Elvárások. Van-e jogunk bárkitől bármit elvárni? Igen, a munkaadónak minden bizonnyal, aki fizet a munkádért. Fogyasztóként pedig neked is lehetnek elvárásaid egy termékkel, szolgáltatással kapcsolatban. De ezeken felül? Elvárhatsz-e bármit a párodtól vagy a barátaidtól?  Elvárhatod a gyerekedtől, hogy azt tegye, amit mondasz? És mi a helyzet ennek a fordítottjával? Úgy akarsz élni, hogy a férjed, felesége megköveteli? Olyan életet választasz, ami a szüleidnek tetszik? Az elvárás és a behódolás sokszor csak szenvedést szülnek.

 

masok elvarasai 01

Kép: naturaforce.com

 

Bár hallottam már olyat, hogy egyesek szerint ez a világ rendje. Vannak a vezetők és a követők. Mindkettőre szükség van. A túl nagy szabadság „nem vezet semmi jóra”, hiszen akkor káosz lenne és ezért az embereknek az kell, hogy megmondják, mit tegyenek, mert irányításra vágynak. Elismerem, léteznek emberek, akik valóban nem szeretnek dönteni, vezetni és nekik az kell, hogy valaki uralkodjon felettük, megmondja, mit tegyenek. Ám az ilyen emberek talán csak önbizalomhiányban szenvednek. Nem érzik elég erősnek, felelősségteljesnek magukat ahhoz, hogy döntsenek. Félnek. A következményektől, hogy elszúrnak valamit. Könnyebb és kényelmesebb, ha azt teszik, amit mások mondanak, elvárnak, mert úgy lehet kiket hibáztatni, ha esetleg balul sülnének el a dolgok. De talán, ha megtudnák, hogy nagyon is erősek, tudnak határozottak lenni és hogy milyen jó az, amikor olyan életet élnek, amit maguknak kreálnak, akkor mégiscsak úgy döntenének, hogy kilépnek a mátrixból…

 

Állj meg egy pillanatra és gondolkozz el. A te életed mennyire függ másoktól? Milyen szinten határozza meg mások elvárása? Ne vágd rá egyből nagy büszkén, hogy „semennyire”. Ugyanis sokan hiszik azt, hogy ők aztán a saját fejük után mennek, nekik „senki se dirigál”. Gyakran viszont pont ennek az ellenkezője derül ki. Ugyanakkor jó, hogy bántja az egóját, az önérzetet, ha valaki azt feltételezi róla, hogy követő. Ez azt jelenti, van igénye a szabadságra és szeretne szabad lenni, még akkor is, ha esetleg nem tudja, hogy legyen az. Hiszen a kérdés jó: hogy kellene saját életet élni mindenki véleményétől, elvárásától függetlenül?

 

masok elvarasai 02

 

Elvégre már eleve egy jó nagy csomaggal lépünk be a felnőttek világába. Sokak életét meghatározza, mit várnak el tőle a szülei. Hogy orvos legyen, ügyvéd, sikeres, önálló, menjen mielőbb férjhez és szüljön három porontyot vagy vegyen el nőt és annak csináljon öt gyereket. Míg egyesek szembe mennek a szülői akarattal, hogy a büdös életbe nem adják meg nekik azt, amit elvárnának, mások behúzott füllel-farokkal próbálják nekik megadni, amit óhajtanak. Miért? Mert fél szembemenni az akaratukkal, tart attól, hogy annak következményei lesznek vagy mert nem tartja magát elég életképesnek ahhoz, hogy megtegye.

 

Ugyanígy félhetnek azok a férfiak és nők is, akik nem mernek őszinték lenni a kedvesükkel. Nem merik megmondani, hogy nincs kedvük a szexhez, hogy kiszolgálják a partnert, hogy másra vágynak, és a másik kedvéért eljátszanak egy szerepet, ami valójában nem is ők. Hiszen ez a szép az egészben, hogy az elvárás csalódást és hazugságot szül. Csalódunk abban, aki nem teljesíti be a hozzá fűzött reményeinket és kitartóan hazudunk annak, - és közben némán szenvedünk - akinek szeretnénk megfelelni. Vagy ez vagy az, de az elvárásból nem sok jó származik. Az elvárás olyan, mint egy póráz. Vagy a te nyakadon vagy és te táncolsz úgy, ahogy mások fütyülnek, vagy esetleg te vagy az, aki rángatja a láncot és dirigál.

 

masok elvarasai 03

 

Kép: BuzzFeed

 

Alig van kapcsolat, ami ne az elvárásokra épülne. Az ember már csak egy ilyen telhetetlen és önző lény. Arra törekszik, hogy neki jó legyen. Ezért elvárja, hogy a felesége egy álomnő legyen, mintafeleség és anya. Elvárja, hogy a gyereke sokra vigye, és háromdiplomás zseniként végezze. Elvárja, hogy a barátai mindig a rendelkezésére álljanak, mert ez egy „jó” barát dolga, hogy mindenben támogatja a másikat és ugrik neki, ha baj van. Ahogy pedig már mondtam, az elvárás csak fájdalmat fog szülni…

 

Senki sem mondja, hogy könnyű lesz. De nem gondolod, hogy jobb volna kilépni az elvárások birodalmából és végre a saját utadat járnod? Ha végre istenigazán őszinte lennél a környezeteddel és megmondanád nekik a véleményedet?  Ne mondj századszorra is igent arra, amit utálsz! Ha megint szívességet kér egy rokonod vagy barátod és tudod, hogy megint te fogod a kárát látni, mondj neki nemet! Nem kell igent mondanod, csak azért mert ez a jó testvér vagy jó barát „ismérve”, mert ezt várják tőled. Kezdj el végre szép lassan kibújni abból a bőrből, ami nem is a tied, csak rád aggatta a feleséged, a férjed, az anyád, vagy akárki más. Vedd le a pórázt! Légy nyugodtan önmagad. Fedezd fel milyen egyéniségnek lenni. Milyen mikor azt teszed, amit te jónak látsz. Próbáld ki, milyen a saját életed felett uralkodni és azt vezetni.

 

masok elvarasai 04

 

Persze jól sejted, hogyha ezt megteszed, ellenállásba fogsz ütközni. Az embereket hozzászoktattad valamihez. Sokuknak nem fog tetszeni, hogy ledobod azt a ruhát, amit ők szabtak rád, hogy a sajátodéban villogj. De ez ne rémítsen meg. Ez első sokkolás után hozzá tudnak majd szokni az „új” személyiségedhez, ami nevetséges, mert mindig is ilyen voltál, csak miattuk rejtetted el. Lesznek olyanok, akik megdöbbenek és talán még elnézést is kérnek tőled, hogy befolyásoltak téged vagy olyan dolgokat tettél értük, amiket nem akartál. Bár tudd, hogy csak azt lehet elnyomni, aki hagyja is magát. Valahol a te sarad is, hogy eddig nem mertél kibújni a szerepedből. Mindegy is, csak az számít, hogy most képes vagy megtenni! Vállald a felelősséget magadért és ne fújj visszavonulót, ha ellenállásba ütközöl, mert biztos lesz olyan, aki drámázni fog miatta és kiakad. Talán olyan is, aki inkább búcsút int, mert neki csak egy térdelő ember kell, nem egy gondolkodó. De tudod mit? Jobb is lesz neked nélküle! Te csak szerezd szépen vissza az életed felett az uralmat!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Anyádnak kell tetszenem vagy neked?!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!