Vidám hangulatú borozások szombat esténként, táncos éjszakák egy népszerű szórakozóhelyen, reggelik napsütéses teraszokon, shopping napestig, csajos wellnesshétvége, végeérhetetlen csacsogás pasikról, ruhákról, álmokról, vágyakról, ezek alkotnak egy barátságot. Egészen addig, amíg valamelyik oldalon beüt a krach. Egy fájdalmas szakítás, válás, egy súlyos betegség, egy szülő halála vagy betegsége. Határvonalak ezek, ahol megmérettetik egy barátság és eldől, hogy valódi volt-e…

 

barat elvesztese 01

Kép: pinterest.ru

 

Senki nem kívánja, hogy tragédiák történjenek az életében, mégis, aki átél egy ilyet és utólag elgondolkozik, hogy volt-e bármilyen pozitív hozadéka annak az eseménynek, arra jut, hogy ha más nem is, akkor az, hogy végre egyértelművé vált: kik az igazi barátok az életében. Legtöbbször persze fájdalmas az út, amíg idáig eljutunk, hiszen a nehéz élethelyzeten túl általában kiderül, hogy akiről azt gondoltuk, hogy mindenben mellettünk áll majd, az első negatív történésnél kihátrál mögülünk. Értetlenség, düh, elkeseredés és főként a csalódás érzése, ami ilyenkor hatalmába kerít minket, hogy lehet az, hogy akire a leginkább támaszkodtunk volna, azt szinte hidegen hagyja, hogy min megyünk keresztül? Aki nem sajnálja az idejét könnyed kávézgatásra velünk sosem, de amikor valódi segítségre lenne szükségünk, akkor rögtön más dolga akad?

 

Még inkább mellbevágó ezzel a viselkedéssel találkozni, amikor ugyanekkor szembesülünk azzal, hogy azok, akik viszont ritkán kerítettek alkalmat arra, hogy beüljenek velünk valahova egy könnyed beszélgetésre, azok amint megtudják, hogy bajban vagyunk, elsőként ajánlják fel a segítségüket munka után, előtt, hétvégén, a szabadidejük rovására. Távolabbi ismerősök, munkatársak, a kozmetikusunk, évente kétszer látott rokonaink faggatnak, hogy mivel könnyíthetnének a helyzetünkön, önzetlen segítőszándékkal. Ilyenkor még nagyobbnak tűnik a kontraszt ők és a legjobbnak hitt barát közt, aki továbbra is csendben lapít, és nemhogy nem ajánlkozik segíteni, hanem érezhetően még a beszélgetést is kerüli, amikor valódi mélypontra érkezünk.

 

barat elvesztese 02

 

Az életben törvényszerű, hogy a rossz és a jó korszakok váltják egymást, előfordul, hogy minden nehézség egyszerre talál meg minket, nem véletlenül született a kifejezés, mely szerint csőstül jön a baj. Azonban egyszer, előbb-utóbb véget érnek a sötét idők és kezdetét veszi egy könnyebb, örömtelibb időszak, ilyenkor jön a kérdés, hogy vajon lehet-e ugyanonnan folytatni a dolgokat valakivel, aki csak a fényes oldalon akart mellettünk lenni. Lehet-e ismét felszínesen beszélgetni, koktélozgatni szombat esténként és csupa izgalmas és trendi programot csinálni együtt, miközben végig ott motoszkál az ember fejében, hogy ez az az ember, aki a bajban elengedte a kezem?

 

barat elvesztese 03

 

 

Azt tudjuk, hogy a barátságok, ahogy az összes többi emberi kapcsolat fejlődnek és sokszor egy futó ismeretségből igazi szövetség válik az évek során, de működhet ez vajon fordítva is? Áthelyezhető-e egy igazi mély barátságnak hitt kötelék a felszínes, közös, kellemes időtöltésre fókuszáló viszonyok polcára a fejünkben és főleg a szívünkben? Nincs igazán olyan érzés, ami mérgezőbb lehet egy kapcsolatra nézve, mint a csalódás. Még a haragnál is rosszabb, mert ott az indulatok által sokszor kiforrja magát a konfliktus és bármilyen hangosra és szenvedélyesre is sikerül is ez, ugyanakkor pont emiatt túllépni is könnyebb rajta. A csalódás csendesebben, de annál határozottabban és mélyebbre férkőzik a szívünkbe, és ha képesek vagyunk is újra mosolyogni valakire, mindig ott lesz egy kis szomorúság a szánk sarkában és még inkább a lelkünkben eközben: ő nem az, akinek hittem.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Harmincas szingliként a barátok is elhagynak?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!