Sokan nagyon is tisztában vagyunk a hibáinkkal, mégsem teszünk ellenük semmit. Legfeljebb akkor, ha a párunk kéri. Párkapcsolatban valamivel készségesebbek vagyunk, ha szóba kerül a változás, mert nem akarjuk elveszíteni az párunkat. Úgy érezzük, ez a feltétele annak, hogy velünk maradjon. Ezért megpróbálunk megváltozni. Legalábbis, ha valóban indokolt. De gyakran mégis koppanás vége. Egy hét, egy hónap után, de visszatérünk önmagunkhoz.

 

 

miert nehez megvaltozni 01

kép: msn.com

 

A mindennapokban időről-időre mind eljutunk arra a pontra: változatni kell. Meg kell változnom. Túl negatív vagyok, ezért meg kell tanulnom optimistának lenni. Makacs vagyok, haragtartó, bosszúálló, önbizalomhiányos, hiszékeny, önző, hisztis, bunkó. Változnom kell. Önsegítő könyvekkel, online motivátorokkal, filmekkel és baráti vagy éppen családi támogatással, de megpróbálunk megváltozni. Kezdetben talán minden apró kis sikerért vért kell izzadni, mert újra meg újra visszaesünk a kiindulópontra. Aztán mikor belejövünk és végre mi magunk is megtapasztaljuk a változásokat, miközben a környezetünk is pozitív visszacsatolásokban részesít, úgy érezzük, sínen vagyunk.

 

Aztán megfelejtkezünk magunkról, elcsábulunk, jön egy kudarcélmény, pocsék időszak és ha nem elég erős alapokra építkeztünk hipp-hopp ott találjuk magunkat, ahonnan elindultunk. A kérdés az: miért?

 

Bár nem kérhetjük senkitől, hogy megváltozzon, de sokszor megtesszük. Pedig az lenne az ideális, ha mindenkit úgy fogadnánk el, ahogy van. Élni és élni hagyni. Igen ám, de vannak olyan szokások, amik tönkre tehetik magát az embert vagy éppen a kapcsolatát. Jó példa erre: az alkoholista partnert kérni arra, hogy szokjon le az ivásról. A családért. Vagy az agresszív férjtől várni, hogy változzon meg. Esetleg a betegesen féltékenykedő, önbizalomhiányos feleséget inteni arra, hogy próbáljon meg más lenni. Pláne akkor, ha eredetileg nem is ilyenek voltak, hanem a hónapok, évek alatt változtak meg.

 

Ugyanis az emberek változnak. Néha fel sem tűnik nekik. Hol pozitív, hol negatív irányba, de megváltoznak.

Szóval itt nem a piti kis dolgokról van szó, mikor egyesekbe mindenbe belekötnek és azt hangoztatják: változz meg. Régen rossz, ha valaki minden kis apróságért meg akar változtatni. Főleg akkor, ha még különböző szankciókkal is fenyeget. Ha persze valaki nagyon fél vagy szerelmes, alárendeli magát a másik fél akaratának, de aki tartja magát valamire, annál az ellenkező hatás érvényesülhet.

 

miert nehez megvaltozni 02

 

Szóval az előbb említett férjek, feleségek – akik esetén tényleg komoly probléma áll fenn - általában meg is próbálkoznak a párjukért, a családjukért és akár még önmagukért is megváltozni. Hiszen nemcsak az család lehet motiváló erő, hanem azért, hanem az, hogy mi magunk jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Hála az égnek, lehet hallani arról, hogy egyesek célba értek.  Lemondtak az alkoholról, megszűnt az agressziójuk, elmúlt a beteges féltékenységük és egészséges önbizalomra tettek szert. Kitartásuknak és talán szakértői segítségnek köszönhetően, de sikerrel jártak. Míg mások visszaestek. Talán még mélyebbre, mint azelőtt.

 

Ők vajon hol rontották el? Legyünk őszinték: valószínűleg ott, hogy nem akarták eléggé. Hiszen minden fejben dől el. Nem arról van szó, hogy nem szeretik eléggé a családjukat. Csak egyszerűen akaratgyengék. Könnyebb feladni. Kényelmesebb a régi életet folytatni, még akkor is, ha sok veszekedéssel és szomorúsággal jár. Még mindig reménykedhet abban, hogy a partnere mégis megszokja őt úgy, ahogy van. Nem mindenkit motivál különösebben az, hogy elválnak tőle, magára marad. Talán mert azt hiszik, úgysem. Vagy ha mégis, az sem baj: lesz másik.

 

Van itt némi önzőség az emberben. Inkább választja, hogy a komfortzónájában marad és nem erőlködik. Nem erőszakolja meg magát. Ugyanis ő annak érzi. Az, amit várnak tőle, amilyennek lennie kellene, ellentmond azzal, aki valójában. A valódi természetével. Tehát azt várni valakitől, hogy legyen társasági lény, beszélgessen mindenkivel, meséljen vicceket és hülyéskedjen, mikor ő egy csendes, visszafogott, kissé befelé forduló alkat, az valóban kínzásnak élheti meg. Persze, tehet lépéseket, lehet valamivel nyitottabb, de azt várni, hogy teljes egészében változzon meg, az talán lehetetlen és irreális kérés is. Ilyen esetben gyakran csak rosszabb lesz a helyzet.

 

miert nehez megvaltozni 03

 

Képzeld el: azt mondják az oroszlánnak, hogy többé nem vadmacska, hanem bentlakásos házi cica. Legyen mindenkivel kedves és szelíd.  Nem szabad vadásznia. Értelemszerűen azaz oroszlán megőrülne. Egy ideig talán képes lenne tartani magát, de utána kirobbanna belőle a valódi énje és még nagyobb pusztításba kezdene. Ha valaki nem érzi valóban jól magát az új bőrében, az sosem fogja megszeretni, megszokni, mindegy mennyi támogatást kap. Csak szenvedni fog.

 

Az is más, ha a nőcsábász férfitől kérjük azt, hogy legyen szíves mellettünk nem flörtölni, vadászgatni és esetleg félremenni. Aki évek óta folytat egy bizonyos életformát vagy világ életében olyan volt, amilyen, annak emberfeletti erőre lenne szüksége ahhoz, hogy megváltozzon. Ha istenigazán meg akarna. Ám ha valahol a lelke legmélyén úgy szereti magát, ahogy van, netán így elégedett az életével, az nem fog mindent beleadni a változásba.

 

Úgyhogy változni nem könnyű, ahogy az elfogadás sem. De lehet gyakorolni mindkettőt és kell is. Kell, hogy rugalmasak legyünk egymással, de akár magunkkal szemben is. És ha mégis belevágunk a változásba, akkor ne adjuk fel az első bukkanónál. Legyünk kitartóak és feszegessük a határokat.

 

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Fájó leckék árán, de megtanultam: Értékes vagyok és szeretem magamat!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!