Először is mit is jelent az, hogy „szerep”? Vegyük is sorra őket…

 

szerepek 01

 

Kép: Pixabay.com

 

 

Abban az olvasatban, amelyről beszélni fogok, a szerepek én-részeket jelentenek. Úgy kell elképzelni ezt, mint egy tortát, felvágva sok cikkre. A torta az egész „én”, a cikkek pedig azok a szerepek, amelyekben működünk nap mint nap.  A Nő tortájának főbb cikkei: Társ, Anya, Kislány (Jung szerint: a Szűz), Dolgozó nő, Háziasszony, Királynő, Harcosnő (Jung: Amazon), Varázslónő (Jung: Madonna), Szajha (Jung: Kurtizán, ez a bennünk élő szexualitást jelenti). Többnyire ezekben a szerepekben vagyunk mi szinte folyamatosan. Van, amikor egyszerre többet is kell működtetnünk, szerencsésebb esetben pedig ügyesen tudjuk ki-be kapcsolni azokat aszerint, hogy éppen melyikre kell koncentrálnunk. Tehát például van, amikor sikerül bezárni a hálószobaajtót, és megszűnik minden más, mert kizárólag a bennünk élő szexualitást akarjuk megélni. De van, amikor egyszerre sütünk-főzünk-mosogatunk, a gyereknek segítünk a háziban és közben a másnapi értekezleten gondolkodunk.

 

szerepek 02

 

Az összes szereppel kapcsolatban elmondható, hogy mindannyiunkat az visz előre többek között, ha a kommunikáció alapja a tisztelet, a másik cipőjébe bújás képessége, a szép és a jó észrevétele és annak visszajelzése.

 

Ugyanakkor egy-két információra a különböző szerepeinkkel kapcsolatban is szükség van:

 

A Társ

 

Lényeg az őszinteség, az érzelmek, érzések szabad megosztása. Ne legyen tabu-téma, de érezzük meg a másikat, hogy mikor, mit és hogyan mondunk el neki. A ki nem mondott dolgok értelmetlen szurkáláshoz vezetnek, és biztosan leverjük valakin a feszültséget. Ne akarjuk a párunkat megváltoztatni, pláne kioktatni pláne. Ha szeretjük úgy, ahogy van, normál esetben automatikusan megváltozik.

 

A Szülő

 

Mi vagyunk a meghatározó példa (akár rossz, akár jó), a minta. A gyerek nem hülye, csak kicsi. Mert lehet, hogy nem hall, vagy nem lát bizonyos dolgokat, de biztos, hogy mindent érez.  Őt is megilleti a tisztelet, hogy őszinték legyünk hozzá, és a saját szintjükön mindent elmeséljünk neki, amiben ő is érintett. Adott esetben tudjunk tőle bocsánatot kérni. És még egy: a szeretet irányát fordítsuk meg: Ne kérdezzük tőle, hogy „Szeretsz?” Hanem mondjuk, hogy „Szeretlek”. És ne szóljunk neki, hogy „Gyere, adj egy puszit!”, hanem mondjuk azt: „Gyere, adok egy puszit”. Nem ugyanaz…

 

szerepek 03

 

A Kislány

 

Hogyan viszonyulunk a szüleink felé? Alapvető törvényszerűség, hogy akinek nem jó a kapcsolata a szüleivel – akárhány éves is -, annak a legtöbb esetben a párkapcsolata sem zökkenőmentes. Amikor valaki már lélekben is felnőtt, csak a belőle kiinduló tettekért, mondatokért felelős, a szülőkéből kiindulókért nem. A lélekben felnőtt ember már nem függ a szülei szeretetétől. Nem vár el a szüleitől semmit, hiszen csak egy gyereknek van szüksége a szülei elfogadására. A felnőttnek már csak szeretni, és szükség esetén segítenie kell őket.

 

A Háziasszony

 

A rendes háziasszony nem mártír és nem kell mindent egyedül csinálnia. Egy közös otthonban mindenkinek lennie kell feladatának, korához és képességéhez mérten, viszont ezt  koordinálni kell, illetve következetesen betartani. Néha pedig nagy türelemmel magyarázni és tanítani, hogy a leendő vejünk vagy menyünk hálás legyen nekünk.

 

A Királynő

 

Van hitele, hiteles, és így is tanít. Példamutató és mintát ad. Van lelki, és fizikális tartása is. Méltóságát és erényét a tisztasága és a hite adja, tiszteletét pedig automatikusan megkapja, ha okosan szeret. Nem csak a családban, hanem a környezetében is.

A Harcosnő: Van egy ősi keleti mondás, miszerint csak azt támadják meg, aki pajzsot rak maga elé. Nem kell védekeznünk. Ne féljünk megmondani a véleményünket, kiállni magunkért, a párunkért, családunkért. Legyünk bátrak, mert mindig van értelme küzdeni, önmagunkért is. Van egy másik mondás is: a bátorság nem a félelem hiánya, hanem a félelem felett aratott győzelem.

 

szerepek 04

 

A Varázslónő

 

Manapság sokan foglalkoznak spiritualizmussal, ezotériával. Van egy nagyon fontos dolog: soha nincs két egyforma ember. Nincs két egyforma múlt, generációs öröklődés, neveltetési stílus, genetika, agyműködés, személyiség, stb. Tehát – ha nincs papírunk róla– lehetőleg ne adjunk direkt tanácsot senkinek, mert a mi megoldásunk nem a másik megoldása. A saját hitünket és filozófiánkat pedig soha ne erőltessük rá a másikra. És ne feledjük: ezek olyan erők, amikkel nem illik játszani.

 

A Szajha, azaz a Bennünk élő szexualitás

 

Ahogy a léleknek, úgy a testnek is kellenek az örömök az egyensúlyhoz, hát bátran éljük meg azokat! Ha szeretjük a párunkat, úgy akarunk neki örömet okozni, ahogy neki jó. Ugyanígy működik Ő is: boldoggá akar tenni minket, ezért bátran mondjuk el, mutassuk meg neki, hogy számunkra mi és hogyan jó. Nagyon sokan élnek őszintétlenül egymás mellett, holott, ha megnyílnának egymás felé, falak tudnának leomlani.

 

szerepek 05

 

Dolgozó nő: „Mindig az erősebb hat a másikra”. Ha csendesen, de rendesen végezzük a munkánkat, és mindenki számíthat ránk, vagy ha mi vagyunk a mindig vidám és energikus a csapatban, akkor is hatunk a környezetünkre. Viszont egy nagyon fontos dolog van: pletykálni a másikról, vagy a céges dolgokról tilos!

 

Minden esetről bőven lehetne írni, itt csak érintettem az egyes szerepeket.

 

A lényeg, hogy ne a szerepeink nyomjanak el minket, hanem mi irányítsuk azokat tudatosan, mindig átlátva, felülről nézve!

 

Stumpf Zsuzsanna

Szervezetfejlesztő és Mentálhigiénés Tanácsadó

 

 Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Ez lenne a célravezető és helyes, építő jellegű - konstruktív - kommunikáció a párkapcsolatban

 

Hogyan mentheti meg a kommunikáció a párkapcsolatot?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!