Mitől Pár-kapcsolat egy párkapcsolat? Röviden úgy szoktam mondani, hogy testileg-lelkileg -szellemileg kompatibilisek kell, hogy legyünk egymással, és az egésznek a kommunikáció az alapja.

 

epito jellegu kommunikacio 01

 

Kép: Pixabay.com

 

Ha valamelyikben nincs kompatibilitás, de szeretik egymást a felek, akkor is érdemes dolgozni azon, hogy legyen. Mert a hiány nagy úr, és előbb vagy utóbb más valaki (vagy az ital) fogja az űrt betölteni.

 

 

A megfelelő kommunikációval meg lehet oldani a problémákat, fel lehet oldani a feszültségeket. Segíti a kapcsolat megfelelő működését, közelebb hozza egymáshoz a párt, magasabb szintre emeli magát a kapcsolatot, és ráadásul segíti az egyén fejlődését.

A következőkben arról írok, mik a konstruktív kommunikációs stílus vagy képesség ismérvei:

 

 • Megosztjuk a gondolatainkat, érzéseinket. Egyrészt ezzel megtiszteljük a másikat, mert tudnia kell, mi van bennünk. Nem jó ugyanis, ha neki kell találgatnia.  Érdemes figyelnünk azonban arra, hogy milyen jellegű információt mikor osztunk meg (ez a pozitív manipuláció), mert a másiknak is lehet rossz kedve, ezért legyünk tapintatosak, figyelmesek. A harmadik (korábbi cikkben már írtam erről), hogy mindezt én-üzenettel közöljük, vagyis úgy, hogy abban ne legyen benne a másik ítélete. Azaz az üzenetünk ne a másikról, hanem rólunk szóljon. 

 

epito jellegu kommunikacio 04

 

 • Egyenesen, nyíltan, őszintén, hátsó szándékok nélkül beszélgessünk. Ha folyton azt érezzük, hogy manipulálnak bennünket, elvész a bizalom és a biztonságérzet. Mert ilyenkor sajnos nem tudhatjuk, hogy mit miért kérdeznek vagy mondanak nekünk, illetve azt sem, hogy azt mikor használják fel ellenünk.  Ez a negatív manipuláció. Ugyanezért mi se tegyük ezt a másikkal.

 

 • A szavaink illjenek össze a tetteinkkel. Akkor válunk hitelessé a másik szemében.

 

 • Fontos, hogy a száj és a tekintet is ugyanazt fejezze ki. Beszélgetés közben mindig nézzünk a másik szemébe! (Egy másik cikkben írok majd a metakommunikációról és az arckifejezésekről is.) Ugyanez fordítva is igaz: ha valaki nem néz ránk – vagy csak egy pillanat erejéig -, nagy valószínűséggel hazudik.

 

 • Jó, ha néha félre tudjuk tenni magunkat, a saját véleményünket, és sikerül olyan módon figyelni a másikra, hogy segíteni tudunk neki kifejezni önmagát. Próbáljunk megfigyelni az érme másik oldalára is, megérezni és megérteni a partnerünk érzés - és gondolatvilágát.  

 

epito jellegu kommunikacio 01

 

 • Közös nyelvi stílus – társalgási szinten (ami feltételezi egymás személyiségének a megismerését, megértését).

 

 • Érdemes dicsérni, visszajelezni a jót, vagy mindazt, ami számunkra jólesett, tetszett. Fejezzük ki elégedettségünket, örömünket, mindenfajta pozitív érzésünket, mert ez mindig motiválja - pozitív irányba - a másikat.

 

 • Ha észreveszünk pozitív változást a másikban, azt is tükrözzük, jelezzük vissza a számára.

 

 • Tanuljunk meg csöndben maradni. Ez egyrészt arra késztetheti partnerünket, hogy folytassa a mondandóját. Másrészt megadjuk neki az utolsó szó jogát. Ettől a cselekedettől nem kevesebbek, hanem többek leszünk.

 

 • Ne tromfoljunk rá a másikra hangosabban, vagy erősebb történetekkel.

 

 • Fejlesszük a humorérzékünket, mert az mindig jól jön.

 

epito jellegu kommunikacio 02

 

 • Időnként fejezzük ki gyengédségünket és gondoskodásunkat, legyünk kedvesek szavainkkal, gesztusainkkal. Alkalmazzuk a másik szeretetnyelvét, és azt adjuk meg a számára, ami neki esik jól, ne pedig azt, ami nekünk.

 

Természetesen mindez nemcsak a Párunkkal való kommunikációra érvényes, hanem a helyzethez, környezethez igazítva alkalmazhatjuk gyermekeinkkel, kollégánkkal, vagy bárkivel folytatott beszélgetés során. A Pár-kapcsolatot tekintve az a legfontosabb, hogy szellemileg, lelkileg és testileg is mindent el tudjunk mondani a Társunknak, és ugyanúgy mi is megértsük, meghallgassuk Őt. Ha igényesebbé, tanulékonnyá, és fejlődőképessé tudunk válni a kommunikációnk terén is, az hihetetlen mód erősíti a kapcsolatot. Merjük felvállalni önmagunkat, érzéseinket, gondolatainkat, véleményünket, és azt bátran osszuk is meg a Párunkkal.

 

epito jellegu kommunikacio 03

 

Mert igaz a mondás: néma gyereknek anyja sem érti a szavát. Hölgyek, a Párotok sokszor azért nem mondd el Nektek dolgokat, mert nem akar Benneteket megbántani.  Urak, a Párotok sokszor azért nem mond el Nektek dolgokat, mert nem akarja, hogy dühösek legyetek, vagy mert meg szeretne felelni. Nem kényszerből, hanem szeretetből. Mindkét esetben túl sok a fölösleges energiaveszteség, és túl sok az időpocsékolás. Érdemes tehát változtatni, és azt soha nem késő elkezdeni.

 

A következő cikkemben részletesen ki fogom fejteni, hogy milyen helyzetben, milyen szerepünkben működve (anyaként, feleségként, dolgozó nőként, stb), milyen a hatékony kommunikációs stílus.

 

Kellemes tanulást, gyakorlást!

Stumpf Zsuzsanna

Szervezetfejlesztő ás Mentálhigiénés Tanácsadó

 

 Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Te is szoktál hangosan beszélgetni magaddal? – Ciki, beteges vagy a jó döntéshozatalt szolgálja?

 

Hogyan szolgálja a jó kommunikáció a kapcsolatainkat?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!