Szinte megállás nélkül dolgozunk, hogy egyre több pénzt kuporgassunk össze. Bevállalunk plusz melókat, hogy egy ideálisnak ítélt életszínvonalat tudjunk fenntartani, miközben észre sem vesszük, a munkán kívül már nincs is időnk másra.

penz01

Forrás: https://myfuturehealth.com/

 

Ledolgozod a nyolc órát, majd fáradtan hazaesve folytatod a munkát, hogy a rezsi és az ételek mellett a szórakozásra is jusson pénzed. Idővel viszont már annyi időd megy rá a melóra, hogy nem is tudod kiélvezni, amit megkeresel vele. Hétköznapokon alapvetően elmegy a nap javarésze a főállásodra, ami után nem csak a maszek munkákra, de a főzésre, takarításra is időd kell szánnod. Elindultál egy olyan helyzetből, amikor nem volt pénzed, szabadidőd viszont akadt, és oda jutottál, hogy van pénzed, időd azonban már nincs. Hulla fáradtan bezuhansz az ágyba, és elkezdesz azon töprengeni, hogy vajon tényleg megéri túlhajszolnod magad pusztán a pénzért?

Persze jó dolog, ha tudsz félretenni, kisebb-nagyobb vágyaid és álmaid megvalósítására gyűjtögetni, de mit ér mindez, amennyiben a cél megvalósításához vezető utat nem tudod kiélvezni? Arról nem is beszélve, hogy egyre több pénzt keresel, amitől egyre inkább elkényelmesedsz a költségvetés terén. Lehet, hogy nem is teszel félre több pénzt, hiszen az időhiány miatt például egyre ritkábban főzöl magadra, mert egyszerűbb rendelni valami gyorskaját, vagy beülni egy étterembe. Ezeket nyilván jó lenne, ha napi tizenkét órányi munka nélkül is megengedhetnéd magadnak, viszont alacsonyabb fizetésből is lehet jól gazdálkodni. Ha túlzásba viszed a munkát, ugyanolyan rossz életkörülményeket teremtesz magadnak, mintha kis költségvetésből kellene kijönnöd havonta. 

 

penz02

Forrás: https://www.rts.ch/

Rengeteg olyan ember van a világban, aki képes pénz nélkül élni. Szállásért és ételért dolgozik, ha pedig koncertre, moziba akar menni, bevállal egyszer-egyszer gyermekfelügyeletet, és ennyi. Ehhez persze nagy mértékű bátorság szükséges, hiszen nincs semmiféle kapaszkodód, stabilitásod anyagilag, ami a legtöbb emberben valószínűleg félelmet kelt. Nem szükséges ilyen drasztikus módszerekhez folyamodnod ahhoz, hogy megszüntesd a görcsös ragaszkodást a pénzhez. Elegendő, ha picit átgondolod a költségvetést. Lehet, hogy egy-két dologról le kell mondanod azért, hogy félre tudj tenni egy utazásra, ruhákra vagy egy várva-várt koncertre, de időt nyersz vele. Többet tudsz a barátaiddal, családoddal lenni, ami inkább nyújt majd boldogságot, mint a munkával és idegeskedéssel töltött órák, napok.

 

penz03

Forrás: dailyvibe.com

 

Állj meg egy percre, és gondold át, hogy mi a fontos. A pénz, amit kínkeservesen összekuporgatsz, majd lelkiismeret furdalással elköltesz, vagy a stresszes mindennapok során elszórsz? Helyette választhatod a családi vagy baráti összejöveteleket, kerti partikat, kártyázást, társasjátékozást, kirándulást a szabadban, és még sok más, gyakorlatilag nullköltséges programot. Nem mindenhez kell pénz vagy olyan rengeteg, mint gondolnád! Légy egy kicsit nyitottabb, használd a pluszban bevállalt munkákra fordított agyalást arra, hogy milyen szabadidős tevékenységeket tudsz olcsón kivitelezni, amik boldoggá is tesznek.

Amennyiben nem vagy olyan szerencsés, hogy a szüleid a harmincas éveidben is mindent a segged alá toljanak, akkor felesleges luxus és egyben kényelmes életről álmodoznod (ilyen valószínűleg nem is létezik). Ne érd be kevessebbel, mint amit érdemelsz, de meg kell találnod az egyensúlyt a pénzteremtés és az életed élvezése között. Semmi értelme agyonhajszolnod magad egy évtizeden keresztül, hogy utána ráébredj, nem is éltél igazán. Egy monoton, unalmas, stresszes élet sokkal rosszabb, mintha nem szórhatnád kényed-kedved szerint a pénzt.

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!