Mind kapunk az élettől kisebb-nagyobb pofonokat. Sőt, olykor mintha ki is húzná a lábunk alól a talajt és zakózunk egy hatalmasat. Máskor meg egy sötétzárkában érezzük magunkat egyedül és elhagyatva. Ekkor jönnek képbe életünk hősei, a legjobb barátnő, illetve barátaink, akik megmentenek bennünket. De mi van akkor, ha nincsenek barátaid?

 

halas a baratnoert 01

Kép: Pixabay.com

 

Akkor nem csoda, ha azt mondod, hogy az élet szívás. Lehet akármilyen fantasztikus állásod, ragyogó karriered, kacsalábon forgó palotád meg csodás párod, de ha nincs ott egy legjobb barátnő vagy legalábbis a barátaid, akkor semmit sem ér az egész. Nem szórakozok, ekkora hatalommal bírnak a barátok. A barátok, akikre tényleg lehet számítani és hadd ne hangsúlyozzam, hogy az igazi barátokra gondolok! Nem a féltékeny, irigy, önző, cserbenhagyós, kétszínű barátokra.

 

Hanem a valódi barátokra a Jó barátokból, az Így jártam anyátokból, a Szex és New Yorkból, a Rossz anyákból és megannyi kultikus sorozatból és filmből. Tedd a kezedet a szívedre, és úgy próbáld meg letagadni, hogy soha nem vágytál hasonló barátságokra. Egy olyasvalakire, akit feltudsz hívni akár éjfélkor, ha annyira összevesztél a pasiddal, hogy egyikőtök ajtóbecsapással ment el otthonról. Hogy egy szakítás után felmos a padlóról, és lelket önt beléd, amíg tud – mert egy idő után minden picsogás sok lehet – de ő az, aki igyekszik jobb kedvre deríteni, amikor pocsék napod van.

 

halas a baratnoert 02

 

De nem csak az a barátok dolga, hogy bulizzanak velük meg feldobjanak, amikor a hangulatunk megkívánja. Egy jó barát a tükörképe is a másiknak. Ha cápák között akarunk úszni, felhívja rá a figyelmünket, hogy veszélyes, de ha látja, hogy hajthatatlanok vagyunk, akkor támogat benne. Hogyha egy nős pasival akarunk összejönni, elmondja, hogy pofára is eshetünk és megégethetjük magunkat, akkor is azt fogja mondani tedd, amit jónak látsz. Nem az a dolga, hogy minden marhaságoddal egyetértsen, hanem felhívja a figyelmedet olyan dolgokra, amiket te esetleg nem veszel észre. Ugyanakkor bármi is történjék, ha egyet ért veled, ha nem, ő ott lesz melletted. Ugyanez a személy lesz az, aki támogat majd álmaid, vágyaid elérésben, aki erőt önt beléd, és hajrázik neked.

 

Honnan szerezhetek ilyen csodát?

 

Sokaknak esik nehezükre felnőtt korban barátokat szerezni és nosztalgiázva gondolnak vissza gyerekkori barátaikra. A szerencsések a mai napig tartják a kapcsolatot fiatalkori barátaikkal és még akkor felnőttként is a legjobb barátokként tudhatják egymást, bár ezek elég ritkák. Hiszen egy barátságnak sok mindent ki kell állnia, nem csak a párokra igaz, a „jóban-rosszban” rész.

 

halas a baratnoert 04

 

Szóval egyesek a múltban megragadva idézgetik vissza letűnt gyermekkorukat, a volt osztálytársakat, akikkel együtt nőttek fel. Na, ez az, a suliban egész nap össze voltak zárva, volt idejük egymásra éveken keresztül. Felnőttként meg, ahogy elválnak az útjaik, megváltoznak a körülmények is. Persze egy másik iskola mindig újabb lehetőséget biztosít a barátkozásra, de azután? Ahogy megérkezünk a felnőttek világába, nem olyan könnyű fenntartani a régi barátságokat és egyáltalán újakat találni.

Egy kicsivel kevesebb idő jut a munka, a párkapcsolat, a család, a gyerekek mellett a barátokra. Vagy ha még jutna is, felmerülhet a kérdés, hogyan? A munkahelyen? Ahol elsősorban a munkát kellene jól csinálni, nem pedig a barátkozást? Aztán lehet, hogy másik országba, városba költözik az ember és teljesen egyedül van. Számos oka lehet annak (persze az összeférhetetlenségtől kezdve a félénkségig, de ezt most hagyjuk) hogy miért döbben rá arra az ember felnőtt korában, hogy hohó, nincs egy deka barátom se. Szóval, honnan és hogyan kellene, hogy legyen?

 

halas a baratnoert 03

 

Kézenfekvő lehet a munkahely

 

Mivel az iskola után a munkahely lesz az új „második otthonod”, érthető, ha ott kezdesz el potenciális barátok után nézelődni. És hidd el, mindig van lehetőség barátkozni. Nem lehet a kifogás a „mindig mufarcan néz”, meg az „úgyis kapkodás van, nincs rá idő”. Ne ítélj az első látásra, hallomásra, lehet, hogy aki eleinte csúnyán néz rád vagy zárkózottnak tűnik, ő lesz a legjobb barátod.

 

Mindig légy nyitott a barátkozásra

 

Felnőttként már azért átértékeljük a „ne állj szóba idegenekkel” dolgot. Persze így is érdemes óvatosnak lenni, elvégre amilyen jó dolgot is rejthet a zsákbamacska, olyan rosszat is. De ha épp a gyerekedre vársz a játszóház vagy a napközi előtt és látsz ott más anyukát, anyukákat is, célszerű lehet odamenni és szóba elegyedni velük. Az élet gyakran magától hozza, kínálja a lehetőséget, csak mi vagyunk olyan félénkek, hogy nem merünk lépni meg azon kattogunk „nehogy hülyének/leszbinek” nézzen. El kellene már engednie ezeket a fóbiákat és társadalmi aggodalmainkat.

 

halas a baratnoert 05

 

Szakiskolák és tanfolyamok

 

A felnőtt embernek is járnak suliba, akár „kényszerből”, akár kedvtelésből. A nyelviskolás, a szakiskolák, az okj-s tanfolyamok, az ezoterikus, táncos tanfolyamok mind-mind lehetőséget kínálnak arra, hogy a tudás mellé egy barátot is szerezz. Sose félj a csalódástól és soha ne úgy fuss neki, hogy úgy sem sikerül! A te dolgod, hogy pozitív legyél és kezdeményezz! Gondolj bele, így már a közös téma is adott lesz!

 

Üsd a vasat, amíg meleg és hogy melegen is tartsd!

 

Ha már van potenciális barátod, akkor igyekezz meg is tartani! Nem csak a párkapcsolaton, hanem a barátságon is kell dolgozni. Nem kell hívogatni ás az agyára menni, de legyen meg a gyakoriság az életetekben, amikor neten vagy telefonon beszéltek és persze találkoztok. A barátságot mindig ápolni kell és a rendszeresség segít abban, hogy viszonyotok elmélyüljön.

 

Virtuálisan lehet barátkozni

 

Ma már elég sokan éljük életünket a neten és a közösségi oldalakon. Vannak különböző barátkozós oldalak, csoportok a közösségi médiában. Nem csak olyanok, ahol kimondottan barátkozni lehet, hanem hobbijainknak, érdeklődési körünknek megfelelő is. Miért ne pont az online térben próbálnánk meg barátkozni? Fontos, hogy a leendő barátoddal mindig légy őszinte, mert ez a tartós, boldog, kiegyensúlyozott barátság alapja. Ne mutasd magadat másnak, ne színészkedj. Hadd szeressen meg azért, aki vagy! Fordított esetben te is ezt preferálod, nem igaz?

 

halas a baratnoert 06

 

Legyen egy hobbid, tevékenységed…

 

Lehetsz önkéntes egy állatmenhelyen, de akár hetente háromszor is lejárhatsz az edzőterembe és megjelenhetsz különböző előadásokon is. Ezek mind-mind újabb lehetőséget biztosítanak arra, hogy hasonszőrű barátokat szerezz! De még ha csalódnál is idővel, mert ő nem tart téged szimpatikusnak vagy te őt, akkor se menjen el soha a kedved a barátkozástól. Tudd, hogy vár rád egy barát, aki a lelki társad lesz!

 

Szükség van barátokra, hogy színesebbé, gazdagabbá tegyél az életünket. Hogy a világunk ne legyen olyan szürke és kiábrándító. Megéri a fáradtságot az időt, amíg megtaláljuk, ugyanis utána többszörösen vissza is kapjuk ezt, mert akár egy életre szóló társat is lelhetünk a személyében! Egy igazi lelki társat!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Mit tegyek ha a barátnőm egy energiavámpír? - egy őszinte nő naplójából

 

Azok a bűnös dolgok, amit mindenki csinál, de senki sem ismer el

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!