Ismét egy újabb ünnep közeledik, ami egyet jelent azzal, hogyha máskor nem is, most összejön a család szűkebb, tágabb körökben. De miért csak ilyenkor?

husvet1

Forrás: http://ritmus.hu/ 

 

Egyfelől érthető, hiszen a húsvéttal egy hosszú hétvégét kapunk, ezért ha esetleg messzebb is lakunk egymástól, ilyenkor belefér az utazgatással eltöltött idő. Ugyanakkor egy hosszú hétvégét 1-2 nap fizetett szabadságból is meg lehetne oldani, így csak úgy, különösebb ok nélkül is meglátogathatnánk szüleinket, nagyszüleinket sűrűbb időközönként. A karácsony és a húsvét majdnem kettészelik az évet, de tényleg csak évi 3-4 napot tudunk a családra szánni? Természetesen előfordulnak olyan helyzetek, hogy rokonaink inkább hátráltató, mint támogató hátteret nyújtottak gyerekkorunkban, ezért a saját erőnkből kellett egy élhetőbb színvonalra felküzdeni magunkat. Azt viszont semmilyen esetben sem felejthetjük el, hogy az élet ajándékát kitől kaptuk. Mi döntjük el, hogy mihez kezdünk vele, de mindvégig hálával kell tartoznunk azoknak, akiktől megkaptuk ezt a lehetőséget. Az esélyt arra, hogy megismerjük a világot, a benne élő embereket, hogy megvalósítsuk önmagunkat, hogy alkossunk, hogy hibát kövessünk el, hogy új dolgokat tanuljunk és tapasztaljunk… Végső soron semmi, ami most körülötted és benned van, nem létezne, ha szüleidtől nem kaptad volna meg rá a lehetőséget, hogy létrehozd.  

Természetesen a húsvéti családlátogatás alapvető dolog, de mégha messze is lakunk rokonainktól, akkor is minimum negyedévente kellene látogatni egymást. Sosem tudhatod, mikor kerül a képbe hirtelen egy anyagi vagy egy egészségügyi probléma, aminek kapcsán persze rögtön a családodhoz fogsz fordulni. Ezen kell változtatni, hogy legalább néha, hátsó szándék nélkül is felkeresd őket, „rájuk nyisd az ajtót”. Mindenkit lefoglal a saját kis élete, és közben elfelejti azt, hogy miért is van ezen a világon. Vannak szabályok, amiket be kell tartani, vannak elvárások, amiknek meg kell felelni, de végső soron egymásért létezünk, nem pedig azért, hogy beszűkült látásmóddal, a saját kis gondjainkon-bajainkon képtelenek legyünk túllátni. 

husvet2

 Forrás: http://www.experiencingeurope.com/

Nincs szükség hatalmas tettekre, elegendő, ha tényleg érdeklődést mutatsz szeretteid iránt. Ha értük képes vagy félretenni a saját ügyeidet, és minden figyelmedet nekik tudod szentelni annyi időre, amit az adott helyzet megkíván. Ez bizonyos esetekben anyagi segítségnyújtást is jelenthet, de sokkal fontosabb egymás lelki támogatása. Gyakran úgy érezzük, a pénz az, ami meghatároz bennünket, azonban valójában sosem abban rejlik boldogságunk, nyugalmunk, hanem az általa szerzett élményekben. Ugyanakkor örömteli pillanatokat pénz nélkül is tudunk szerezni egymásnak egy kis odaadással, szeretettel, megbecsüléssel, kreatívan megszervezett programokkal. 

Tény, hogy a húsvét tökéletes alkalom arra, hogy családtagjainkkal nyugodt, ám élményekben gazdag időt tölthessünk együtt, amit azonban igyekezzünk a továbbiakban is fenntartani. Az ilyen találkozók többnyire mindenhol jól telnek, ezért nem kellene semmiféle nagy eseményt kivárni egy családi összejövetel megszervezésére. Egy kerti sütögetés, egy kártya vagy társasjáték parti nem igazán emészt fel sok pénzt, maximum az útiköltségre kell nagyobb összeget áldozni. Az időt pedig ne sajnáljuk, legalább szeretteinkre fordítsunk annyit, amennyit megérdemelnek.

 

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!