Patrícia és Anna több, mint tíz éve barátok. Anna az első munkahelyén ismerte meg és bár azóta mindketten munkahelyet váltottak, örök barátok lettek.  Ismerik egymás családját, ott voltak a másik esküvőjén, és sokszor jönnek össze a gyerekeikkel együtt, mint egy nagy család. Szerethetik is jobban egymást a saját testvéreiknél? Lehet egy barát olyan, mint egy családtag?

 

 

barat csaladtag 01

kép: pinterest.com

 

Sőt, Hilda és Enikő gyerekkori barátok. Együtt jártak óvodába, általános iskolába és bár a középiskolát nem együtt végezték el, de kapcsolatba maradtak, egészen napjaink is. Azóta mindketten megházasodtak és családjuk van. A másik életének aktív részvevői. Sokszor hangoztatják – ahogy Patrícia és Anna is – hogy jobban szeretik egymást a saját testvéreiknél. A saját rokonaikkal sehogy sem találják a közös nevezőt. Olyan, mintha a szüleinken kívül közös sem lenne bennük. Nem tudnak beszélgetni egymással, bár például Patrícia és Enikő alig látja a rokonait az évben, pedig egy városban laknak. Sokkal több időt töltenek szeretett barátnőikkel, mintsem a saját családjukkal és ez nem azért van, mert ők nem keresik a rokonaikat.

 

Akármilyen nehéz is volt az életük – vagy éppen a kapcsolatuk – mindig számíthattak egymásra. Mindig, mindent meg tudtak beszélni és igazán számíthattak a másikra jóban-rosszban. Nem egyszer érte őket fájdalom, csalódás, trauma és nem a rokonukat hívták, hanem a legjobb barátnőt. Ha születésnapot ünnepelnek, nem külön tartanak egy családi meg egy baráti partit, hanem mindkét párosnál jelen van a barát és annak a családja is. Egyszer épp egy ilyen alkalomnál bújt ki a szög a zsákból.

 

Azt kérdezte Anna nővére, miért hívta meg Patríciát is a születésnapi összejövetelére. „Ez családi ünnep”. Mire Anna azt válaszolta, hogy igen, és neki Patrícia is a családja része. Ebből kisebb veszekedés kerekedett, hogy szerinte egy barát nem lehet családtag, elvégre nem együtt nőttek fel, nem azonosak a szüleik. Szerinte nem kellene, hogy jobban szeresse őt a saját testvérénél. Ezek után nem meglepő, hogy nem az volt Anna életének legszebb születésnapi bulija.

 

barat csaladtag 02

 

Mind a négy nő találkozott már olyannal, aki kétségbe vonta a kapcsolatuk fontosságát. De tényleg kevesebbet ér egy barát, mintsem egy testvér? Nem lehet családtag? Azt mondják, a barátok jönnek és mennek, nem maradnak örökké az életünkben. Ellenben a családunk minden körülmény között a családunk marad, történjék bármi. Lehet, hogy néha összevesznek a tagok egymással, de mindig számíthatnak egymásra. Ideális esetben így kellene lennie, de jól tudjuk, hogy egy sajnos nem szentírás. Nem egy olyan sztorit hallani, hogy a testvérek évek óta nem beszélnek vagy a szülő elüldözi a gyerekeit otthonról. Igen, vannak családok, ahol tényleg szeretet és harmónia uralkodik. Még ha akadnak kisebb-nagyobb összezörrenéseik is – mert kinek nincsenek – akkor is szeretik egymást és sosem hagynák cserben egymást. Létezik olyan, hogy a testvérünk a legjobb barátunk. Ám sajnos nincs így minden családban.

 

Olykor egy barát veszi át a család vagy éppen a testvér szerepét. Míg a családunktól csak kritikát kaptunk, lehúzást vagy örökösen csak a szívességeket várják, addig a barát épít, motivál és ad. Mindent, amit tud. Amikor Hildát egyszer kirabolták, nem a testvérét hívta fel és ment érte a rendőrségre majd vitte haza és maradt vele éjszakára, hanem Enikő. Mint ahogy mikor Patríciát vakbéllel műtötték, Anna volt mellette a kórházban minden áldott nap, míg a családja csak egyszer ment be hozzá. Talán a korkülönbség miatt is, de Patrícia (51) úgy szereti Annát (35), mintha a lánya vagy akár a keresztlánya lenne, míg Anna az anyját látja Patríciában.

 

barat csaladtag 03

 

A történetekből az derül ki, vannak különleges barátok. Akik rácáfolnak arra, hogy a barát csak a bulizáshoz jó, meg fiatalon, amíg lehet szórakozni. Hogy a barátokra sosem lehet annyira számítani és alapozni, mint egy rokonra. Épp az ellenkezője derül ki mindennek. Lehet, hogy nincs sok ilyen kivételes barát, de akadnak olyanok, akik megérdemlik azt a fajta tiszta szeretetet, tiszteletet és megbecsülést, amit alapvetően a családtagjainkkal szemben kellene nyújtani.

 

Persze, a rokonok számára ez sértő lehet, hogy egy idegent, egy egyszerű barátot rokoni szintre emelnek és úgy emlegetnek, hogy testvér, anya, nagynéni, lány, akármi. Hiszen szeretnék azt hinni, hogy pótolhatatlanok és sokkal erősebb a közöttük lévő vér szerinti kapocs. De a vér még nem biztosíték, nem garancia. Különben nem lenne annyi szomorú történet arról, hogyan bánnak egymással a családtagok. Kellene, hogy jelentsen valamit a vér általi a kötelék, talán régen jelentett vagy legalábbis egyes kultúrákban ma is számít. Hogy szeretni, tisztelni és becsülni kell egymást, mert igen, anya-apa csak egy van, ahogy a gyerekeink is mind mások és a testvéreink sem elcserélhetőek. A családtagjainkat nem tudjuk megválogatni, de a barátainkat igen.

 

És mi van akkor, ha az a barát épp olyan, mint egy rokon? Bűnös dolog jobban szeretni, mint a saját anyánkat vagy testvérünket? Pláne akkor, ha okunk is van rá? Azok, akik átérzik ezt jobban vagy csak kiemelten szeretik a barátjukat nem lecserélni akarják a rokonukat. Inkább pótolni, kiegészíteni. Vagy egyszerűen tovább növelni a családot. Egyeseknek hatalmas szívük van és sokan beleférnek. Baj, ha egy barát olyan értékes, mint egy vér szerinti családtag? Ha ők így boldogok és vigyáznak arra, hogy másokat ne bántsanak, akkor miért ne? Hadd szeresse azt a barátot annyira, amennyire jól esik.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Érdekes, hogy mindig csak akkor keresnek, amikor pénzre van szükségük!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!