Felmerül a kérdés most, hogy karácsony van, tulajdonképpen miért is olyan lényeges. Mert egy szép vallási ünnep? Vagy amiért összegyűlik a család? Netán az ajándékok miatt? Esetleg azért, mert a világ legnagyobb üzlete, amiben rengeteg pénz van? Vajon melyik teszi olyan értékessé és kimagaslóan fontossá a karácsonyi ünnepeket?

 

miert fontos a karacsony 01

 

Kép: Pixabay.com

 

Az nem kérdés, hogy a hívők, a keresztények számára ez egy gyönyörű ünnep, hiszen megszületik Jézus Krisztus, a Megváltó. Ők bizonyára mélyen át is élik az ünnepek szellemiségét, a karácsony szépségét, hogy együtt a család és hálásak értük, az életükért. Számukra persze, hogy örömteli a várás, hiszen ezek a napok adnak egy hatalmas löketet a hitüknek, egyfajta lelki beteljesülés lehet ez számukra.

 

De mi a helyzet a többiekkel? Kétségkívül vannak olyanok, akik a karácsony varázslatos, mesebeli oldalát látják. A hóesést, a hóembert, a szépséges dekorációt, a forralt bort meg a forró csokit, a nyüzsgő hangulatot az adventi vásárokon. Felrémlik bennük gyerekkoruk szép emlékei, a Télapó vagy éppen a Jézuska várás, az ajándékok és a meghittség. Tutira ismertek ti is nagy „karácsony-fanokat”, akiknek mindenütt a karácsony és egész december karácsonyi zenéket hallgatnak és karácsonyi filmeket néznek. Ők a hangulatot várják, azt a hamisítatlan varázst, amit az ünnepek adhatnak.

 

miert fontos a karacsony 05

 

Aztán ott vannak azok, akik a szeretteiket várják. Hogy összegyűljön a család apraja-nagyja, mindenki együtt legyen. Érthető, hogy valakiben ez kelt kellemes érzéseket, a családi összetartás és a kötelék érzése. Hogy eszébe jut hová tartozik. Hálás minden egyes családtagjáért és úgy szereti őket, ahogy vannak. Számukra bizonyára minden karácsony felejthetetlen ünnep és biztos a legjobb hangulatban telik. Képzeljük csak el a jelenetet, mint az amerikai filmekben, együtt a család az asztalnál, jókat nevetnek és esznek. Hiszen a valóságban is van ilyen és nem is olyan hihetetlen az, hogy valaki ettől jön lázba, pláne, ha a rég nem látott rokonokat is újra magához szoríthatja. Illetve az is lehetséges, hogy az illető igazi tyúkanyó meg konyhatündér egyben, szeret készülődni, sütni-főzni és megvendégelni a családot. Bármily hihetetlen, de igenis léteznek ilyen egyének!

 

Ugyanakkor nem csak a gyerekek várják azért, hogy ajándékot kapjanak, hanem sok felnőtt is számít rá. Némelyikük nagyon is az ajándék gondolatát jön lázba, hogy mit fog kapni. Vajon a dobozában a vágyott gyöngysor, robotgép, kocsi kulcs, könyv, különleges szivar vagy sminkkészlet lesz? Vagy a borítékban belép egy wellness-központba vagy két repülőjegy Párizsba? Semmiképpen se tartsuk érdekembernek azt, akinek ajándékra vágyik a foga, attól még nagyon is helyén lehet a szíve, szeretheti a családját, az ünnepi hangulatot, csak éppen erősen él benne a gyermek, aki szeret kapni.

 

miert fontos a karacsony 04

 

Ugyanakkor az sem kizárható, hogy szeret adni is. Elvégre nagyon is léteznek olyanok, akik nagy ajándékbajnokok és alig várják a születésnapokat, névnapokat, a karácsonyt meg a többi ünnepet, hogy ajándékot vehessenek. Imádnak eljárni a plázákba, boltokba, nézelődni, hosszasan agyalni mit vegyenek a másiknak. Élvezik a kémkedés pillanatait, ahogy megpróbálják kipuhatolni, minek örülne a másik és aztán hatalmas elánnal vetik bele magukat a vadászatba, a keresésbe és persze a vásárlásba! Csoda, hogy még nem csináltak sportot ebből!

 

És bizonyára a hozzájuk hasonlók miatt lett a karácsonyból üzlet is. Tetszik vagy nem tetszik,  de így van. Mert létrejött a fogyasztó társadalom. A hentesek pultjai roskadásig van telve csirkével, pulykával, kacsával mindennemű jószággal, amiből jó ünnepi fogás lehet. A játékboltok roskadásig vannak játékokkal, mert a játékgyártók belehúztak az új játékok piacra dobásával.

 

És persze legyen mindenki csinos és szép, ezért a divattervezők új ruhákat készítenek és ugyanez érvényes minden üzletágra. Mindenkinek meg van a maga karácsonyi, ünnepi áruja. Mindent el lehet adni karácsonyi díszben és ünnepi körítéssel.

 

miert fontos a karacsony 03

 

 

A szolgáltatók is azzal várják egész hónapban vendégeiket, hogy ünnepi frizurát, sminket, körmöt készítsenek. Vagy vásárolj kényeztető masszázst, utazást, fitneszbérletet, könyvutalványt, meg mindenféle ajándékutalványt, mert garantált élmény lesz.  Gondolj csak bele, mindez elég szépen ki van találva. Nem csak maga az árú, hanem annak a reklámja is! Az utcákon a plakátok mind az arcunkba ordítanak mi akciós, mit éri meg venni ajándékba. A tévé is ontja magából a lehetőségeket, hogy kedvet csináljon a vásárláshoz és nem feledkezhetünk meg a nagyhatalmú internetről sem, ahol szintén reklámokkal, ajándékötletes cikkekkel árasztanak el bennünket.

 

Vajon rossz, hogy üzletté vált a karácsony? Honnan kellene ezt nézni? Jó dolog, mert sokaknak ad munkát és megélhetést? Illetve örömet azoknak, akiket boldoggá tesz az ajándék vagy az ünnepi ételkínálat? Vagy szomorodjunk el azon, hogy sokaknál már csak ez lett a fontos és háttérbe szorul a valódi lényeg, a szeretet?

 

miert fontos a karacsony 02

 

Ezt pedig megint csak nézhetjük más szemszögből is. Hogy a szeretet lehet egy ölelés, egy kedves szó, az, hogy együtt van a család. De ugyanolyan szeretetforma lehet a nagy habzsi-dőzsi és az ajándékok is. Biztos akadnak olyanok a háttérben, üzletemberek és kereskedők, akik csak a hasznot látják az egészben. Illetve olyanok, akik szerint a szeretetet tulajdonképpen megvásárolja az ember. Talán ez is igaz. Egy kis igazság mindegyikben rejlik.  Ám amíg az ember egyáltalán kiakarja fejezni valahogy az érzéseit és törekszik arra, hogy mást boldoggá tegyen, addig majdnem mindegy, hogy milyen módon kívánja kimutatni szeretetét. Akár egy vacsorával, egy ajándékkal, egy öleléssel. Hiszen csak a szeretet fontos. Biztos te is alaposan megválasztod, milyen formában kívánod közvetíteni az ünnepekkor!

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról!

 

Ha tetszett a cikk, akkor ezek is tetszeni fognak:

A karácsonyi menü régen és most

 

 Egy apró gesztus is bírhat nagy értékkel

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!