Ha tudod cáfolni, akkor tessék! Kíváncsian várom! Nem mondom, hogy nincs már egy darab empatikus ember sem, hála az égnek, még léteznek. A baj, hogy egyre kevesebben vannak, mert olyan irányba halad a világ, amelyikben nincs értéke az empátiának, illetve nem előnyös, ha van. A világ, amiben most is élünk arról szól, hogy hatalmat, státuszt szerezzünk, akár bármi áron. Egyre többen csak magukra gondolnak, bezárják a szívüket és eldobják a kulcsot a francba.

 

empatia hianya 01

kép: Bonobology.com

 

Mivel vannak tele a híroldalak? Állatokat, gyerekeket, hajléktalanokat gyepáló emberekkel. Ahelyett, hogy az ember segítene rajtuk, még beléjük is rúgnak – egyes esetekben szó szerint. Hiszti van abból, hogy az anyukák – akiknek kis millió más gondjuk van – hol szoptatnak, meg hogy milyen szemetek a nők, mert elnyomják a férfiakat. Meg ennek az ellentéte, a disznó férfiak. Folyton csak a sárdobálás megy. Hát ennyire nem lehet megérteni másokat? Ennyire nincs szívük az embereknek, hogy kínozzuk a másikat?

 

Jó, tudom, ilyen vagy ehhez hasonló dolgok mindig is voltak. De az ember azt hinné, hogy képesek vagyunk változni, nem pedig még rosszabbá válni. Biztos vannak, akik előnyükre változtak, de sokak inkább igyekszenek tudatosan kinyiffantani magukból az empátiát. Mert mi az empátia? Egy képesség, aminek segítségével átérzed azt, amit a másik érez. (Gyorsan szögezzük le, hogy ez olyan képesség, ami gyárilag bennünk van, így születünk, ki jobban, ki kevéssé használva.) Tehát, beleérző, átérző képesség. Erre van szükség a jó kapcsolatokhoz, mert az érzelmi és gondolatvilágnak a megértésével közelebb kerülhetünk egy másik emberhez és akár még a segítségére is lehetünk.

 

Tegye fel a kezét, aki meg akar érteni más embereket vagy segíteni nekik! Na, hát fogadok elenyésző a létszám, mert: 1, Nem érdekel, hogy más mit érez vagy gondol, engem az nem befolyásol, csak magammal foglalkozom. Minek vegyem fel a másik szarját is? Ha baja van, keressen fel pszichodokit, máskülönben nyögje ki, mit akar. 2. Segítsen a hóhér másnak, rajtam se segítenek.

 

empatia hianya 02

 

Elég sokan vallják ezeket a nézeteket. Az ő világukban az empátia teher. Egy szükségtelen kacat a szívben. Azt kérdezik: Mitől lesz nekem jobb, ha átérzem a másik gondját-baját? Van nekem is elég! Azt ki érzi át?

 

Igen, átérezni a másik érzéseit néha fáj. Egy igazán együttérző ember tudja, miről beszélek. Nagyon tud fájni a másik bánata, ha gyászol, el van keseredve, ha depressziós, ha éppen beteg. Ám nem csak a másik fél „szarját” vehetjük át, hanem ugyanúgy az örömét, boldogságát, vidámságát, derűs hangulatát.  De nem is az a lényeg, hogy elszippantsuk belőle az érzelmet, mintha kiporszívóznánk őt, hanem az, hogy megértsük őt. Márpedig amennyi fájdalommal, annyi örömmel is járhat a megértés, illetve a megértést követő érzelmi-átömlesztés, segítségnyújtás, ha szükség van rá.

 

Ne mondd, hogy veled még sosem esett meg, hogy láttál egy hajléktalant, egy beteg vagy szomorú embert, egy magányos, kóbor kisállatot és megesett rajta a szíved. Bakker, még Grincsnek is van szíve, úgyhogy tutira te is jártál már így. Talán inkább rossz érzés volt számodra, mert nem akartál szenvedni és esetleg elrontotta az egész napodat, de ez csupán azt jelenti, hogy nem jól kezelted. Valójában meg tök csodálatos, hogy akkor, abban a pillanatban képes voltál érezni. Ez lenne a lényeg, hogy ne menjünk el egy csak úgy egymás mellett. Hogyha látunk egy ételért könyörgő szegény öreganyót, akkor a tíz darab kifliből, amit éppen hazacipelsz, legalább pár darabot adj neki. Talán még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy te aznap két kiflivel kevesebbet eszel. Lehet, neki az élete múlik rajta vagy az, hogy egyáltalán aznap egyen valamit. De tegyük fel, hogy nem tudsz segíteni – mert van ilyen, nincs is ezzel baj – akkor legalább ne is ártsál. Vagyis ne rúgj bele a másikba azért, mert büdös, útban van, zavarja a szemedet.

 

empatia hianya 03

 

Jó volna, ha kényelmi okokból nem szüntetnéd meg az empátiát. Lehet, hogy sokszor fájdalmat okoz, de ez kell ahhoz, hogy észbe kapj és ne csak magadra gondolj. Hidd el, nem jó, ha nem vagy képes másra gondolni, csak magadra. Be fog szűkülni az elméd és az életed. Meg alapból, nem az lenne a természetes, hogy segítsük egymást a lehetőségeinkhez mérten? Néha az is segítség, ha csak meghallgatsz valakit, hogy kiöntse neked a szívedet és nem rázod le, hogy van neked jobb dolgod is. Gondolj arra, hogyha te empatikus vagy mással, más is az lesz veled. Sose kerülj bajba, ne szorulj rá, de lehet egyszer neked is jól fog jönni, ha valaki együttérzést tanúsít irántad.

 

Nem kell messzire menni, hogy példákat találjunk rá, hiszen az empátia minden kapcsolatban jelen van, legalábbis jelen kellene lennie. Például ha próbálod megérteni a kedvesedet, és nem csak a saját igazadat, véleményedet fújni, azzal már rengeteget tehetsz a kapcsolatodért és ő is nyitni fog feléd. Légy megértő a barátaiddal, kollégáiddal, de az idegen emberekkel szemben is. Ha valaki azért könyörög neked, hogy segíts vagy bocsáss meg neki, akkor hallgasd meg és vedd fontolóra. Ez nem azt jelenti, hogy hagynod kell, hogy mindenki visszaéljen a jó szíveddel, mert empatikus vagy. De nem árt, ha rendszeresen gyakorlod az empátiát az emberekkel (meg állatokkal) szemben és legalább egy bizonyos szinten az maradsz. Nem zárkózol el, nem utasítasz el mindent és mindenkit.

 

empatia hianya 04

 

Szülőként pedig törekedhetnél arra, hogy a gyereked is empatikus legyen, mert egyre többször hallani olyat, hogy pont a gyerekek kegyetlenkednek. Ez pedig valahol a te felelősséged, mint szülő. Ügyeljünk rá, hogy a következő generációból ne hiányozzon, hanem egészséges mértékű empátiával rendelkezzen.

 

Ha te empatikus vagy, akkor köszönöm neked, hogy vagy! Jó volna, ha még több lenne belőled!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Én próbálok embert faragni a gyerekemből!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!