Elegem van, nem küzdök tovább. Már évek óta azt éreztem egyes barátaimmal kapcsolatban, hogy egyedül evezek a csónakban. Ha én nem hívom őket, akkor ők sem keresnek, ha nem írok rájuk, hónapokig nem írnak, ha nem ajánlok találkozót, évente látjuk egymást. Bármennyire is szeretem őket, az ember egy idő után megunja, hogy egyedül teper…

 

nem konyorgok baratok 01

 

Kép: Freepik.com

 

Márpedig nem csak a párkapcsolathoz, hanem a barátsághoz is két ember kell. Édeskevés, ha egyedül próbálok fenntartani egy barátságot. Félreértés ne essék, nem mondom, hogy az én lelkem patyolattiszta, jól tudom, hogy én is hagyok magam után kívánni valót. Igen, én is eltudok tünedezni a munka miatt, bedarál a hétköznapok vad forgataga. De ha már mindennap fellépek az átokverte közösségi oldalakra vagy van hazafelé tíz-tizenöt percem, amikor tudok egyet nyugodtan telefonálni, felhívom online. Kénytelen vagyok arra gondolni, ha nekem van napi pár percem a neten lógni, neki miért nincs? Jobban mondva… rám miért nincs? Mert ez a legszebb az egészben. Hogy nagyon jól tudom, hogy van rá ideje, mert ha nem lenne, megérteném. Szó sincs arról, hogy muszáj mindennap beszélgetnünk, a csudát! Van elég dolgunk! Ám az mennyire normális, hogy az állítólag legjobb, meg nagy meg mindenféle címeres baráttal kéthetente egyszer vagy havonta egyszer beszélek? Van, akivel annyiszor se…

 

Nem bírom megérteni, miért nem tud néha felhívni a szabadnapján. Vagy amikor nem volt állása és hetekig otthon dekkolt és az álláskeresést se vitte túlzásba. Elhiszem, hogy valaki egy kis magányt szeretne, nem vágyik lelki fröccsre vagy attól félnek, hogy kritizálják őket, nincs kedve ugyanazt elpanaszolni – mert éppen depis korszaka van -  és ezért messzire elkerülik a tömegkommunikációs eszközöket. De akkor miért mondja, hogy rá mindig lehet számítani, keresse bátran az ember vagy miért szereti hangoztatni, hogy olyanok vagyunk, mint a jó testvérek meg öri barik?

 

nem konyorgok baratok 02

 

Tudom már! Azért, hogy amikor neki gondja van, akkor felhívjon! El se tudom mondani, mennyire szeretem, mikor a szürke szamár előtűnik a ködből hónapok vagy akár egy év után, hogy kiöntse szívét az aktuális szakításról, munkahelyi elbocsátásról vagy, hogy milyen szar az élete, anyagi gondjai vannak és így tovább. Az ilyen beszélgetéseket meg gyakran egy szívességkéréssel is megfejeli. Nem tudnál-e kölcsön adni, beajánlani, segíteni, szerezni…

 

És aki szereti a barátait vagy birkatürelme van, netán megmentő szindrómában szenved, az éveken át csinálja ezt. Hirtelen elmúlik a haragja, megsajnálja, ugrik neki segíteni és miután segített lelkileg vagy bárhogy máshogy rendbe hozni az életét, megvan lepve, hogy a szeretett barát újra eltűnik… a következő világvége hangulatáig.

 

Több olyan ember is ismerek, aki hasonló szituációban van a barátait illetően, csak ott kiegészül azzal is, hogy mikor ők keresik a barátot azért, mert bajban vannak, az éppenséggel nem ér rá, nem tud segíteni, nincs fél órája, hogy meghallgassa az embert. Nem fér bele a legjobb barát, barátnő életébe.

 

nem konyorgok baratok 03

 

Szerintem mindenki, aki hasonló cipőben jár, előbb vagy utóbb eljut arra a pontra, hogy: elég volt. Talán bejelenti, talán nem, hogy vége, ő ezt nem csinálja tovább. Közli a baráttal, hogy neki nincs szüksége érdekbarátra vagy alkalmi barátra, és ha nem tud változtatni a hozzáállásán, akkor talán jobb lenne hanyagolni a kapcsolatot. Hiszen nem mindenki vágyik arra, hogy eggyel több ismerőse legyen Facebookon, vagy eggyel több név legyen a telefonjában a névjegyzékben. Egyesek képesek elengedni azoknak a kezét, akikét csak ők fogják. Persze láttam már szép befejezéseket, mikor a barátok észbe kapnak és helyre tudják hozni a kapcsolatukat.

Ám túlságosan gyakran történik az ellenkezője. Jön az ígéret, hogy megváltozik, jó barát lesz, aztán a fenéket, ugyanúgy eltűnik. Max egy hónapig képes betartani, amit ígért.

 

Nem is baj, hogy határokat húzunk. Hiszen csak azt lehet kihasználni, annak a bizalmával és szeretetével lehet visszaélni, aki hagyja is. Mert hála az égnek, nem mindenki vérbeli szemfényvesztő. Csak sajnáljuk elengedni a gyerekkori, iskolás vagy nagyon jó barátokat. Ott a sok emlék, a közös történetek, de nem lehet azokra alapozni egy barátságot. Ámde sajnos az sem kizárt, hogy valaki fél a magánytól és ezért ragaszkodik a kamu baráthoz. Csakhogy el kell fogadni, hogy vannak barátságok, amik sajnos egy idő után kifújnak. Néhány évig szép volt, csodálatos időket éltetek meg, de ha hanyatlani kezd a kapcsolat és egyikkőtök nem tesz érte, akkor annak annyi.

 

De az igazság az, hogy nem is kell erőltetni az ilyen kapcsolatokat. Miért könyörögnél bárkinek is? Miért könyörögnél valakinek, hogy a barátod legyen? Hogy szeressen? Ne könyörögj! Nem azért, mert ezer másik barátod lehet, vagy mert méltóságon aluli, hanem mert egyszerűen nem éri meg. Küzdeni igen - de azt sem örökké, ha a másik fél nem értékeli – de könyörögni sosem. Ha valakinek fontos vagy és a barátod akar lenni, tenni fog érte. Kérés nélkül. Hála az égnek még léteznek igazi, valódi barátságok.

 

nem konyorgok baratok 04

 

 

Csak ebben a hülye, felgyorsult, ultramodern világban hanyagoljuk egymást mindenféle indokokat hangoztatva. Hiszen azt a korszakot éljük, mikor minden és mindenki pótolható, kevéssé vigyázunk a valódi értékekre vagy ügyelünk azok fenntartására. Ezért olyan nehéz igaz barátot találni, de mégis azt mondom, sosem szabad feladni a keresését. Nem kell beletörődnöd abba, hogy éppen nincs, és nem kell minden embert általánosítani, hogyha az egyik hátba szúrt, a másik is megteszi. Esélyt kell adni egymásnak és elengedni azokat, akik menni akarnak. Fuss neki egyszer vagy kétszer, de ne evezz túl sokáig egyedül a csónakban, mert a barátság illúziója fel fogja őrölni a lelkedet! Szellembarátok helyett keress inkább egy igazit!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Kerítőnőt játszott a barátnőm és jól megszívtam miatta

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!