Akár van pénzed, akár nincs, ha nem tudsz uralkodni magadon, ha elveszíted a célt a szemed elől, és elfelejted a legfőbb értékeket, akkor a pénz mindenhogy tönkre teheti az életedet. Pedig rengeteg ember vágyik pénzre és bele sem gondolnak, hogy amennyi örömet adhat, annyi szomorúságot is okozhat. Te is a pénz rabja vagy?

 

tonkretett a penz 01

 

Kép: Freepik.es

 

Akkor is elvesz tőled, amikor van

 

Tegyük fel, van pénzed. Annyi, hogy megvehess magadnak és szeretteidnek szinte bármit. Akár gazdag is lehetsz, de legalábbis tehetős. Átlagon felüli keresettel.  Van pénzed, de mi az, amid nincs? Van elég időd? Azt teszed, amit szeretnél vagy csak a gazdag szülők kedvéért dolgozol tovább a cégnél?  Jut elegendő magadra és a szeretteidre? Vagy az életed nagy része a munkából áll és azzal vigasztalod magad, hogy a családodért teszed? Egyáltalán van családod? Mert sokan odáig sem jutnak el, hogy párjuk legyen. Ők ugyancsak azzal vigasztalják magukat, hogy nem baj, így több idejük jut munkára vagy magukra és nem kell beosztani az életüket, hogy a párra, családra is jusson idő. Biztos vannak olyanok, akik elégedettek ezzel az életmóddal. De sokan előbb-utóbb, megunják. Amikor nincs kire elkölteni azt a pénzt vagy kivel megosztani. Lehet, hogy sablonos, de akkor is igaz, hogy a valódi boldogságot nem lehet megvenni.

 

tonkretett a penz 02

 

Hogyha valaki pedig fokozatosan szerzi meg magának a pénzt és közben elveszíti önmagát, egy egoista bunkóvá válhat, aki lenéz másokat és „megveszi őket kilóra”. Azt hiheti, hogy a pénz az úr, bárkivel bármit megtehet, és ő maga is akármit csinálhat, mert pénze van. Kevesen viselik el az ilyen embert, ezért szoktak magányosak lenni…

 

Ha egy bizonyos idő után, ha az ember nem bír leállni, belekerül abba az ördögi körbe, hogy még többet akar. Pénzmániás lesz. Tartani kezd attól, mi lesz, ha elfogy a pénz, ha elkölti és emiatt kétségbeesetten igyekszik még többet termelni. Azon kívül, hogy ilyenkor az ember már rászánhatja magát arra, hogy becstelen, tisztességtelen eszközökkel próbálja megszerezni, az élete egy merő stressz lesz. Olyankor már szépen az egészséget is elkezdi ellopni a pénz

 

De olykor az ember életét is ellophatja, ha valaki szerencsejátékra adja a fejét. Lehet, hogy van rá pénze, nem baj, ha időről-időről eltapsol pár százezret. Csakhogy sok olyan ember is játszik, akinek nincs felesleges pénze, csak egy nagy adag remény, hogy majd nyer és akkor lesz. Nekik viszont nagyon is megkottyanhat pár tízezer elvesztése. Jól tudjuk, mit művel a szerencsejáték az emberrel… nem csak anyagilag építheti le, foszthatja meg a családjától, az otthonától, de lelkileg is teljesen hazavághatja.

 

tonkretett a penz 03

 

Ha nincs, akkor is csak elvesz…

 

De ha nincs pénzed, akkor is el vesz. Kapásból elveszi az egészségedet, mert azon fogsz görcsölni, honnan szerezz. Idegeskedsz, miből fizeted ki a számlákat, tartod el a családodat, mit adsz nekik enni holnap. Egyesek olyankor már képesek mindenféle sötét dolgon agyalni, honnan szerváljanak lóvét. Belemennek kockázatos üzletekbe, üzelmek, bevállalják a tisztességtelen módszereket. Megint mások hitellel próbálkoznak, aztán a hitelüket egy másik hitellel próbálják kifizetni.

 

Lehet, hogy van állása, családja, ideje önmagára, de ha majd agyérgörcsöt kap azon miért nincs több pénze, akkor hamarosan ezek sem lesznek neki. Elveszítheti a családját, a szeretteit. És nem amiatt, hogy nem tudja őket eltartani, hanem mert elüldözi őket. Akár azzal, hogy a pénzhajhászásban elfelejtett törődni velük, akár azért mert rossz útra tévedt…

 

Úgyhogy bárhonnan is nézzük, a pénz kapzsivá, érzéketlenné, nagyképűvé teheti az embert. Mellette pedig magányossá is. Legalábbis az igazi kapcsolatai véget érhetnek, szerettei elpárologhatnak és helyüket azok vehetik át, akik már csak a pénzért vannak jelen. Így születnek az érdekkapcsolatok. A barátok, akik csak az előnyökre utaznak, amiket megszerezhetnek általunk, de ott hagynak a bajban, amikor szükségünk lenne rájuk, A szerelmek, akiknek csak a pénzünk kell, nem mi magunk.

 

tonkretett a penz 04

 

Mi kellene ahhoz, hogy a pénz ne tehesse tönkre az életünket?

 

Az, hogy ne felejtkezünk el önmagunkról. Kik vagyunk és honnan jöttünk. Voltunk szegény, nehéz sorsúak, de megtanultunk küzdeni és keményen dolgozni a pénzért. Van miből megvalósítani álmainkat, vágyainkat, sőt, még a szeretteinkét is. De legbelül ugyanaz a valaki maradtunk mind a kezdet kezdetén. A vicces, a jóhiszemű, az aranyszívű, a mindig barátságos, a nagy gyerek, az álmodozó, mindenkit meghallgató empatikus nőci vagy pasi. Aki most is vagy!

 

A család, a feleség, a férj, a barátok állnak az első helyen. Hiába, hogy értük akarsz annyit dolgozni, hogy mindent megadhass nekik. Nem lesznek boldogak, mikor nem vagy ott az ünnepekkor, a nagy pillanatoknál, csak a pénzed vagy az ajándékod. Találd meg az egyensúlyt a szeretteid és pénz között. Ne veszítsd el az önkontrolt. Tudj kiszállni a mókuskerékből mindenféle szívfájdalom nélkül.

 

tonkretett a penz 05

 

A pénzt megbecsüljük és hálásak vagyunk érte, de eszközként tekintünk rá, amivel megvehetünk ezt azt, de nem az életünk értelmének tituláljuk. Aki boldog volt azelőtt is, hogy volt pénze, mert ott voltak neki a szerettei, a kis élete, a hobbija, az azután is az marad és tudja, hogy nem a pénzt tette boldoggá. Éppen ezért kell arra törekedni, hogy most legyél boldog és hogy ne a pénztől legyél az. Biztos van most is ezer dolog, amiért hálás lehetsz, aminek örülhetsz és semmi köze a pénzhez. Vedd észre őket és tartsd szem előtt! Ugyanis, ha már valakit csak az tesz boldoggá, hogy van pénze, akkor régen letért az útról és ha meg is vehet magának mindent, az élete valahogy akkor is üres lesz. Elcsépelten hangzik, de a valós szeretetet, amire mindenkinek szüksége van, azt nem lehet pénzért kapni.

 

 

 Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Mi a boldogság? Anyagi vagy szellemi gazdagság? Egy nyaralás? Egy bók? Esetleg csak a katasztrófák üzemzavara?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!