak vele szemben. Kérdés, hogy a gyanúnkat, a fenntartásunkat tényekre alapozzuk vagy légből kapott elképzelésekre? Mivelhogy hajlamosak vagyunk az általánosítgatásra, a címkézésre, vagyis egy ember bűne mindenki másé is. Innen már kezd szépen látszani, hogy az előítélet valójában egy rossz szokás. Egy láthatatlan bélyeg, amit rányomunk egymásra és sokszor azelőtt billogozzuk meg az embert, hogy megszólalna. Ez a legszebb az egészben, amikor ránézésre, azonnal elítélünk valakit.

 

Ugyanakkor nemcsak egy rossz szokás, ami mögött néha tudatlanság húzódik, mert a bizalmatlanságunkat a félelem is okozza. Félünk az idegenektől, - igen, az ufóktól is -  akik el lepik országainkat, elveszik a munkánkat, a keresetünket, a lányainkat. Idegen lehet a bevándorló, a külföldi munkás, bárki, aki nem olyan, mint mi. Viszont a poén az, hogy sokszor a saját berkeinken belül is félünk, mert félelmetes a nagydarab tetovált férfi, a hippi, a túl szexi nő, az autista, a kisnövésű, mindenki, aki kicsit is eltér az átlagtól. Ma már előbb keressük meg az emberben a lehetséges negatív tulajdonságait, hogy miért van okunk félni tőle és távol maradni, mintsem megpróbáljuk megtalálni a pozitív oldalát.

 

Elítélünk valakit, mert fekete, fehér, sárga a bőre vagy éppen a haja. Előítélet tárgyát képezi a bőrszín, az ember származása, a megjelenése, a viselkedése, a nemi identitása, a vallása, de még az életkörülménye is. Mindenbe bele lehet kötni.

 

eloitelet 02

 

Reszketünk a gyönyörű nőtől, aki miniszoknyát hord, mert az „ilyen fajta” fogja ellopni a férjünket. Ugyanis az „ilyen” nő tuti kurva. Ránézésre megmondjuk, hogy neki semmi sem szent. Az „ilyen” sík hülye, csak a pénz kell neki, a szex és nem érdekli, hogy céljai elérésének érdekében szét kell barmolnia a családot.

 

Köszöni szépen a bizalmat a sok szép nő. Talán ők tehetnek arról, hogy szépnek születtek? A másik, csak mert szép, kötelezően hülye? Muszáj neki mindenáron férjeket lopnia? Hát nem lehet egy intelligens nő, akár saját vállalkozással vagy legalábbis nem lehet önellátó?

Na, de mindjárt itt is a másik előítélet: az a nő, aki szép és sikeres, tele van pénzzel, megint csak kurva lehet vagy max gazdag férje van és eltartja őt. Te jó ég, hát tényleg nem lehet elhinni, hogy van agya és lehet sikeres üzletasszony?!

 

Ugyanígy elítéljük a már említett tetovált, kigyúrt, kopasz, motoros férfiakat, a rocker külsejűeket is, mert ők biztos mind semmirekellők, nem dolgoznak, mert ezek „sötét” emberek, akik tipikus börtöntöltelékek és lopnak, csalnak, hazudnak. Lehet, hogy szépfiúk, de egyszer meghúzzák a nőt és összetörik a szívüket. Megbízhatatlanok. Nem férjnek, apának valók. Mindezt onnan „tudjuk”, hogy elég rájuk nézni.

 

eloitelet 03

 

 

Aki magába beszél, az csak hibbant lehet. A szőke nő csak hülye lehet. A munkásember mind paraszt, tudatlan és bunkó. Aki meleg, az betegségeket terjeszt és melegségét rá fogja ragasztani a gyerekünkre. Aki férfi létére unisex holmikat hord, az transzszexuális, titokban homoszexuális vagy más egyéb gáz van vele. Az a nő, amelyik anti-nő és rövidre nyírja a haját és férfiasan öltözik, az meg leszbikus vagy férfigyűlölő. Az az ember, aki nem szereti a macskákat, az csak rossz lehet. A tipikus „kockafejek” meg életképtelenek és az anyjuk nyakán élnek 30 évesen is. Ha a 40 éves nőnek 28 éves pasija van, akkor az egyik anya-komplexusos, a másiknak meg gyerek kell. Az a lényeg, hogy betegek, mert ez nem normális viszony, ahogy a fordítottja sem. Meg kell rajtuk botránkozni. De, ami a férfiakat illeti, ők is egykutyák: az összes hűtlen, csak a farka után tudnak menni, sosem tartanak ki egy nő mellett, mindegyik szemét hazug. Annak az embernek, akinek meg sok pénze van, az csak úgy szerezhette, ha lopott, csalt, hazudott, mert képtelenség itthon kemény munkával meggazdagodni.

 

Napestig tudnám sorolni a sok-sok előítéletet, ami mindennapi szinten jelen van az életünkben és mérgezi azt. Mert az előítélet méreg. Megmérgezi az elménket, a szívünket és a lehetséges kapcsolatot. Folyamatosan mérgezzük egymást.

 

De mire alapozzuk az előítéleteinket? Arra, hogy volt már rá példa. Mégis, hogy a francba ne lenne? Elég régóta lakjuk a Földet, elég sokan is vagyunk, persze, hogy mindenre van példa. Csakhogy egy, de még kettő ember vétsége sem ér felé mindenkiével. Attól még, hogy megesett már az, hogy egy nő elcsábított a férfit, nem lesz az összes kurva. Attól még, hogy valaki úgy lett gazdag, hogy lopott, ez sem érvényes mindenki másra és ezt hosszasan lehetne sorolni. Attól még, hogy egyszer megszívtuk vagy hallottunk történeteket mások szerencsétlenségéről nem kellene mindenkit egy kalap alá venni.

 

eloitelet 04

 

Hiszen akkor hová tartunk így? Ha egyre csak fogy a bizalom egymás iránt? Bele se akarok gondolni, de muszáj, mert úgy veszem észre, sokan nem gondolnak bele. Abba, hogy így szép lassan ember-embernek ellensége lesz. Farkas-törvények fognak uralkodni. Így is sokszor már szarunk egymásra, de ha ennél is jobban teret engedünk az előítéletnek, végleg elszakadunk egymástól és képtelen leszünk egy kis bizalmat tanúsítani egymás iránt. Tudom, hogy te is csalódtál már. Én is. Mindenki csalódott már egy másik emberben. De ez nem törvényszerű. Szükségünk van egymásra. Mert ha baj van, akkor összefogás helyett szétszóródunk, mindenki mentse a maga irháját? Na, csodás jövő elé nézünk így. Ráadásul nem tudhatod, hogy mikor lesz szükséged épp egy olyanra, akivel szemben előítéleted van. Vagy inkább meghalnál, mintsem hozzád érjen a külföldi vagy a raszta hajú hippi kezelő orvosod?

 

Tisztában vagyok azzal, hogy nehéz, de le kell győzni az előítéletet, mert mindenkinek jár egy esély. Légy óvatos, de ne utasíts el egyből másokat. Kell a bizalom ebbe a világba, mert szükségünk van egymásra. Szerelmekre, barátokra, szakemberekre, pacifistákra, minden emberre szükség van. Ne akarj bíró lenni, ne ítélkezz mások felett, mert akkor téged is el fognak ítélni.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Elkeserítő, hogy rohamosan fogy az empátia a világban

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!