Biztos akadnak. Kell lenniük. Még ha nem is sokan, ha úgy is kell keresni őket, mint tűt a szénakazalban. Sokan szeretnénk hinni abban, hogy léteznek még hűséges emberek. Ám sajnálatos módon egyre kevesebben vannak. Csak tudnánk miért! Nem divat ma már lojálisnak lenni? Ennyire megváltoztak volna az igények és nincs is szükség a hűségre?

 

 

nem divat huseg 01

kép: businessinsider.de

 

Dehogynem! Szükség van rá! Sokan vágyunk a hűségre, mert a hűség a biztonságot jelenti. Azt, hogy számíthatunk a partnerünkre, a barátainkra vagy épp a beosztottjainkra. Hiszen a hűség mindenütt jelen van, legalábbis… volt.

 

Igen, hallani, talán látni is olyan csodapárokat, akik 40-50 éve együtt vannak. Kitartottak egymás mellett egy életen át. Jóban-rosszban, betegségben-szegénységben. De ők már a szüleink, nagyszüleink, esetleg dédijeink. Az ő idejükben jelentett valamit a hűség. Volt értéke. Hittek benne, hogy hűségesnek lenni erény és a jutalom érte a biztos társ, az otthon vagy a megélhetés. Még régebben szóban és tárgyilagosan is jutalmazták a hűséget, gondolj bele, mikor a filmekben a király nagyvonalúan azt mondja: „hűségedért nemesi címet adok neked.” Ez valóban így történt. Vagy mikor a bátor embert mindenki előtt elismerésben részesítették. Régen az emberek hűségesek akartak lenni és azok is voltak.

 

 

Persze ahogy akkor, ma is akadnak képmutató emberek. Akik csak hűségesnek akarnak mutatkozni. Mikor a barátnőd mellét verve mondja, hogy minden körülmény között számíthatsz rá, kiáll melletted és mikor eljön az ideje annak, hogy bizonyítson, sehol sincs. Meg aztán kitudja, hogy akik együtt vannak több évtizede, nem-e lépegettek néha-néha félre nagy titokban azon az elven, hogy amiről nem tud, az nem is fáj. Hány meg hány férfi vagy épp nő ígérte a kedvesének, hogy hűséges lesz hozzá, aztán mégis megcsalta.

Egyre több olyan sztorit hallok, ami miatt attól tartok, hogy kiveszőben van a hűség. Talán az emberek egyszerűen már nem képesek rá vagy nem is akarnak. Nem tartják fontosnak. Könnyebb elválni, szakítani és másikat keresni, mintsem küzdeni azért, hogy megjavuljon a kapcsolat és jobb legyen. Könnyebb megcsalni a másikat, mintsem elállni, tisztességesen szakítani és azután. Könnyebb hazudni a barátnak, a testvérnek, mintsem vállalni a felelősséget és igazat mondani. Könnyebb munkahelyet váltani és esetleg szarban hagyni a főnököt. Úgy tűnik, nehéz manapság kitartani egy munkahelyen több éven keresztül. Kiveszett az emberekből a harci kedv, a kitartás, szívesebben választják a könnyebb utat, a kényelmet, amik a hűség ellenségei.

 

nem divat huseg 02

 

 

Ugyan a hűség nem velünk született tulajdonság. Akire azt mondják „gyárilag” hűséges, az is valószínűleg a szüleitől vagy más rokonaitól a látta a hűséget. A hűség egy példa, egy erény, amit meg lehet tanulni és régen arra nevelték az ember, hogy az legyen. Ma pedig magunkat nevelhetjük hűségesnek. Lehetnek elveink. Eldönthetjük, hogy hűségesek leszünk a párunkhoz, a főnökünkhöz, a vallásunkhoz vagy épp önmagunkhoz. A hűség döntés kérdése. De mégis, a mai fiatalok hogy tanuljanak hűséget és honnan lássák, ha a környezetük sem az? Talán már a szüleik sem azok.

 

Igen, mindig vannak kivételek fiatalok és felnőttek körében is, ez vigasztal. De az nem, hogy tegnap is egy megcsalásról hallottam, előtte meg arról, hogy egy barát hátba szúrt egy másikat és ellopta a pozícióját. A hűtlenség mindenféle formájáról lehet hallani, méghozzá egyre többet és el valahol elszomorító, illetve elkeserítő a jövőre való tekintettel.

 

Kiveszhet egyszer teljesen a hűség az emberekből? És ha igen, mi lesz? Mindenki önző módon a saját feje után megy és csak a saját érdekeit nézi? A házasság elveszíti az értékét és feleslegessé válik, mert az emberek úgyis csak pár évre meg hónapokra kötnek szövetséget? Nem lesz egy biztos munkahelyed, mert a főnökeid folyton lecserélgetnek? Vagy épp te, mint főnök nem találsz többé egy megbízható embert, akire számíthatsz? A barátok is olyan lazán cserélődnek majd, ahogy a zokninkat szoktuk, naponta? Semmire és senkire nem lehet majd alapozni?

 

nem divat huseg 03

 

Ez szörnyen hangzik, de remélhetőleg nem így lesz. Amíg vannak hűséges emberek, hogy példát mutassanak és kiálljanak a hűség eszméje mellett. Jó volna, ha több hűséges ember lenne, hiszen az egyet jelentene a biztonsággal. Mindannyian erre vágyunk. Biztos alapokra, támaszokra. Igen, szeretjük, hogy vannak lehetőségeink, hogy változtathatunk, ha akarunk, de a többség igen is biztonságra vágyik. Hogy mindig ott lesz a barát, akire számíthatok. Hogy a párom kitart mellettem, és segítjük egymást majd öreg napjainkban. Mert a hűségnek igenis megvan a jutalma. Az ára is, igen, mert sok kommunikációt, erőt, kitartást és van, hogy kompromisszumot igényel. De a jutalom se csekély. Barátok, munkáltatók, feleségek és férjek egy életen át.

 

Ha neked jelent valamit a hűség és fontosnak tartod, akkor gyakorold! Mutasd meg, hogy te lojális vagy! És tanítsd meg a gyerekeidnek is, bárkinek, akinek csak tudod. Állj a hűség pártjára! Hűségesnek lenni erény és nem gyengeség, nem gyávaság. A hűséges ember a legerősebb. A hűséges embernek van hosszú távon jövője és nem a gátlástalannak. Ők egyszer elbuknak, ez biztos. A hűségesek pedig mindig elnyerik méltó jutalmukat.

 

Amennyiben tetszett a cikk, látogasd meg facebook oldalunkat és nyomj rá egy lájkot, hogy első kézből értesülhess az újdonságainkról! Ezen kívül szeretettel várunk Téged a csoportunkba is, ahol meg tudjuk beszélni a téma összes részleteit egy remek társaságban, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor ez is tetszeni fog:

 

Nem igaz, hogy minden pasi egyforma! Hogy jut a nők eszébe általánosítani bennünket?!

Váltás teljes nézetre!
Az oldal tetejére!