Hangsúlyozom: betegség. Ez nem sci-fi, nem kitaláció. Nagyon is valós betegségről beszélünk. Szerencsére nem tucat betegség, de létező probléma. Úgy hívják: alexitímia. Érzelmi analfabetizmus.  Olyan dolog ez, amit az ellenségemnek sem kívánok.

 

 

alexitimia 0

kép: unsplash.com

 

Az alexitímia  görög eredetű kifejezés, amelynek szó szerinti jelentése „szavak hiánya az érzelmek leírásáraˮ. Ez általában már a gyerekkorban kialakul, főleg olyannál, aki szeretethiányos környezetben vagy magányosan nőtt fel. Nem tanulja meg felismerni, kezelni az érzéseket, sőt, talán félni is kezd tőlük, emiatt elnyomja őket. További magyarázat lehet az, hogy nem kommunikál egymással a két agyfélteke, a jobb, amely az érzelmekért felelős és a bal, amely a beszédért.

 

Talán elsőre azt gondolod, hogy ez nem is olyan rossz dolog. Vagy hogy: néha de jó is lenne érzelmek nélkül élni. Pont mikor rossz passzban vagy. Igen, ez valóban jól hangzik, csakhogy az alexitímiás ember azt sem tudja igazán, mikor van pocsék hangulatban. Nem tudja kifejezni, hogy rossz kedve van, hogy maga alatt van, depressziós. Nem ismeri ezeket az érzelmeket. Lehet, hogy tudatában van a szavak jelentésével, de nem tud érzelmeket társítani hozzá. Így fel sem tudja ismerni a problémáját.

 

Tehát röviden-tömören azt mondhatnánk, hogy az alexitímiás ember, aki érzelmi analfabetizmustól szenved képtelen kimutatni, kimondani az érzéseit. Akár jó, akár rossz, nem képes rá. Hiába éri csodálatos élmény, hiába szerelmes vagy szereti az édesanyját, a kutyáját, nem tudja kinyilvánítani. Ahogy azt sem, ha rettenetesen szomorú, csalódott vagy harag dúl benne. Egyszerűen nem tudnak különbséget tenni az érzéseik között. Mindebből kifolyólag fogalmuk sincs arról, mi az az empátia.

 

alexitimia 02

 

Nemhogy a sajátjukat, mások érzelmeit sem képesek felismerni. Ebből kifolyólag sejtheted, milyen kapcsolataik vannak. Hogy is működhetne egy barátság, szerelmi viszony, amikor nem képesek az önkifejezésre és a másik fél megértésre? Kezded már kapizsgálni, mitől is olyan szörnyű ez a betegség? Elveszi annak a lehetőségét, hogy az ember boldog legyen, szeretve vagy egyáltalán jól érezze magát. Megfoszt a kapcsolatok nyújtotta csodáktól és élményektől. Jóformán magányra ítéli az embert.

 

Épp elég nehéz neki megküzdenie önmagával. Tudja, hogy éreznie kellene, mégsem érez. Nem tud szívből mosolyogni, ha jó hírt hall. Nem repes a szíve, ha szerelmet vallanak neki, ha elismerik a tehetségét, a képességét. Talán akkor sem érez fájdalmat, ha elveszíti a kiskedvencét. Csak az érzelmek helye van meg a lelkében, légbuborékok, amelyek nyomasztják, de nem tud mit kezdeni velük. Tudja, hogy örülnie, sírnia kellene, de nem képes rá és ettől rosszul érzi magát. Folyamatosan, életének minden egyes napján generálja magának a problémát, hogy miért nem képes kiakadni, tombolni, sírni, örülni, boldognak lenni.

 

El tudod képzelni, hogy élheti így a napjait? Gondolj csak bele, hogy egyetlen nap alatt mennyi olyan érzelmi szituáció van, amely ér bennünket, amelyekre reagálnunk kell(ene). És ő nem tud. Nem tud velük mit kezdeni. Legfeljebb elmenekül vagy felkapja a vizet és kiakad saját magán, hogy egy érzelmi analfabéta.

 

alexitimia 03

 

Sokan szégyellik magukat emiatt. Betegnek, bajosnak ítélik magukat. Tudják, hogy gond van velük, csak éppen nem tudják, mi. Nem merik bevallani, hogy gondokkal küzdenek. Emiatt jó páran nem keresnek fel szakembert és ezt nagyon rosszul teszik, mert elveszik maguktól a szebb élet lehetőségét. Ugyanakkor még a hozzájuk legközelebbállóknak sem merik bevallani.

 

Akár tudja magáról, hogy alexitímiás, akár nem. De ha sikerült is felismernie, veszi a fáradtságot, de sokkal inkább a bátorságot, és kezelésre jár: hogyan találja ezt? Attól tartanak, azt fogják hinni: dilis. Elmeroggyant. Ki akarna vele barátkozni? Ki akarna a párja lenni? Inkább választja a magányt vagy a hazugságot, esetleg az elnyomást, hogy megpróbál úgy tenni, mintha minden rendben lenne. De hiába! Előbb-utóbb úgy is ki fog ütközni, hogy nem olyan, mint a többi ember. Nem tud igazán megnyílni, nem képes arra, hogy közvetlen legyen. Zárkózott, távolságtartó, nem tud az érzelmi témákhoz hozzászólni és sokan emiatt bosszúsak is lesznek, ha ilyen helyzetbe kerülnek.

 

Bárki, aki most felismeri magán a jeleket és szembesül azzal, hogy mindez rá is igaz, nagyon is helyesen teszi, ha segítséget kér! Nincs is ennél természetesebb!  Ezen nincs semmi szégyellnivaló. Nem kell így élni, van más lehetőség. A pszichoterápia egy hosszú folyamat, de ez az egyetlen járható út, amely megoldást kínál. Mert mindenki számára van remény.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

A férfi nem hajtogatja, hogy szeret, hanem kimutatja!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!