Csak akarnod kell. Koncentrálj erősen és sikerülni fog. Ha igazán akarod, semmi sem állhat az utadba. Nincs számodra lehetetlen. – ezekhez hasonlókat lehet hallani, olvasni a népszerű motivátoroktól, de még olykor a szüleink, barátaink is valami ilyesmit hangoztatnak. De mennyi igazság rejlik ebben a felfogásban? Hogy elég nagyon akarnom valamit és az valóra is válik?

 

 

erosen akarom 01

kép: pinterest.com

 

Szóval, ha nagyon akarom, lehet belőlem hollywoodi színésznő? Csak legyen perfekt nyelvtudásom, költözzek Hollywoodba és vetessem észre magam? Vagy lehet még belőlem híres hegedűművész annak ellenére, hogy még életemben nem volt hegedű a kezemben? Jó, már azzal is beérem, ha lehet egy saját kertes házam meg egy Ferrarim. Lehet, ha akarom?

 

Nos, nem kevés olyan emberről tudunk, akik szegények, szerencsétlenek voltak, majd híres, sikeres emberek lettek. Igen, történhetnek csodák. Ha nekik sikerült akkor ez valóban azt jelenti, hogy elég csak akarni? És most tekintsünk el a spirituális megközelítéstől vagyis az Univerzumtól, a Vonzás Törvényétől meg a többitől…

 

Tehát, lehet belőlem egy újabb Hillary Clinton? Esetleg Forma 1-es versenyző? Talán igen. Ha valóban elszánt vagyok. Ha képes vagyok jóformán félredobni eddigi életemet és elköltözni Amerikába vagy minden áldott nap több órán át vezetni, netán politikatudomány szakon szerezni diplomát. Elvégre önmagában nem elég, hogy akarom és látom magam előtt a mesés jövőmet, hanem tenni is kell érte.

 

Vagyis keményen kell dolgozni, kellő elszántsággal küzdeni és megállíthatatlanul törtetni előre, elviselni a pofonokat. Ennyi? Nem biztos! Meglehet, hogy nem kevés pénzre is szükségem lesz az új élet kezdetéhez vagy ahhoz, hogy elvégezzem az iskolát, esetleg naphosszat furikázzak egy versenypályán és gyakoroljak. De még a hegedűtanárt is pénzelni kellene. Hacsak nem találok egy jótét lelket, aki éveken át tanít engem. Ingyen.

 

erosen akarom 02

 

Oké, kitartás pipa, pénz pipa. Kellhet még valami? Nem is kevés! Szükség lenne némi tehetségre is. Soha a büdös életben nem lesz belőlem színésznő, hegedűművész, de még csak Forma 1-es pilóta sem, ha nincs egy szermenyi tehetségem sem hozzá. Pocsék alapokra nem lehet várat építeni. De ha még az is lenne minden álmom, hogy gazdag legyek, ahhoz is kell valami tehetség, adomány, minimum elegendő ész. Kivéve persze, ha a testem révén szeretnék meggazdagodni…

 

Innentől kezdve egyre neccesebb kérdés az, hogy amit igazán akarok, az valóban meg is valósul-e. Mivelhogy nem elég a kemény munka, a pénz, de még talán a tehetségem sem, ha nincs egy kis szerencsém. Igenis vannak bizonyos helyzetek, amikor minden klappol, de ha az embernek nincs szerencséje, nem fog célba érni, márpedig nagyon sok ilyen szerencsétlen ember járt így. Hiába utazok Amerikába és vagyok egy hihetetlenül tehetséges színészpalánta, ha senki sem látja benne meg bennem a potenciált. Hiába vagyok az új Van Gogh, ha senkit sem érdekelnek a képeim.

 

Senki se értsen félre. Nem akarok senkit sem lebeszélni a vágyairól. Ugyanis kellő elszántsággal, magabiztossággal, optimizmussal, kitartással sokat elérhetsz. Talán nem mindent és lehet, hogy nem is kell. Nemcsak a cél a fontos, hanem a felé vezető út is.

Fontosabb, hogy amíg dolgozunk a vágyaink elérésén, jól érezzük magunkat, szeressük, amit csinálunk, örömmel töltsön el. Ugyanis közben az is kiderülhet, hogy talán nem is vágyunk arra, hogy gazdagok legyünk. Beérjük a kevesebbel. Vagy nem is az a cél, hogy híres festők legyünk, csak festők, akiknek a munkáit elismerik a szeretteik. Amíg a vágyunk eléréséért fáradozunk, megismerjük önmagunkat. Van elég idő ahhoz, hogy kiderüljön, valóban azt akarjuk, amit vagy csak egy fellángolás, egy álom, amit jobb dédelgetni, mintsem megvalósítani.

 

erosen akarom 03

 

Továbbá arra is van időnk, hogy felismerjük valódi képességeinket és a határainkat. Talán a hegedűhöz nincs érzékem, de az énekhez igen, ami ugyanakkora örömöt szerezhet, mint az eredeti tervem.

 

Nem biztos, hogy az a jó, amit jelenleg annyira akarunk. Nem azért, mert „nem ez van megírva”. Hanem mert hiába akarok top modell lenni, ha egyetlen adottságom sincs hozzá. De ahhoz van, hogy én fotózzam őket vagy tervezzem a ruháikat, sőt, akár műsorvezetőnek is jobb lennék. Akkor melyik a jobb? Váltani egy hasonlóra vagy akár sokkal jobbra? Netán inkább szenvedni? Mivel ez a „soha ne add fel” és „küzdj, ameddig tudsz és ne állj meg” motivációs szövegek jól hangzanak, de meg is betegíthetik az embert. Amennyiben én nem bírok leállni a vágyammal, akkor addig éheztetem meg műtetem magam, amíg nem leszek top modell. Simán tönkretehetem az életemet. Ez igaz minden másra is: az a vágyam, hogy legyen egy hatalmas házam. Ám olyan munkával szerzem meg rá a pénzt, amit gyűlölök. Akkor rokkanjak bele?

 

Legyünk tettrekészek, szorgalmasak, bátrak, tanuljunk és nem árt némi rugalmasságot is tanúsítani. Persze, nem kell az első bukkanónál feladni, de azt sem kell túl sokáig erőltetni, ami nem megy. Tudjuk elfogadni azt, ha valamire nem vagyunk képesek minden próbálkozásunk ellenére sem.  Minden sokkal könnyebb, ha hajlandóak vagyunk akár menetközben is változtatni. Ez nem kudarc, ettől senki sem lesz gyenge. Hanem egy érett döntés, ami más utakra visz bennünket, ahol sokkal sikeresebbek lehetünk. Az sem mindegy, kiért, miért akarjuk azt a valamit annyira. Érdemes ezt is tisztázni magunkban, mielőtt bármit is tennénk, hogy ne vezethessük félre magunkat. Valósítsuk meg önmagunkat és álmainkat, de nem ész nélkül, pusztán az akarattal. Hiszen azt is mondják: akarásnak, nyögés a vége.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Miért olyan nehéz az embereknek megváltozniuk?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!