Folytatódik a " Miben segíthet neked a karakterológia " és a 3-as és a 4-es típusra jellemző gondolatébresztő kérdésekkel fogunk foglalkozni!

 

miben segithet a karakterologia 01

Kép: Pixabay.com

 

Az enneagram szerint minden típusnak megvannak a maga jellemző erősségei és gyengéi és rendkívül hasznos, ha tudjuk, mik ezek. Az enneagram egyszerű és pontos módszert nyújt, hogy a személyiségtípust meg tudjuk határozni, általa tudjunk fejlődni. Saját személyiségtípusunk megismerése lehetővé teszi, hogy a bennünket korlátozó személyiségi tendenciáink tudatára ébredjünk és megszabaduljunk azoktól. Az életben mindannyian használjuk valamilyen szinten mind a 9 típusra jellemző mintázatból valamelyiket. Amikor felfedezünk saját típusunkból egy részt, többet fogunk tudni Énünkről, beazonosíthatjuk működésünk, ezáltal pozitív változásokat idézhetünk elő.

 

Honnan tudod meg, melyik típusba tartozol? Egyesével add össze születési dátumod, amíg egy számot nem kapsz. Pl: 1987. 05 27.= 39 = 12 = 3. Most lássuk, milyen önismereti kérdések vonatkozhatnak a 3-as és a 4-es típusra?

 

A 3-as szám jelentése többek közt a szórakoztatás, az elismertségre való vágyás, a kommunikáció, a megtévesztés, a hatékonyság, és az optimista hozzáállás. A 3-as típusnak fontos, hogy produktív és hatékony legyen. Arra figyelnek, hogy jó fényben tűnjenek fel mások előtt. Extrovertáltak, mindenképpen le akarnak nyűgözni valamivel. Lássunk egy példát. Aki látta a Csajok bosszúja című filmet, már be is tudja azonosítani a típust. Carly karaktere (Cameron Diaz 3-as típus) a siker érdekében ki tudta zárni érzelmeit, ha arról volt szó, hajtott a sikerre, produktív és hatékony volt a munkájában szerepe szerint, és a férfiakat sem vetette meg. Érdekesség, hogy a másik szereplő Kate ( Leslie Mann), a megcsalt feleség is 3-as karakter, Ő a passzív 3-ast jelenítette meg a filmben, akinek nehézségei adódtak az önállóságban.

 

miben segithet a karakterologia 03

 

A 4-es szám jelentése többek közt a munka, az építkezés, önelemzés, stabilitás vagy instabilitás, dráma és színjáték. A 4-es típust az erős ingerek, intenzív élményekre való vágyás, érzelmek megélése vagy a melankolikus állapotok megértése, ami foglalkoztatja. Ha láttátok a P.S. I Love You című filmet, biztos emlékeztek Gerryre ( Gerard Butler extrovertált-érző 4-es típus ), aki minden erejével azon volt, hogy még halála után is gondoskodjon feleségéről Hollyról. Ő játszotta a laza, könnyed, mégis biztos alapokat teremtő karaktert. Felesége Holly ( Hilary Swank 4-es típus) az aggódó, állandóan másra vágyó, munkát nehezen találó karakter. Holly karakteren keresztül láthattuk a mély érzések átélését, mely jól tükrözi a 4-es introvertált-érző típus ezen aspektusát.

 

miben segithet a karakterologia 04

 

 

A kérdések megválaszolására időt kell szánnunk és önbelátást kell gyakorolnunk, ha csak átszaladunk felettük, nem lesz eredménye. A kérdések által közelebb kerülhetünk önmagunkhoz és mélyebben megérthetjük az életünkben adódó helyzeteket és problémákat.

 

Mi lehet a 3-as típusnak fontos?

 

3-as aktív típus: Miért akarod kivívni másoktól az elismerést? Észrevetted mennyit foglalkozol a megjelenéseddel? Vajon a lelkivilágoddal is ennyit törődsz? Milyen érzést vált ki belőled, ha tudod, hogy hatékony vagy? Milyen érzést vált ki belőled, ha mást sikeresebbnek látsz magadnál?

 

miben segithet a karakterologia 02

 

3-as passzív típus: Mi akadályoz meg abban, hogy kimond azt, ami zavar vagy azt, amit valójában szeretnél? Mit szeretnél, mit ismerjenek el mások, a tetteidet vagy a személyiségedet? Milyen érzést vált ki belőled egy kudarc? Milyen lehetőségek közül nem tudsz választani és miért?

 

Mire vevő a 4-es típus?

 

4-es aktív típus: Munkamániád honnan ered? Tudod-e, hogy mit vagy kit hanyagolsz el közben? Gondoltál már rá, hogy ami neked könnyen megy az másnak lehet, hogy épp a nehézsége? Számodra mi az élet értelme? Mivel vagy elégedett és mivel nem? Hogyan reagálsz, ha valaki az eszményeidet támadja és miért?

 

miben segithet a karakterologia 05

 

4-es passzív típus: Mikor érzed unalmasnak és laposnak az életet? Mitől érzed magad különbnek másoktól? Mi az a dolog, amit szeretnéd ha más intézne el helyetted?  Milyen álmodat nem sikerült még megvalósítanod? Mi tart vissza, hogy lépéseket tegyél érte? Milyen hétköznapi helyzeteket kezelsz nehezen? Mit gondolsz, miben nem vagy gyakorlatias?

 

Legközelebb az 5-ös és a 6-os típusra vonatkozó önismereti kérdésekről lesz szó. Ha tetszett, amit olvastál és úgy érzed hasznos volt számodra, kérlek továbbra is kövesd az oldalt.

 

Mészöly Kriszta

Karakterológus Life-Coach

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

 

Miben segíthet neked a karakterológia? 

 

Szeretnéd tudni saját vagy párod karakterét, beàllítottságát?

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!