Sokan tesszük ezt. Leülünk a barátnővel egy bögre kávé vagy pohár bor kíséretében és alaposan kibeszéljük magunkat. Megosztjuk vele örömünket, bánatunkat, igaz, egyesek gyakran inkább csak a bánatukat. „Szar a kapcsolatom, a Vince még mindig nem változott meg, közben boldogtalan vagyok, mert értéktelennek érzem magamat. Nem vagyok sikeres, nem jön össze semmi”. Igen, egy barát arra is „való”, hogy meghallgasson bennünket, a gondjainkkal együtt. De…

 

 

baratok pszichologus 01

kép: pinterest.co.uk

 

De bölcs dolog minden esetben a barátra hallgatni?

 

Az teljesen rendjén van, hogy az ember néha kipanaszkodja magát a legjobbjának. Az igaz barátok szívesen meghallgatják egymást. Nem arról van szó, hogy lelki szemetesládának nézik egymást, egyszerűen csak szeretik a másikat és elég empatikusak ahhoz, hogy olykor-olykor ápolják az illető lelkét. Van, mikor annyi is elegendő a csodához, hogy kibeszéljük magunkból. Nem marad bennünk tüske, felszabadulunk és sokkal jobban érezzük magunkat. Tán beszéd közben még a megoldás is kipattan a fejünkből anélkül, hogy a barát bármit is mondana.

 

Ám a probléma ott kezdődhet, amikor a barát tanácsot ad. Amikor úgy tekintünk a barátunkra, mint a terapeutánkra. Természetesen léteznek olyan barátok, akik igyekszenek a lehető legkevésbé beleszólni a másik életébe vagy ha ez elkerülhetetlen, rettentően objektív tanácsot adnak. Szóval akadnak remek barát-terapeuták.

 

Csakhogy a gyakorlatban sokszor az derül ki, hogy több az olyan barát, aki bár jóhiszeműen és hatalmas szeretettől vezérelve ad tanácsot, de éppenséggel csak árt vele. Mivelhogy sokuk nem arra gondol, hogy személy szerint mit kellene tennie a másiknak, hanem hogy ő maga mit tenne abban a helyzetben. Tehát: Klárát megcsalta a férje, de arra hajlik, hogy adjon neki egy második esélyt mert valahol úgy érzi, ő is tehet a történtekről és azt sem szeretné, hogy a gyerekük apa nélkül nőjön fel. Viszont Barbi az ő helyében segítene neki összecsomagolni és kipenderítené a francba, hogy majd egyedül neveli fel a gyerekét.

 

baratok pszichologus 02

 

Mi ezzel a baj? Hogy a barát, mindig a barátja szemszögét nézi, és ritkán gondol bele a párjának helyébe. Sőt, van, hogy nem is ismeri annyira, hogy valódi, reális képet kapjon róla. Már csak azért se, mert a panaszkodó fél hajlamos akaratán kívül is torzítani az információt, illetve a képet a partneréről, hogy önmagát tüntesse fel jobb színben vagy szerencsétlenebb helyzetben. Egy kívülálló jól tudja, hogy erre érdemes odafigyelni. Egy barát lazán elhisz mindent, amit hall.

 

Na már most, Barbi talán impulzív alkat és remekül megvan egyedül is. Vagy csak meggondolatlan. De nem biztos, hogy a barátnője is ilyen. Vagyis röviden-tömören: a tanácsa tönkre tehet egy családot, amennyiben Klára szentírásként fogja fel a szavait, mert mondjuk szörnyen befolyásolható. Elvégre azért jó páran vannak, akik megfontolják a baráti tanácsot, de nem élnek vele feltétlenül. Ám az ő nézőpontja segíthet rálelni a saját magának adható legjobb tanácsra. Úgyhogy szó sincs arról, hogy a barát tanácsa értéktelen vagy rossz. Csupán óvatosan kell vele bánni.

 

Mert hallottunk már olyan sztorit, hogy a Petra azt javasolta a Bertának, hogy mondja meg bátran a véleményét a főnöknek, álljon ki magáért, csapjon az asztalra, úgy sem fogja kirúgni, ahhoz túl értékes. Berta másnap bement nagy lelkesen kiosztani a felettesét és voilá, elvesztette a munkahelyét. Vagy: Júlia azt javasolta a depressziós barátnőjének, hogy kezdjen el bulizni, pasizni és még egy doboz antidepresszánst is adott hozzá, mert az „tuti” beválik, neki is bevált. „Egy kis depi miatt nem kell pszichológushoz menni.” Nem elég, hogy Júlia barátnője kifordult magából, az antidepresszáns alkohollal vegyítve meghozta hatását egy bulis éjszaka során: a kórházban között ki.

 

baratok pszichologus 03

 

Sokan ódzkodnak attól, hogy bizonyos helyzetekben pszichológushoz forduljanak. Nem akarják, hogy „turkáljon” bennük vagy a magánéletükben, mert „semmi köze hozzá”. Őket csak ne analizálják. Különben is, nem mondhatnak olyat, amit ne tudnának. Meg aztán: dilis az összes. Egy csomó sztereotípiájuk van a pszichológusokkal szemben úgy, hogy közben egynél se jártak, eggyel se beszéltek életükben. Tisztelet a kivételnek. A legtöbben bevallják vagy sem, de valójában félnek attól, mit találhat bennük. Rájuk olvassa az igazságot, ami fájni fog. Előkerülnek a szégyenteljes titkaik. Nem úgy tekintenek a pszichológusra, mint segítségre, hanem mintha az ördög lenne személyesen.

 

Szakembere válogatja, hogy milyenek. De mégiscsak szakemberek. Mégiscsak a lélek doktorai. Márpedig sokszor lehet előnyösebb lenne egy olyannal beszélni, aki nem ismer bennünket, mert nem mondhatja azt, amit hallani akarunk és igazán objektív segítséget nyújthat. Lehet, hogy fájó dolgokra mutat rá, de aki unja a szenvedést, annak hosszú távon megváltás lesz, hogy rámutat a problémára és segít megoldani. Ráadásul az orvosi titoktartás miatt nem fogja szétkürtölni, így attól sem kell félni – mint egy barát esetében – hogy elpletykálja. Persze, mégiscsak idegen, aki előtt meg kellene nyílni és nem a jól ismert barátunk, aki keblére ölel. Csakhogy másképp segítenek a barátok és másképp egy pszichológusok, akik ráadásul különböző területekre vannak specializálódva, hogy lehetőség szerint a legjobb segítséget nyújtsák.

 

Tehát, komoly lelki problémák, kapcsolati gondok és döntések előtt, sokszor érdemes lehet inkább egy pszichológussal konzultálni. De legalábbis vele is. Érdemes olyat választani, akiben első látásra meg tudunk bízni, és sokan ajánlják, dicsérik. A lényeg, hogy ne féljünk tőle és ne is szégyelljük a segítségét kérni, mert nem ciki, hanem bátor, bölcs döntés!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet.

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Lehet valódi barátság férfi és nő között vagy az egyik úgyis többet akar majd?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!