Tudod, hogy hol gáncsolják ki magukat az embereket a boldogságuk útján? Bizony, ők saját magukat, nem más, nem a rejtett ellenségek meg a csúnya gonosz emberek. Ott szúrják el a dolgokat, hogy nem veszik figyelembe azt a nagy tényt, hogy emberből vannak. És az embereknek van szívük. Az emberek hibázhatnak és lehetnek gyengék. Ha ezt végre felfognák, az egész életük gyökeresen megváltozna…

 

 

te is csak emberbol vagy 01

 

Kép: Pixabay.com

 

Nagyon úgy fest, hogy egyre több közöttünk a maximalista, az alfanő/férfi jelölt meg azok, akik a rossz tapasztalataikat negatívan szűrik le. Ugyanis egyre több elvárást támasztunk önmagunkkal szemben, ami alapvetően nem is lenne baj, hiszen valahol motivációs erőként foghatnánk fel, hogyha valamit elakarunk érni, azért tenni kell, ez színigaz, mert ritkán dobják az ölünkbe a köteg a pénzt vagy álmaink partnerét, nemhogy az álmaink munkahelyének címét…

 

te is csak emberbol vagy 02

 

Viszont szeretünk túlzásokba esni. Vadul osztogatjuk az idézeteket, amelyek arról szólnak, hogy „az élet örökös küzdelem”, meg hogy vért kell izzadni mindenért. Harcosokat nevelünk magunkból és másokból, pedig bizonyára nem mindenkinek katona a foglalkozása… de mi mégis arra gyúrunk rá, hogy legyünk erősek, törekedjünk arra, hogy soha ne veszítsünk, ne mutassuk ki az érzéseinket, pláne a gyengédeket, főleg nem a fájdalmat. Legyünk robotok és rendíthetetlenül törjünk előre céljaink irányába és szerezzük meg, amit akarunk. Elhiszem, hogy ezek a gondolatok, sokaknak segítenek és kitartásra ösztönzik, de csak mert valóban meg kell találni a módját annak, hogy így vagy úgy, de érvényesüljünk a világban, nem kellene úgy felfogni az életet, hogy csak a küzdésről szól. Mert akkor ne is csodálkozzunk, hogy egy merő szenvedés lesz az egész.

 

Ha valaki úgy gondolkodik, ahogy azt előbb leírtam, annak élete könnyen csak a stresszből állhat, az örökös görcsösségből, hogy meg kell felelnie magának vagy másnak és ha nem hozza a kívánt eredményt, akkor saját magát fejezi le. Persze, sok jó dolgot elérhetünk nyomás alatt meg kihozhatunk magunkból, meg akár rövid időn belül bele is gárgyulhatunk… mint ahogy a magányba is, ha annyira elzárkózunk mások elől, hogy nem merünk senkiben sem megbízni, nem mondjuk ki valós érzéseinket és örökké takarékon élünk, félve attól, hogy (megint) összetörik a szívünket, megbántanak vagy csalódnunk kell.

 

te is csak emberbol vagy 04

 

Nem csak küzdelmek árán vihetjük sokra az életben, hanem vagy ezer másik tényezővel. Hittel, okos, bölcs döntésekkel, tudással, segítséggel, szerencsével (igaz, ehhez nem járulhatunk hozzá tudatosan). Nem az a cél, hogy belegebedjünk az életben maradásba vagy a célba érésbe. Hiszed vagy sem, lehet nevetve, boldogan, szórakozva, szeretettel, békességgel, elfogadással, türelemmel a szívünkben is előre haladni vagyis a legkisebb erőfeszítés nélkül is.

 

Hogyha esetleg unnád ezt az életmódot vagy csak egyszerűen szeretnél változtatni az életeden, akkor ideje lenne elfogadnod azt, hogy te is emberből vagy. Nem jégből, de még csak robot sem vagy, hanem egy érző, emberi légy vagy. Nem attól leszel erős, hogy sosem vagy gyenge és sosem hibázol. Pont attól leszel az, ha beismered, hogy ember vagy, jogod van a tévedéshez, a gyengeséghez mert nem vagy tökéletes és alkalom adtán pont ezekből fogsz tanulni. Nem az fog előrébb vinni az életben, hogy minden létező módon elkerülöd annak a lehetőségét, hogy pofára ess. Ha időnként nem zuhansz meg, nem hibázol, nem fogod megtanulni az élet leckéit, a sors által neked szánt tanulságokat, amik segítenének közelebb vinni vágyaid eléréshez.

 

te is csak emberbol vagy 03

 

Kapizsgálod már miről van szó? Lényegében arról, hogy túl szigorú vagy magaddal. Tisztelet a kivételnek. De sokan túl szigorúak magukkal, ha szerelemről, ha fogyókúráról, ha célok eléréséről, ha munkáról van szó, vagy akármi másról. Korlátokat emelnek maguknak, határokat szabnak, szabályokat állítanak fel. Van, amelyiknek biztos meg is van a helye, ha az egy jól átgondolt, bölcs vagy igazán szükségszerű szabály. Ám ritkán van erről szó és inkább a védekező mechanizmus meg a beteges maximalizmus az, ami diktálja őket.

 

Ráadásul… mindennek a tetejében, duplán megváltoztathatod az életedet ezzel a felfogással, ha hajlandó vagy elfogadni, hogy esendő lény vagy, mert azzal együtt azt is elfogadod, hogy más is az. Hogy más is csak emberből van! Ennek segítségével kevesebb elvárást fogsz támasztani másokkal szemben, könnyebben bocsátasz meg nekik, ha hibáznak, és arra fogod bíztatni őket, hogy merjék kimutatni az érzéseiket, mondják ki, amire gondolnak. Sokkal megértőbb leszel másokkal és ezzel nem csak velük teszel jót, hanem önmagaddal is.

 

Akkor harcolj, amikor kell, de ne állandóan. Merj hibázni, gyengének lenni és érezni. Légy úgy erős, hogy közben szabsz határokat magadnak és nem erőlködsz. Hogyha erre képes vagy – és nem kell egyik napról a másikra elérned ezt a szintet, mert akkor megint csak görcsölsz! - akkor meg fog változni az életed és rád talál a boldogság, illetve mindaz, amire csak vágysz!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

7 jel, hogy óriási változások küszöbén állsz az életben

 

Minden csak nézőpont kérdése - Kulcs a boldogsághoz

Pin It
Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!