Téves dolog azt gondolni, hogy egyedül a fizikai bántalmazás van negatív hatással a lélekre. Nemcsak a testi fenyítés minősül erőszaknak. A kiabálás, a sértegetés, a megalázás is ugyanolyan erőszaknak számít. De erről kevesen vesznek tudomást, éppen ezért sokaknak fogalmuk sincs, hogy mindennap bántalmazás áldozatai. Úgy pusztul, dől romba folyamatosan a lelkük, hogy nem is tudnak róla. Fel sem tűnik nekik a lélek haláltusája.

 

 

szobeli bantalmazaslelek 01

kép: pinterest

 

Bárcsak eltúloznám a dolgokat, de sajnos nem így van. A szóbeli bántalmazás ugyanolyan veszélyes, mint a fizikai. Sőt, talán olyan tekintetben rosszabb, hogy nincsenek látható nyomai, legalábbis nagyon sokáig. Úgy megyünk el nap, mint nap barátaink, kollégáink, ismerőseink mellett, hogy fogalmunk sincs, hogy bántalmazzák őket, mert nincsenek rajtuk foltok, hegek.

 

Az a legrosszabb, hogy gyakran nekik maguknak sincs fogalmuk arról, hogy bántalmazás áldozatai. Ugyanis a bántalmazó is lehet kedves, megnyerő, figyelmes, törődő. Ugyanezt látják a külső szemlélők is. A pszichopaták, a nárcisztikusok, a különböző bántalmazók nincsenek felcímkézve. A párunkkal szemben meg amúgy is sokszor hajlamosak vagyunk arra, hogy csukott szemmel éljünk mellette.

 

Máskülönben feltűnne, hogy nem normális az, ha próbál irányítani és elnyomni. Ahogy az sem, ha valaki már hozzászokik az állandó veszekedésekhez és a bántó szavakhoz. Egyáltalán nincs rendjén, hogy folyamatosan a másik félhez és akaratához idomulunk azért, hogy ne rúgjuk vele össze a port. Eleinte azért, mert szeretnénk megtartani az illetőt. Utána meg azért nem állunk bele a vitába, mert meguntuk az örökös konfliktusokat. Vagy mert egy idő után már ne merünk belemenni a vitába, mert tudjuk, mit hozunk ki a másokból.

 

A folyamatos behódolással, megadással pórázt, hatalmat adunk önmagunk felett. Közben fokozatosan romboljuk le önmagunkat, az önképünket. A bántalmazó megteszi azzal, hogy olyan kijelentéseket tesz, minthogy: túl érzékeny vagy. Veled van a baj. Bolhából elefántot csinálsz. Képtelen vagy megjegyezni. Mi más várhatnék egy nőtől. Olyan vagy, mint anyád. Nélkülem nem mész semmire. Honnan szeded ezt a sok hülyeséget? Te tényleg ennyire hülye vagy? Meg is érdemled, hogy átvertek. Kit érdekel a véleményed? Kapd be, ostoba liba. Azt ajánlom, vegyél vissza, ha jót akarsz magadnak.

 

szobeli bantalmazaslelek 02

 

Leértékelés, viccnek álcázott bántalmazás, hibáztatás, vádaskodás, hárítás, ítélkezés, negatív kritika és megfélemlítés. Ez mind a bántalmazó repertoárja, amelyből  kedvére válogathat és amellyel fokozatosan teszi tönkre valakinek az életét. Hogy ezenfelül mi a közös ezekben? Egyik sem elfogadható! Sőt, tűrhetetlenek! Soha, senkinek sem szabadna megengedni, hogy így beszéljen velünk.

 

Aki minden áldott nap ezt kapja, és már nem tesz ellene a legelején, az le fog épülni. Komolyan. Hozzá fog szokni, a folyamatos bántalmazáshoz, egy idő után pedig el fogja hinni. Olyannak fogni látni magát, amilyen képet próbálnak róla elhitetni. Kételkedni fognak magukban, majd egy idő után el is veszítik az egyéniségüket. Elnyomottként elveszítjük a kontrollt önmagunk és az egész életünk felett. Az önbecsülésünk és az önszeretetünk lesüllyed a béka feneke alá. Értéktelennek, szar embernek hisszük magunkat. A pokolba tartó vonaton egyre lejjebb és lejjebb utazunk, mígnem depressziósak leszünk vagy annyira meggyűlöljük magunkat, az életünket és a bántalmazó kapcsolatunkat, hogy megpróbálunk véget vetni a szenvedésünknek.

 

Még mindig nem túlzás. Túl sokan lettek már a bántalmazás áldozatai, mert még az öngyilkosság, a halál is jobb megoldásnak tűnt, semmint az élet. Ilyenkor szoktak a kívülállók csodálkozni, hogy jaj, de hát mi baja volt, amiért véget vetett az életének. Mi gondja lehetett? Hiszen ott volt neki a kedvese/férje/felesége is. Valóban, számos oka lehet az öngyilkosságnak, de ez az egyik. A menekülési vágy a pokolból.

 

szobeli bantalmazaslelek 03

 

Már a szóbeli bántalmazás első jeleinél sarkon kell fordulni vagy jelezni a partnernek, hogy ezt nem toleráljuk, így a kapcsolat sem fog működni. Ez egy tanult viselkedési minta is lehet, amit maga mögött is tudhat, ha erre rávezetik. Ám ha nem hajlandó rá vagy egyszerűen ilyen, akkor pedig jobb elengedni. A magunk érdekében. Ha az elején nem változik meg, később sem fog. Csak egy életünk van, miért pazaroljuk a szenvedésre? Igen, sajnos néha érdemes megszakítani a kapcsolatot, akár egy családtaggal vagy baráttal is, ha túlságosan mérgező ránk nézve, de legalábbis javallott jó messzire elkerülni. Sem a magánéletben, sem a munkahelyen nem elfogadható a szóbeli bántalmazás és senkinek sem kell elviselnie. Ezt nem lehet kiérdemelni.

 

A verbális bántalmazás egyáltalán nem játék és fel kell lépnie ellene. Mielőbb. Ha nem teszed, azzal a saját lelki és idővel testi épségedet teszed kockáztatni.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Életveszélyes is lehet a mosolygó depresszió – Talán téged is érint!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!