„Nem vagyok bolond.” – kezdte ezzel Amália. Bár úgy tűnt, mintha inkább magát szeretné erről meggyőzni. Nem bolond. Nem ment el az esze. Habár a férje azt állítja. Ezt próbálja vele elhitetni. Amit tesz, az nem véletlen a műve: szándékosan igyekszik elhitetni a feleségével, hogy elmentek neki hazulról.

 

 

bolond vagyok 01

kép: pinterest

 

Talán azt hiszed, ilyen csak a filmekben van. Valóban, nem egy olyan izgalmas krimit látni, ahogy a gonosz, gyilkos férj mindent letagad, bár a felesége érzi, hogy valami nem stimmel, aki akarva-akaratlanul is kiszagolja az igazságot. Ám a férfi akkora mestere a befolyásolásnak, a szavaknak, hogy elhiteti a kedvesével: csak képzelődsz. Elment az eszed. Bolond vagy. Nem vagy normális. Ám ahogy Amália esete is bizonyítja: ez bizony a valóság.

 

Ismerős mondatok voltak az előbbiek? Ha te is gyakran hallod őket, akkor nagy a baj, mert bántalmazás áldozata vagy. Van is erre szakszó: gaslighting. A hétköznapi bántalmazás egy formájára utal, ami kis- vagy nagymértékben, de sokakkal megtörténik. A kifejezés Patrick Hamilton 1938-as Gaslight (Gázláng) című színdarabjából és majd az 1940-es filmadaptációjából származik. Amikor a tetőtéri lámpákat felcsavarja a főszereplő, az otthonában lévő gázüzemű lámpák elhalványulnak, miközben titokban kutat éjszaka a tetőtérben. Közben igyekszik meggyőzni feleségét, hogy csak képzeli a változást.

 

Biztos akadnak laikusok, akik szerint a jelenség nem működik. De az ilyen gondoljon csak a módszer alapjára: addig ismételgetnek valamit, amíg azt el nem hiszik. Akár saját magának mondogatja az ember, akár másnak. Igen, erre alapoznak a politikusok meg a propagandisták, de talán még a közösségi média is. Miért ne történhetne meg ugyanez egy olyan intim viszonyban, mint amilyen a párkapcsolat?

 

A párunk nemcsak megkérdőjelezi a tetteinket, a döntéseinket, hanem mindent, amiben hiszünk, a mit gondolunk. Ezt egyesek olyan szinten művelik, hogy elérik: a másik kétségbe vonja az épelméjűségét. Kezdetben olyan finom megjegyzésekkel teszi, minthogy: „Most mit sértődsz meg? Hát már viccelni sem lehet veled? Talán nem érted a viccet?” vagy „Mindenki értette, csak te nem!”

 

bolond vagyok 02

 

Mindez arra utal, hogy veled van a baj. Te nem érted. Te nem vagy képes felfogni. Mindenki más igen. Ez csak a kezdet. Hogyha valaki ezt tudatosan űzi a másikkal, akkor simán elérheti, hogy a párja tényleg megkérdőjelezze önmagát. Elveszíti a realitásérzékét, elbizonytalanodik és csakugyan azt fogja gondolni: rosszul látom a dolgokat. Mindent rosszul csinálok.

 

Tény, hogy szerencsére nem mindenki fogékony erre. De rengeteg az akaratszegény, önbizalomhiányos, megfelelni vágyással küzdő, bizonytalan, befolyásolható ember. Ők a manipulátorok álmai. A tökéletes áldozatok. Az ilyen ember megpróbálja kisajátítani, elszeparálni az áldozatot, elérni, hogy teljes mértékben ráhallgasson.

 

Viszont egy valamit fontos leszögezni: sokan csinálják, de nem tudatosan. Sokszor a nárcisztikusok, a pszichopaták is megvannak győződve a saját gazságukról, ezért igyekszenek azt különböző eszközökkel letuszkolni mások torkán. Ezek az emberek – ahogy sokan mások – egyszerűen azt érzik: jogukban áll felvilágosítani a másikat arról, miszerint helytelenül gondolkodik. Na, és mivel ő maga tudja a tutit, ezért természetesen nem csak megosztja, hanem igyekszik is elfogadtatni a másik féllel. Szigorúan az ő érdekében, mert jót akar neki. Azt hiszi magáról, hogy jótét lélek, őszinte és egyenes ember.

 

bolond vagyok 03

 

Mindettől már persze az áldozat nem fogja kevésbé rosszul érezni magát, aki rendszeresen megkapja: őrült vagy. Neked elmentek hazulról. Kezeltesd magad. Nem vagy normális. Szép lassan, apránként rombolják le ezekkel a mondatokkal az önmagába vetett hitét és nem azért, mert két kézzel adja, annyira gyenge. Persze a kishitűség mértéke eltérő, így biztos akadnak, akiknél sajnos nem kellenek hosszú évek, legfeljebb hónapok, hogy megtörjenek.

 

Arra is érdemes kitérni, hogy ez a bántalmazás mindkét nemre jellemző, de többségében a férfiak eszköze. A nők sokkal érzékenyebbek, könnyebben esnek a társfüggőség csapdájába és tartós kapcsolatra vágynak. Persze ettől még léteznek fordított esetek, ahogy az is igaz, hogy a gaslighting nemcsak párkapcsolaton, hanem családon belül és munkahelyen is működik.

 

Ha minden áldott nap azt érzed, hogy cserben hagyott a józan ítélőképességed, senkinek érzed magad, minden nap megkapod, hogy túlérzékeny vagy, akkor gyanakodj. Ahogy abban az esetben is, ha lassan már csak a párod (vagy más valaki) segítségével vagy képes döntést hozni, és megrögzötten félsz attól, hogy elszúrsz valamit. Hogyha olyan ember vagy, aki lassan azért is elnézést kér, hogy él: könnyen megeshet, hogy a gaslighting áldozata vagy. És ezt sosem szabad félvállról venni. Fordulj a bizalmasodhoz, a családodhoz, akik sokszor többet látnak, mint amennyit elmondanak. Nyomozd ki, ki lehet a manipulátorod és ne félj szembenézni az igazsággal! Elhiheted, ha nem cselekszel, ez csak rosszabb lesz…

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Életveszélyes is lehet a mosolygó depresszió – Talán téged is érint!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!