Elég jól ismered önmagad? Erre a kérdésre sokan válaszolnának igennel. Ám néhány kérdés után kiderül, mindig van mit megtudni magunkról.

 

 

karakterologus onismeret 01

 

Kép: Pixabay.com


Önismereti utadon, miben tud segíteni neked a karakterológia? Mondjuk gondolatébresztő kérdéseket tehet fel neked.

Az 9 személyiségtípust nevez meg, ami azt jelenti, hogy minden típusnak 1-től 9-ig megvan a maga jellegzetes dinamikája, ez jelent gondolati mintát, viselkedést, érzelmi beállítottságot.

Honnan tudjuk meg, mi lehet a karakterszámunk?

Egyesével add össze a születési dátumod pl: 1975.02.25=31 1+9+7+5+2+2+5=31 a végösszeget redukáljuk egy számra, azaz:  3+1=4. Az így kapott egy jegyű szám a Te karakterszámod. Olvasd el a kapott számhoz tartozó kérdést, majd olvasd el a születésnapod számához  tartozót, ha kétjegyű, akkor mind a kettőt és a kapott összeget is. Ezek a számok mutatják meg dinamikádat, hogy bizonyos helyzetekben, hogyan viselkedsz, hogyan érzel. Mondok egy példát. Az én születésnapom száma 11 redukálva 2 Megjegyzem Jennifer Anistonnak is. Mindenki be tudja azonosítani kedvességét, na és persze önállóságát. Az 1-es jelzi az önállóságot, akaratosságot, önérvényesítést, egót, felsőbbrendű magatartást, és jelenthet alkalmazkodóképtelenséget is. A 2-es jelzi a kedvességet, empátiát, érzelmességet, de sértődékenységet is.

 

karakterologus onismeret 04

 

Kép: Pixabay.com

 

Mit jelent ez dinamikában? Hogy helyzettől függ, melyik automatikus mechanizmusunk kapcsol be. Érdemes tudni magunkról, milyen helyzetekben kapcsol be egyik vagy a másik dinamika. Ha annak a működésnek helye van, akkor nincs gond, de ha túlsúlyban működtetjük, abból bizony adódhatnak gondjaink. Mondok egy példát. Ha úgy érezzük túlságosan együttműködőek vagyunk és nagy ritkán jön vissza ebből valami, olyankor könnyen megsértődhetünk. Na de miért nem mondunk időnként akkor nemet? Az egyik alul a másik túlsúlyban működik. A mi dolgunk, hogy helyre tegyük magunkban a dolgokat. És ha ideáig eljutottál az olvasásban, máris tettél magadért.

 

Ha mostanra összeadtad születési dátumod, akkor jöjjenek a gondolatébresztő kérdések. Csak őszintén! Ha feszült leszel tőle vagy eltalál, netán azonnal tagadod, akkor bizony van abban a témában vakfoltod, az is lehet, hogy tudod, de nem akarsz vele foglalkozni. És ha az önismeret útját járod, akkor az is lehet, hogy már feldolgoztad, megoldottad.

 

karakterologus onismeret 02

 

Kép: Pixabay.com

 

1-es aktív típus: Hogy lehet az, hogy Te mindenkinél jobban tudsz mindent? Honnan jön ez a kritikus hajlamod? Miért nem hagyod a többieket magad körül önállónak lenni? És miből gondolod, hogy jobban csinálod a dolgokat másoknál? Ki nem hagyott téged gyermekkorodban önállónak lenni? Ki szabott szabályokat, amit kötelező volt betartani?

 

1-es passzív típus: Mikor fordult meg a fejedben utoljára, hogy a környezetedben élőknek jól esne ha tudomást vennél róluk érzelmileg is? Volt, hogy mondták neked, örülnének az érdeklődésednek? Mikor támogattál meg utoljára valakit érzelmileg? Tudod hogyan kell ezt tenni? Mondjuk megkérdezhetnéd a partnered vagy családtagod, minek örülne úgy igazán.

 

karakterologus onismeret 03

 

Kép: Pexels.com

 

2-es aktív típus: Hogyan lehetséges az, hogy Te mindig tudod, kinek, mire van szüksége, még akkor is ha nem mondják? És miért akarod azt állandóan teljesíteni? Mit vársz cserébe? És ha nem kapod meg egy idő után, amit vársz, milyen érzés uralkodik el rajtad? Tudod mikor szoktál akaratosan viselkedni? Ki nem segített neked és miben, gyermekkorodban?

 

2-es passzív típus: Mit jelent számodra az önállóság? Miért érzed azt, hogy nem jó egyedül? Milyen érzést vált ki az a gondolat, hogy egyedül is lehet intézni az életet? Mire mondanád legszívesebben, hogy bárcsak más intézné el ezt helyettem? Mivel szoktad fel hívni magadra a figyelmet? Ki intézte helyetted a dolgaid gyermekkorodban?

 

Legközelebb a 3-as és a 4-es típus gondolatébresztő kérdéseiről lesz szó. Ha tetszett, amit olvastál, és úgy érzed, gondolod hasznos volt, kérlek továbbra is kövesd az oldalt.

 

Mészöly Kriszta

Karakterológus Life-Coach

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Nők tükörben - önértékelési problémák

 

Az erős nő gyengéd Az erős nő tapasztalt, avagy tudnivalók az erős nőkről

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!